Med kløkt og revolver

Med kløkt og revolver

Blueberry er an av klassikerne som fortjener å få litt fornyet oppmerksomhet med jevne mellomrom. Nå er de tre første albumene samlet i ny utgave.

(Oppdatert 7/9/2017 med opplsyninger om hardcoverserien)

Kavaleriløytnant Mike Blueberry, en westernhelt med den noe spesielle bakgrunnen som reveljeblåser, har lang fartstid i Norge. Han debuterte på norsk i Tempo nr. 44/1969, da under navnet Løytnant Winston.  Albumserien hans gikk fra 1977 til 2005, og selv en spin-offserie, «Den Unge Blueberry/Blueberrys Unge År», holdt ut en god stund på norsk. En serie med innbundne samlebøker ble utgitt fra 2006 til 2008. I det hele tatt er det ingen mangel på Blueberry-opptrykk. Med 9 års pause er det nok likevel en sjanse for at den nye utgaven kan fange opp noen nye lesere.

«Legenden om Blueberry 1» samler de tre første albumene: «Fort Navajo», «Torden i Vest», og «Ensomme Ørn». Dette tilsvarer bind 2  i hardcoverserien. Historien som albumene forteller er sammenhengende, og blir ikke fullført i denne boka en gang.  Så her kan vi snakke om noe av et filmatisk epos i tegneserieform, som sprenger grensene for det vanlige albumformatet.

Blueberry vil nødig handle mot sin samvittighet. For å hindre et hevnangrep på en uskyldig apasjestamme, tyr han derfor til en spesiell utvei

Blueberry, som ble startet i 1963 av manusforfatter Jean-Michel Charlier og tegneren Jean Giraud, senere best kjent som Moebius, er den definitive fransk-belgiske westernserien.  Noe av årsaken til Blueberrys suksess tror jeg ligger serien fra første stund kombinerer klassiske westernmotiv med sofistikert historiefortelling. Hovedpersonen eksemplifiserer dette: Blueberry trekker raskt og med presisjon, men han er også en pragmatisk humanist. Han foretrekker å holde hodet kaldt og bruke kløkt, og som regel fungerer det best sånn. Intrigen i de første albumene dreier seg rundt en indianerkrig som utløses av at en ranch blir angrepet og brent ned, tilsynelatende av apasjer. For å forbli tro mot sine idealer både som soldat og som medmenneske må løytnant Blueberry være handlekraftig og smart i møte med krigshissere på begge sider av den eskalerende konflikten.

Støter han derimot på fiendtlige apasjer, vet han hvordan de skal takles

Giraud kan selvsagt også ta mye av æren for seriens suksess; allerede i første albumet ser vi en nærmest fullt utviklet strek, utsøkt og detaljert, og med en svært Remingtonsk atmosfære. Han er den perfekte western-tegner. Charlier påbegynte serien kort tid etter en USA-reise og det er tydelig at han da hadde satt seg grundig inn i ville vesten både som sjanger og historisk periode. Som Giraud hadde også han en velutviklet stil fra begynnelsen av, men man merker en gradvis utvikling mot et mer sofistikert fortellernivå allerede i løpet av de tre første albumene.

En annen som også har satt seg grundig inn i det gamle vestens historie, er forordforfatter Harry Hansen, Han vet sikkert mye om Blueberry som serie også, men det er det generelle historiske aspektet som interesserer ham, selv om han prøver å trekke inn Blueberry der han kan.

Crowe, en blåjakke med indianerblod i årene. spiller en nøkkelrolle i «Torden i Vest»

Alle albumene er selvsagt utgitt på norsk før, tre ganger (fire ganger hvis du teller med føljetongene i Tempo), og føyer seg således inn rekka av nostalgisk gjenbruk fra Egmonts side. Men Blueberry er langt mer enn et hyggelig, nostalgisk gjensyn for gamle lesere; den er en klassiker i toppsjiktet, og burde være obligatorisk lesing for alle med interesse for fransk-belgiske serier og/eller western som sjanger.

Legenden om Blueberry 1 – Fort Navajo
Skrevet av Jean-Michel Charlier, tegnet av Jean Giraud
Forord av Harry Hansen
152 sider
Kr. 189,90
Egmont

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *