Rakkerungenes jul

«Knoll og Tott» er et av de viktigste symbolene på norske julehefter med tegneserier. I ulike fremtoninger har vi fulgt de to rampeguttene i egne utgivelser helt siden 1911. I år feirer tegneserien 120 år.

To rampete brødre på en sydhavsøy. En mor full av kjærlighet til sine to små rakkerunger. En husholdning der både en kaptein og en megler holder til. Dette er utgangspunktet for en av de mest populære tegneseriene i Norge ved juletider, «Knoll og Tott».

I USA heter «Knoll og Tott» egentlig «The Katzenjammer Kids». Tegneserien handler om alenemoren fru Katzenjammer og hennes to sønner, Hans og Fritz. Ut fra de norske tegneseriene, skal man tro at moren til guttene er gift med husets kaptein. Slik er det ikke. Han er bare en sjømann som har slått seg til ro i huset sammen med en annen leieboer. Denne leieboeren er ingen megler. Derimot er han en skoleinspektør som aldri kom seg bort fra huset til fru Katzenjammer.

I de originale tegneseriene er alle disse karakterene av tysk avstamning. De snakker en engelsk med et tydelig tysk preg. Dette handler litt om hva «The Katzenjammer Kids» opprinnelig var. Tegneserien startet opp som en humoristisk skildring av en innvandrerfamilie i en amerikansk storby. Hans og Fritz gikk på amerikansk skole, og skolen var preget av et multikulturelt miljø med elever som hadde bakgrunn fra en rekke forskjellige land.

«The Katzenjammer Kids» ble skapt av Rudolph Dirks i 1897. Han var født i Tyskland, og som tyskspråklig innvandrer til USA hadde han en bakgrunn som gjorde det lett for ham å benytte Wilhelm Buschs klassiske barnefortelling om Max og Moritz som utgangspunkt for tegneserien sin. Den ble en stor suksess, og historiene om rakkerungene og deres opplevelser kunne leses i mange land over hele verden.

Da Rudolph Dirks valgte å ta en ferie fra tegneserien sin i 1912, kom det konflikt mellom ham og utgiverne i avissyndikatet Hearst. Det endte med at Hearst beholdt rettighetene til «The Katzenjammer Kids», mens Dirks fortsatt kunne lage tegneserier om rakkerungene under et annet navn. Navnet han valgte var «The Captain and the Kids».

«The Katzenjammer Kids» ble overtatt av Harold Knerr, og det er i hovedsak hans tegneserier vi kjenner som «Knoll og Tott». Det er som regel Knerrs fremstilling vi har sett i julehefter de siste årene, og ukebladet Hjemmet publiserte også «Knoll og Tott» i flere tiår av Harold Knerr og hans etterfølgere på tegneserien som Doc Winner og Joe Musial.

«The Captain and the Kids» ble tegnet av Rudolph Dirks frem til hans død i 1968. I mange år ble han assistert av sønnen John Dirks, og det var ham som laget tegneserien frem til den ble lagt ned i 1979. Her i Norge har denne versjonen av tegneserien først og fremst blitt trykt i juleheftene «Kapteinens jul» fra 1987.

I år er det to julehefter ute med de rampete brødrene. I «Knoll og Tott: Julen 2017» kan vi lese søndagssider fra 1947 laget av Harold Knerr. Vi er på sydhavsøyen, og Knoll og Tott gjør det de kan for å plage kapteinen og megleren. Underveis bruker de ulike dresserte dyr for å nå sine mål, og en og annen gang vanker det juling – både fortjent og ufortjent. Det er kombinasjonen av crazykomikk, fart og morsomme replikker som driver tegneserien, og Knerr var en utmerket tegner og vitsemaker. De som kjenner sin «Knoll og Tott» får ingen overraskelser. Her er det morsomheter i fulle monn.

«Kapteinens jul : Julen 2017» inneholder omtegninger av tegneseriene til Rudolph Dirks. Det er Thierry Capezzone som har utført arbeidet, og det fungerer veldig bra. Strengt tatt er dette i tråd med norsk tradisjon når det gjelder publisering av tegneseriene til Rudolph Dirks i Norge. Da «Knoll og Tott» først dukket opp i bladet «Vor Tid» i 1909, var det i form av omtegninger. Dette fortsatte Hjemmet med fra 1910 både i ukebladet og i egne spesialutgivelser, og arbeidet ble sannsynligvis utført i Danmark.

Estetikeren i meg ville fortrukket at man brukte originaltegningene til Rudolph Dirks, men både morsomhetene og hendelsene er gode humortegneserier i streken til Capezzone. Innholdet skiller seg lite fra det andre juleheftet. Vi er fortsatt på sydhavsøyen, og guttene plager sine omgivelser med sine påfunn. Det blir en vanskelig avveiing om hva som er best av «Knoll og Tott» og «Kapteinens jul» i år, men det føles som om årets utgave av Knoll og Tott er hakket morsommere.

Får man ikke nok rampegutter med dette, kan boken «Knoll og Tott: 100 år i Norge» redigert av Haakon W. Isachsen anbefales. Den inneholder mye godt bakgrunnsstoff samt massevis av tegneserieeksempler på både «The Katzenjammer Kids» og «The Captain and his Kids». Boken ble utgitt av Egmont Serieforlaget i 2011. Den danske boken «Ole og Peter» fra samme år er også verdt å se nærmere på. Den samler en rekke danskspråklige søndagssider med «The Captain and the Kids» av Rudolph Dirks. Utgiver er Forlaget Fahrenheit.

Skal man komme med noen ønsker til julehefteutgiverne for neste år, så hadde det vært flott om Bladkompaniet kunne funnet frem til mer originalt materiale av Rudolph Dirks til «Kapteinens jul». John Dirks’ arkiv befinner seg i Tyskland, og der finnes det både originaltegninger og ulike trykkgrunnlag. Dette skal være utgangspunktet for en utstilling i Rudolph Dirks’ fødeby Heide i 2018. Overfor Egmont har jeg et ønske om mer «Knoll og Tott» i andre omgivelser enn sydhavsøyen. Det er massevis av historier med rakkerungene på reise rundt omkring i verden. I tillegg hadde det vært spennende å se nærmere på storbylivet i det multikulturelle USA slik det i sin tid ble fremstilt i tegneserien.

 

Knoll og Tott: Julen 2017

Av: Harold Knerr

32 sider

57,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic

 

Kapteinens jul: Julen 2017

Av: Rudolph Dirks og Thierry Capezzone

32 sider

59,90 kroner

Bladkompaniet

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 7. desember 2017.

Les mer om Knoll og Totts oppstart i Norge her:  http://serienett.no/arkiv2016/www.serienett.no/article/2141/knoll-og-totts-norske-oppstart.html

 

3 tanker om “Rakkerungenes jul

  1. Fra en som har Knoll&Totts julehefte som eneste juletradisjon, er jeg enig i at det ville vært stas med litt tidligere striper, fra før tiden da de bosatte seg på sydhavsøya… men såvidt jeg forstår, er det ikke altfor mye materiale fra før 30-årene som eksisterer i god nok stand for trykk i juleheftene. Eller tar jeg feil?

  2. Noe materiale finnes i veldig god stand og er gjengitt i «Knoll og Tott: 100 år i Norge». Det er lov å håpe at det finnes mer i arkivene til King Features. Samtidig er det interessant at arkivene til John Dirks befinner seg i Tyskland. Slik jeg har forstått det, inneholder arkivene både originaler, trykkgrunnlag og aviser med publiserte tegneserier laget av både Rudolph Dirks og John Dirks helt tilbake til tegneseriens barndom. Dermed kan det finnes materiale som egner seg for gjengivelse i Tyskland. Jeg vet ikke om Bladkompaniet og Egmont har hatt kontakt med disse arkivarene. Uansett skal jeg på utstillingen i Heide i februar 2018 og se hva som finnes der. Kanskje jeg finner noe det er verdt å tipse de norske utgiverne om?

  3. Absolutt, det høres ut som en god plan og et godt initiativ. Jeg synes på en måte det er litt «synd» at norske lesere stort sett har vært foruten striper laget fra tiden før K&T bosatte seg på sydhavsøya… Muligens vil Egmont komme med innvendingen at mange lesere kan bli forvirret dersom figurene plutselig befinner seg i et annet miljø, men jeg mener at det problemet lett kan fikses med et godt forord. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *