Poetisk og personlig

Om Anna Fiskes nyeste bok, «Trær jeg har møtt» forteller forlaget selv at hun har skapt sin egen sjanger.

Det er det vanskelig å være uenig med. Boken er dels poesi, dels bildebok, dels tegneserie men like fullt 100 % unikt sett opp mot andre ting på min radar.

«Trær jeg har møtt» er en, tilsynelatende, selvbiografisk bok om Anna Fiskes liv. Fra barnsben av til nåtiden. Ispedd nydelig utførte illustrasjoner ser man Fiske fortelle om sine ungdomsår, oppveksten i Sverige, flyttingen til Norge og mange av de hendelsene hun har opplevd på et personlig plan. Det føles som at hun virkelig blør ut følelser og det synes i tegningene. I sin blanding av teknikker og medier føles noen tegninger aggressive, noen føles behagelige men alt kjennes ekte ut. I denne boken har hun et mer organisk uttrykk enn det man kanskje kjenner fra tidligere arbeid som «Palle Puddel» eller «Vaskedamen» og det kunne ikke passet bedre. Jeg vet ikke helt hva en kunstbok er, men det føles som et av mange uttrykk som kan brukes om denne boken. Det er en melankolsk, poetisk og dypt personlig oppvekstskildring som føles litt feil å skrive en omtale av, for det kjennes litt som at jeg forteller en hemmelighet mellom meg og henne.

I hele boken trekker hun paralleller fra de poetiske erindringene fra sitt liv til trærne. Enten det er en sørgepil, farens tre eller sitt eget plommetre, som trekkes fram i bokens sørgelige konklusjon.

Enda så personlig og melankolsk som boken er, har hun klart å holde på den barnlige og sjarmerende streken som jeg setter så pris på ved henne. Midt oppi all sorgen og lengselen glimrer det en barnlig naivitet og livsglede. De tidvis overveldende skoglandskapene satt opp mot hennes sjarmerende strek, ispedd blekk- og akvarellsprut gir det et helstøpt bilde av livshendelser og deres mangefasetterte aspekter. Det være seg sorg, glede eller fortapelse. Stemningene hun formidler i tekstene og illustrasjonenes samhandling viser helt uovertruffent hvor potent dette mediet er til å gjøre nettopp det. Anna Fiske er så rå at hun trenger ikke at noen tar av seg hatten for henne, men jeg gjør det likevel.

Fiske har laget en poetisk og vakker reiseskildring gjennom livet og har en unik evne til å røre ved en. Boken kjennes som et manifest om hvor alene man kan være i livet og hvordan de små tingene som holder ved deg kan bli så utrolig viktige. I Fiskes tilfelle, trærne.

Trær jeg har møtt
ISBN 9788282550758
Av Anna Fiske
120 sider
300 kr.
No Comprendo Press

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *