Mange sider av Neverdahl

Mange sider av Neverdahl

Ida Neverdahl skiller seg fra andre serieskapere. Så langt har hun gitt ut to tegneseriebøker på egenhånd, og de gir begge gode innfallsporter til Neverdahls kreative og mangfoldige verden.

Idéflommen til Ida Neverdahl er stor. Det samme er kreativiteten, underfundighetene og variasjonene. Neverdahl har til tross for sin unge alder gjort seg godt bemerket i det norske tegneserielandskapet. I tillegg til at hun over lengre tid har hatt tegneserier fast på trykk i blader og antologier som «Nemi», «Norsk barneblad» og «Forresten», har hun også et stort publikum på internett. Under navnet Jellyvampire har Ida Neverdahl publisert mange nett-tegneserier, og det har skapt et publikum som leser de engelskspråklige tegneseriene til Neverdahl enten på hennes egen nettside eller gjennom den kanadiske nettsiden VICE.

Neverdahls første bokutgivelse var reiseskildringen «Moskva», som hun laget sammen med Øystein Runde. Neste bok ut kom fra Minuskel forlags underetikett Kickasscomics i fjor. I «Gelé» samlet man striper, ensidere og ulike historier med Neverdahls tegneserie med samme navn. Stoffet har tidligere vært trykt i bladet «Nemi». Hovedpersonen er jenten Lulu, som kommer ut for de merkeligste og rareste opplevelser – samtidig som tegneserien også kan være temmelig jordnær og personlig. Neverdahls sterkeste side er at hun er fullstendig uforutsigbar. Alt kan gå an i Lulus univers, og dette spiller Neverdahl på. Det er sjeldent at man kan se verken poenger eller hvilke irrganger historiene skal innom, og på toppen av det hele blander Neverdahl gjerne inn for eksempel enhjørninger som et slags gjennomgående motiv – både som en del av handlingen eller bare for effektens skyld.

Tegningene til Neverdahl er fargerike, og hun bruker en variert fargepalett. Hun har laget seg en stil i «Gelé» der ansikter og de fleste figurene er tilsynelatende enkelt bygget opp, men kreativ bruk av farger og bakgrunner gjør arbeidet ekstra interessant. Uttrykket er søtt, men innholdet trenger ikke være det, og dermed blir arbeidene til Neverdahl ekstra kontrastfulle og interessante.

«I’m a girl, it’s fantastic» ble utgitt av Jippi forlag tidligere i år. Boken samler fire av Ida Neverdahls tegneserienoveller, og de strekker seg fra 2014 til 2016. I «Polarnatt» forteller Neverdahl om en serieskapers arbeidsprosess, og det blir et flott innblikk i kreativitetens verden. «Sulten» har tidligere vært på trykk i «Forresten», og tegneserienovellen er en delvis naturalistisk og delvis fantastisk fortelling om spiseforstyrrelser. «Tormented ghost cum» er en tilsynelatende selvbiografisk historie om en reise til Gent i Belgia, der en drosjetur og fantastiske elementer om drømmer og sex er viktige ingredienser. Den siste fortellingen i boken er tittelnovellen, der Ida Neverdahl hyller det kvinnelige.

Tegnestilen varierer gjennom boken, men vi finner trekkene fra «Gelé» selv om Neverdahl er mye mer eksperimentell her. Spesielt i «I’m a girl, it’s fantastic» er uttrykket mer lekent og ja, uforutsigbart. Samtidig utnytter hun rommet helsider og flere sider gir henne på en spennende måte.

Neverdahl er ennå tidlig i sin karriere, men det hun presenterer i «Gelé» og «I’m a girl, it’s fantastic» viser at hun er en av våre viktigste serieskapere. Variasjonen i tegneserienovellesamlingen og en del spennende og uberegnelige grep hun gjør i disse fortellingene, gjør at «I’m a girl, it’s fantastic» er den viktigste av disse to utgivelsene. Neverdahl er helt klart annerledes enn andre serieskapere, og tegneseriene hun byr på spenner veldig vidt.

«Gelé» er en flott introduksjon til Ida Neverdahls verden, mens «I’m a girl, it’s fantastic» på mange måter er neste steg for en spennende serieskaper som heldigvis har mange år og gode tegneserier foran seg.

 

«Gelé»

Av: Ida Neverdahl

ISBN 978-82-92796-34-4

160 sider

269 kroner

Kickasscomics

 

«I’m a girl, it’s fantastic»

Av: Ida Neverdahl

ISBN 978-82-92226-65-0

92 sider

240 kroner

Jippi Forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 17. august 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com