Mer enn Pondus

Frode Øverli er kommet til 17. bind av den ene «Pondus»-bokserien.  «17 i nøtten» fortsetter der de forrige bøkene slapp med morsomheter og Øverlis herlige tegninger.

Plass i mange, norske dagsaviser. To bokserier. Eget, månedlig tegneseriehefte. Fast julehefte og enkelte spesialutgivelser i både album- og bokform. Utgivelser i utlandet. Dette er bare noen av milepælene til Frode Øverlis «Pondus». Serieskaperen har kommet langt siden han sendte inn bidrag til «Fantomet»-bladet, «KoNK» og «Norsk MAD» fra gutterommet på Vadmyra på åttitallet. I dag er han den ledende norske serieskaperen med kommersiell suksess og status som lokomotiv for den norske tegneseriesatsingen.

I det vi går inn i det tredje tiåret med «Pondus»-tegneserier i samleboken «17 i nøtten», er det slående hvor høy kvalitet det er på arbeidet til Frode Øverli. Han har en tegnestil som ikke er noe mindre enn serieskaperens eget uttrykk, der karikerte tegneseriefigurer, solide overtegninger og anatomiske umuligheter går opp i en større helhet. Øverli blander refleksjoner rundt hverdagslige hendelser med crazykomikk, ordspill, morsomme replikker og en dose slapstick. Mange års oppbygging av et persongalleri kommer også til nytte, der Frode Øverli kan spille på bakgrunnshistorier og grunnleggende fakter ved hver enkelt karakter. Selvsagt blir det en og annen resirkulering av gamle situasjoner, men i stor grad drar Øverli dette i havn med nye og artige vrier.

Det er altså en godt fungerende tegneserie Frode Øverli har skapt, og det er i stor grad persongalleriet rundt pubeieren og Liverpool-supporteren som gjør tegneserien levende. Lokalavisjournalisten Eddies bravader både med pennen og på sjekkemarkedet krever bruk av lattermusklene, og buss-sjåførene Hugo og Ivars liv i spennet mellom colakorker, alkoholbruk og kjærlighetsproblematikk er både til ettertanke og fornøyelse. I tillegg treffer Frode Øverli godt med tenåringsproblematikk gjennom sønnen Påsan, ulike samfunnsrefleksjoner gjennom flere karakterer og ikke minst ren crazyhumor med Else og Günther.

«17 i nøtten» viser at Frode Øverli stadig holder mål med «Pondus», og Øverli selv holder stand i verdensklasse blant serieskaperne som lager humoristiske stripetegneserier.

Pondus – 17 i nøtten
Av Frode Øverli
ISBN 978-82-429-5995-9
180 sider
349 kroner
Egmont Publishing

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 6. september 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *