Aukrusts ukjente soldat

«N’Albert» av Kjell Aukrust må regnes som en glemt tegneserie i dag. Nå er den samlet i en ny bokutgivelse.

Kjell Aukrust er en av våre viktigste forfattere og humorister. I ettertid er det nok de selvbiografiske bøkene og Flåklypas verden som står sterkest i folks bevissthet, men Aukrust hadde også mye og godt tegnearbeid som nordmenn har satt pris på. Blant annet laget han flere tegneserier. Allerede i 1941 fikk han tegneseriestriper på trykk i Aftenposten i forbindelse med en tegneseriekonkurranse som avisen avholdt. I 1946 ble han vernepliktig tegner i «Mannskapsavisa», og etter militærtjenesten fortsatte han med oppdrag for Forsvarets avis. Det var i «Mannskapsavisa» at tegneserien om «N’Albert» dukket opp for første gang i 1951, og Aukrust tegnet nye striper med tegneserien frem til 1959. Siden gikk «N’Albert» i opptrykk i «Mannskapsavisa» og senere i etterfølgeren «Forsvarets Forum».

I alt ble det laget 157 striper med «N’Albert», og disse ble nylig samlet i en bok utgitt i fellesskap av Aukrustsenteret og Forsvaret Forum. Det er første gang dette er gjort med tegneserien, som knapt har vært sett utenfor periodiske utgivelser i regi av Forsvaret. «N’Albert» er en soldattegneserie med et lite persongalleri. Det er i hovedsak Albert selv vi møter, og han er en godtroende og til tider naiv menig soldat som bytter på å tjenestegjøre i hæren, flyvåpenet og sjøforsvaret. Noen ganger møter vi andre soldater og befal, men ingen av dem har navn, og de er ingen av dem er regelmessige karakterer i tegneserien.

«N’Albert» er i hovedsak en pantomimetegneserie. Dette er typisk for tidsånden på femtitallet, der en rekke avistegneserier ble presentert på denne måten. I Norge kunne man for eksempel lese tegneserier som «Ferd’nand» av Henning Dahl Mikkelsen (Mik), «Adamson» av Viggo Ludvigsen (som overtok tegneserien etter Oscar Jacobsson), «Alfredo» av MOCO (Jørgen Mogensen og Cosper Cornelius) og «Mr. Strip» av Sven Aagaard. Bare en håndfull av stripene i boken som har tekst, og det betyr at Kjell Aukrust får vise flere styrker som tegner, serieskaper og forteller. Tegneren har mange gode og morsomme poenger, og «N’Albert» fungerer først og fremst som en tegneserie preget av slapstickhumor. Aukrust har en lett og ledig strek der han er spesielt dyktig på å få frem bevegelse, kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Timingen i enkeltstripene er mesterlig utført, og veldig ofte er poengene overraskende. Tegneserien har få bakgrunner, og i tillegg velger Aukrust ofte å ikke bruke ruter. I sum gir dette «N’Albert» et eget uttrykk i forhold til andre norske stripetegneserier.

Det var på tide å få ut denne samlingen med «N’Albert», en tegneseriegodbit i stripeform som i sin tid holdt høy, internasjonal klasse. Presentasjonen er også utmerket; stripene er supplert med tekster om Kjell Aukrust, «N’Albert» og Aukrusts arbeid for Forsvaret.


N’Albert: I tjeneste for konge og fedreland
Av Kjell Aukrust
ISBN 978-82-92791-01-1
100 sider
200 kroner
Aukrustsenteret/Forsvarets Forum


Denne anmeldelsen sto på trykk i Sydvesten 21. februar 2019, men teksten er bearbeidet for Serienett.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *