Mørke idéer

Franquins «Sorte sider» er samlet på norsk.

Den belgiske serieskaperen André Franquin var en av de mest markante skikkelsene innen den fransk-belgiske tegneseriescenen. Franquin tegnet «Sprint» fra 1949 til 1967, og dette blir gjerne sett på som denne tegneseriens storhetstid. Albumene til Franquin blir sett på som klassikere innen sin genre, og Franquins skikkelse Spiralis er en kjent og kjær tegneseriefigur.

André Franquins «Sprint»-tegneserier kombinerte humor og spenning i et lengre format, men serieskaperen laget også tegneserien «Viggo» der gags og morsomheter ble skildret i hovedsak i halvsider og helsider.

Med «Viggo» og «Sprint» i ballasten er det ikke rart at Franquin trengte utløp for andre og annerledes idéer. Det fikk han til gangs i tegneserien som på norsk har fått navnet «Sorte sider». Her brøt Franquin med det han var kjent for og laget tegneserier for et voksent publikum.

«Sorte sider» dukket først opp i Frankrike og Belgia i 1977. Et album kom på norsk i 1983, og det ble fulgt opp av en pocketbok med det samme materialet i 1990. Nå er en ny hardcoversamlebok ute. Den tar med stoff som ikke tidligere er trykt på norsk og viser «Sorte sider» i sin helhet.

Franquins «Sorte sider» er svart og bitende satire. Franquin tar opp tema som atomkraft, krig, egoisme, samfunnsproblemer og politikk, og han bruker virkemidler som skiller seg kraftig fra det vi finner i «Sprint»-albumene. Temaene får en røff behandling, og Franquin vandrer stadig på kanten med hva som man bør spøke med.

Tegningene er en historie for seg. Her bruker Franquin bare svart og hvitt. Figurer og miljø skildres i svart mot hvite bakgrunner, og dette understreker de ulike tematikkene som tas opp. Samtidig ser vi hvilken glimrende tegner André Franquin var.

«Sorte sider» er en viktig del av katalogen til Franquin. Det er flott at tegneserien nå er tilgjengelig på norsk i sin helhet. Anbefalt!

 

«Sorte sider»

Av: André Franquin

ISBN 978-82-42954-57-2

72 sider

249 kroner

Egmont

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 4. mai 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *