Rakkerunger på utstiling

Sammenfallende med begynnelsen på juleheftesesongen åpnet Rudolph Dirks-utstillingen i Bergen i går kveld.

For mange er julehefter synonymt med Knoll og Tott, og tegneserien med rampeguttene har vært en årviss tradisjon med eget, norsk julehefte siden 1914.

Onsdag 21. november åpnet en utstilling basert på arbeidet til Rudolph Dirks på Gategalleriet i Sandviken, Bergen. Det er utrolig nok kun andre gang tegneseriekunsten til Dirks får fokus på en utstilling. Første gang var i Dirks’ tyske fødeby Heide tidligere i år.

Utstillingen har to formål: Først og fremst å vise fram tegneseriekunsten til Rudolph Dirks, dernest å gi korrekt informasjon om Dirks og hans tegneserier. Utstillingen inneholder originaler signert Rudolph Dirks og sønnen John, og dessuten et stort utvalg amerikanske avissider med tegneserier av Dirks. Mange av disse er mer enn hundre år gamle. Utstillingen står til og med lørdag 24. november. Det blir også stilt ut originale animasjonsceller fra tegnefilmversjoner av «The Captain and the Kids».

Det som er spesielt slående med utstillingen, er størrelsen på mange av objektene. Det var ikke uvanlig at tegneseriene til Rudolph Dirks fikk fylle en hel avisside i fullformat fram til 1935. Når tegneserier fra denne perioden har vært utgitt i Norge, har det vært i redusert størrelse og gjerne i redigert format. Dermed vil det være helt spesielt å kunne presentere avissider slik de i sin tid ble publisert i amerikanske aviser i begynnelsen av forrige århundre.

Tegneseriegruppen seriX står bak utstillingen. Utstillingen er kuratert av Kristian Hellesund i samarbeid med seriX.

Knoll og Tott ble skapt av Rudolph Dirks i 1897. Tegneserien fikk opprinnelig navnet «Katzenjammer Kids», og Dirks tegnet den fram til han kom i rettslig strid med avismogulen William R. Hearst. Rettsavgjørelsen resulterte i at Rudolph Dirks kunne fortsette tegneserien, og den fikk etter hvert tittelen «The Captain and the Kids». Det er denne tegneserien vi kjenner fra juleheftene Kapteinens Jul her til lands, mens Hearst fikk tegneren Harold Knerr til å fortsette «Katzenjammer Kids». Det er i stor grad hans versjon av tegneserien vi har sett i juleheftene med Knoll og Tott.

 

Øverst: Utsnitt fra en av originalene som er utstilt på Gategalleriet denne uken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *