Rocky nettopp nå – For siste gang

Tjue år, men ikke lenger. Årets første nummer av Rocky blir også det siste noensinne, når Martin Kellermans alter ego babler pent adjø.

Jeg vet ikke om det skyldes redaksjonell fiksing eller bare et heldig sammentreff, men første stripa i dette utvidete siste nummeret av Rocky oppsummerer perfekt den holdningen som fikk Kellerman til å bestemme seg for å legge ned hele serien:

«Faens drit…Jeg har 1226 notater på mobilen, og alle suger balle. Til og med de jeg syntes var morsomme for ei uke siden. Jeg vil ikke prøve å være morsom mer, det er for pinlig. Jeg vil ikke prate i det hele tatt, for jeg skjemmes så fælt.»

Utvilsomt kan dette et tydelig forvarsel. Skjønt når du ser på Rocky-serien under ett, det siste året, har egentlig alt vært et forvarsel. Passivitet og livstrøtthet har preget serien i den senere tid, og det kulminerte med juleheftet, som for øvrig var den forrige utgivelsen med nye striper. Alle piler pekte nedover, ikke for seriens kvalitet, men for dens livsgnist.

Etter seks måneder uten nye striper i hefteform har Strand og Bestselgerforlaget riktignok mye å ta igjen. Det aller siste regulære nummeret inneholder derfor 100 sider med utelukkende nye Rocky-striper, inkludert noe redaksjonelt materiale.

Dette er ikke alle. Kellerman fullførte noen striper til etter at bladet gikk i trykken, men Lasse Espe har allerede kunngjort at det blir ikke noe neste nummer uansett. Norske fans må nøye seg med å lese de aller siste stripene i Dagbladet til sommeren. Noen har spurt om hvorfor den norske redaksjonen ikke kunne gi ut et siste, ekstra nummer bare for å fullføre rekka. Espe prøvde å forklare dette i en av Serienetts Facebook-tråder, og jeg lar ham få siste ordet i akkurat den saken.

Jeg føler at serien bare er masse babling, og jeg irriterer meg jo over folk som babler. Så da er det liksom ikke så gøy å bidra til all denne bablinga, uttalte Martin Kellerman da han kunngjorde nedleggingen.  Undertegnede, sikkert på vegne av mange, vil innvende: men du er jo så rasende god til å bable, Martin! Når så mye er sagt, er det strengt tatt en fornuftig begrunnelse, særlig når du har gjort ditt beste for å holde serien gående med bare babbel i mange år allerede. Bable gjør han fortsatt, men det betyr jo ikke nødvendigvis at han liker det.

Og de nye stripene fortsetter i samme pjalten som vi har sett lenge: Rocky drar til hytta med Inge, tilbringer en del tid med ham, og ellers ingen andre, og ganske mye tid alene. Alt mens han leverer halvtygde og sarkastiske refleksjoner om samfunnet og hans egen plass i det. Ingen ting skjer egentlig i stripene (en kjøretur i tett snø er det nærmeste vi kommer), men det er jo nettopp det; hvis ting skjedde, ville Kellerman kanskje vært motivert til å fortsette.

Men serien er fortsatt morsom. Noen av poengene stanger i veggen, men de fleste holder ennå. Best er Rocky – nok en gang – når han havner i sarkasmedueller med Inge. Alene er han ikke like morsom, men da får han til gjengjeld fram noen ganske gode poenger om sin livssituasjon. I en hjemme alene-sekvens forklarer han sin livstrøtthet på en langt bedre måte enn i juleheftet. Han føler seg fremmedgjort og utenfor, og har egentlig gitt opp. Om Rocky er fornøyd med tilværelsen som dreier seg rundt kjøkkenbenken og laptopen, er ikke lenger så viktig; mye av tida nøyer han seg uansett med den.

Oversetter Dag Gravem avslutter sin artikkelserie med en tekst om den norsk-amerikanske innvandrerserien Han Ola og han Per (1918-1935), der Gravem lykkes både med å komme med en helt relevant Trump-kommentar, og å skape en overgang til sin egen «avskjedstale» som Rocky-oversetter. En tale som også inneholder en kortfattet og troverdig vurdering av hvorfor Kellerman gir opp serien.

Den andre artikkelen, om Ed Piskor og Hip Hop Family Tree, føles ikke like relevant og interessant, men viser seg å være en artig siste redaksjonell kuriositet ved nærmere gjennomlesing. I tillegg har redaksjonen lagt ved en kjekk tisiders «Rockyografi» over samtlige norske Rockyutgivelser; blader album, julehefter og bøker

Undertegnede vil gjerne få takke redaksjonen i Rocky-bladet for mange år med et variert og underholdende tegneserieblad som var et regelmessig høydepunkt, og gratulerer med et finalenummer som holder samme høye nivå. Og endelig ønsker jeg Martin Kellerman «break a leg» med sine framtidige prosjekter.

 

Rocky nr. 1/2018
Av Martin Kellerman
100 sider
Kr. 89,90
Bestselgerforlaget /Strand Comics

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *