Med Rudolph Dirks i sentrum

Det var en veldig god stemning da Rudolph Dirks-utstillingen i den tyske byen Heide ble åpnet i februar. Hele andre etasje i lokalmuseet var viet utstillingen, og det var trangt om plassen da den  tyskfødte serieskaperen ble hedret med sin første utstilling. Serienett var til stede under åpningen.

For tiden gjennomføres det en utstilling i den nordtyske byen Heide med fokus på serieskaperen Rudolph Dirks. Dirks er kjent som skaperen av «Katzenjammer Kids» – eller «Knoll og Tott» på norsk.

En Rudolph Dirks-original fra 1938 med «The Captain and the Kids».

Lenge trodde man at Dirks hadde utvandret som gutt fra Tyskland med utgangspunkt i byen Heinde. En rekke oppslagsverk, bøker og artikler om Rudolph Dirks viser dette. På 1990-tallet kom den tyske kunsthistorikeren Eckhart Bauer i kontakt med John Dirks, som hadde overtatt tegneseriearbeidet etter faren Rudolph Dirks. Det ble da slått fast at Rudolph Dirks faktisk kom fra Heide, og det ble startet opp et arbeid med å dokumentere hans liv og hans tilknytning til byen i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. Dette var spesielt naturlig for Bauer, siden han også er født i nettopp Heide.

Mange fremmøtte i utstillingslokalet i Heide under åpningen.

Selve utstillingsåpningen ble høytidelig utført av Heides borgermester Ulf Stecher en søndag i februar. Han fremhevet at forarbeidet til utstillingen var gjennomført gjennom mange år. Kurator Benedikt Brebeck hadde sammen med sine kolleger gjort en solid innsats for å få utstillingen på plass.

-Alle kjenner tegneserier fra barndommen. Da var det gjerne Donald og Mikke Mus. En tegner kom fra denne byen, og nå har vi en utstilling. Vi har allerede en gate med navnet til Rudolph Dirks. Vi er glade for å ha fått dette til, slo borgermesteren fast i sin tale.

Hovedpersonene selv: Hans og Fritz. Her fra en avisside som var utstilt i Heide.

Borgermester Stecher var også opptatt av de fremmøtte og etter en håndsopprekning kunne han slå fast at mange ikke kom fra Heide og distriktet rundt. Det gledet borgermesteren.

-Vi håper også at denne utstillingen vil glede mange, slo han fast før han understrekte at det også lå vitenskap til grunn for utstillingen.

Den tyske kunsthistorikeren og tegneserieeksperten Alexander Braun var også til stede i Heide og hilste de fremmøtte. Han gledet seg over at utstillingen var i nettopp Heide, og han syntes det var spesielt flott at den var på et museum.

I sin tale understrekte han sjeldenheten ved utstillingsobjektene. Det er kun 30-40 originaler av Rudolph Dirks som det fremdeles er kjent at eksisterer. Samtidig snakket han om bruksformen til tegneseriene med Knoll og Tott.

-Dette var tegneserier som var laget til søndagsavisene. Man leste tegneserien, og deretter la man den bort. Dette var underholdning, og man hadde en fritidskultur der tegneserien inngikk, slo Bauer fast.

Livetegning var også en del av utstillingsåpningen. Denne tegningen laget den tyske serieskaperen Tim Eckhorst.

Rudolph Dirks ble født i Heide i 1877. Som syvåring utvandret han til USA, og sammen med familien slo han seg ned i Chicago. Da han var tretten år, solgte han sin første tegning til en avis. Yrkesveien var dermed klar, og etter å ha arbeidet som avistegner i New York en periode fikk han i 1897 oppdraget om å lage en fast føljetong i avisen New York Journal om noen rampete brødre, «Katzenjammer Kids».

Da det kom til konflikt mellom Rudolph Dirks og avismagnaten William Randolph Hearst, ble det rettssak. Den endte med at Hearst fortsatte å publisere «Katzenjammer Kids» med nye tegnere, mens Dirks jobbet videre med tegneserien for andre aviser under navnet «The Captain and the Kids». Det er denne tegneserien vi i Norge har lest i blant annet juleheftene «Kapteinens jul».

I dag befinner arkivet etter John Dirks seg i Tyskland. Det inneholder blant annet aviser med «Katzenjammer Kids»-tegneserier, ulike originaler etter Rudolph og John Dirks, avisutklipp, skisser og mye annet materiale. For første gang er dette materialet samlet og kuratert, og utstillingen som åpnet i Heide er dermed helt unik. I tillegg til materialet fra John Dirks’ arkiv, har lokale krefter samlet sammen mer Dirks-relatert materiale til utstillingen i Heide, og blant bidragsyterne er det tyske tegneseriemuseet, lokale krefter i Schleswig-Holstein og tyske samlere.

En original fra «The Captain and the Kids» av John Dirks.

Etter tyve års planlegging ble utstillingen plassert på lokalmuseet i Heide, Museumsinseln Lüttenheid, og det har vært et stort poeng å gjøre det hele mest mulig akademisk. Dermed er det ikke bare en kuratert utstilling man kan by på, men det er også laget en katalog til utstillingen med faksimiler av utstillingsgjenstandene og fagartikler av tyske kunsthistorikere og tegneserieeksperter. Blant dem er kurator Benedikt Brebeck og serieskaperen Tim Eckhorst, som er den eneste som har skrevet en biografi over Rudolph Dirks.

Et portrett av Rudolph Dirks. Han holder øye med utstillingen på lokalmuseet i Heide.

Utstillingen i Heide står fremme til 22. april.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *