Reiser til hjernens indre

Tor Ærlig går bokstavelig talt dypt inn i menneskesinnet (eller dyrefigursinnet) med sin nyeste tegneserieroman, «Superfast 3000».

Vår helt Pål og hans eks-svoger Bjørn får nevene i Påls nabos støvsuger. Det er ikke en hvilken som helst støvsuger, men en Superfast 3000, amerikanernes ess i ermet om månelandingen skulle mislyktes. Superfast 3000 er nemlig et transportmiddel inn i andre folks hjerner. Og den kan støvsuge folks hjerner og lappe sammen skadde sinn, samt entre ulike lag av folks bevissthet for å rense enda dypere. Et rart ess i ermet å ha men det er nå en gang slik. Se for deg Christopher Nolans Inception med en støvsuger.

Pål er en sart og nervøs sjel hvis eneste trygghet og klippe i livet er lærdommen han får fra bunkene med selvhjelpsbøker han låner på biblioteket. Bjørn er Påls rake motsetning. Han er en breikjeftet leder for et rengjøringsfirma og harry av typen «Vi Menn–kalender fra de syv siste årene hengende på kontorveggen» – harry. Påls trygge og ensformige tilværelse blir rokket ved da Bjørn tilbyr ham en jobb i rengjøringsfirmaet.  På den måten blir Pål dratt inn i Bjørns vinningslek med denne maskinen, hvis bruk Bjørn ikke innser omfanget av.

Stilmessig tar Ærlig i bruk de fleste våpen han har tilgjengelig som serieskaper. En uflidd og røff stil når man er i Påls verden. Mørkt, gråblått, trist og kaotisk er nøkkelordene. Et renere uttrykk tas i bruk der det passer seg og røffe, taggete linjer brukes der det passer. Bokas palett endres i tråd med sinnstilstand, sted og så klart: stemning. Ærlig viser en gjennomtenkt og presis anvendelse av mediet og en solid evne til å formidle nettopp stemning. Noe denne boken bugner over av.

Boken er mer tekst-tung enn mange andre utgivelser, men det er med stort hell. Selv om boken er utrolig lekker er det utvilsomt teksten som er bokas store helt.  Ærlig er en utrolig dyktig skribent. Karakterene er dype og komplekse; selv om de er arketypiske har de mangefasetterte personligheter som både er tydelig og overbevisende. De blir overraskende menneskelige, med alt rusket og rasket det innebærer. Det er et interessant karaktergalleri og alle har de sine tragedier å forholde seg til. Og det er det mye av handlingen svirrer rundt. Tragedier og brokete sinn som må lappes sammen med Superfast 3000. Eller som boken beskriver det: «våre innerste og dypeste irrganger». Ærlig er en god og engasjerende skribent og skaper et univers som både er spennende, interessant, trist og morsomt. Å ha den bredden på toppen av et såpass intrikat premiss krever sin serieskaper, og Ærlig har sannelig fått det til.

Superfast 3000 er mitt første møte med Tor Ærligs tegneserier. Jeg er klar over at han ga ut det som anses som den første norske virkelige tegneserieroman. Jeg vet at han er et stort navn. Jeg har bare aldri fått lest noen av seriene hans før. Men nå er jeg veldig takknemlig for at jeg har blitt kjent med denne stemmen, for dette har gitt mersmak.

Superfast 3000
Av Tor Ærlig
ISBN 9788292226704
136 sider
280 kr.
Jippi Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *