Rocky nettopp nå – Hvilken terror?

Under terrorangrepet i Stockholm i april i år var Martin Kellerman midt oppi det – og likevel så fjernt fra det. Noe som selvsagt måtte bli tema for en Rocky-sekvens. Sommernummeret av Rocky vier også mye plass til Tintin og Lars Fiske

Rockys reaksjon det som skjedde i Stockholm kan best beskrives som uapologetisk distansert. Han tar seg en lang spasertur i byen mens folk evakuerer sentrum til fots (fordi T-banen er stengt), og ikke på noe tidspunkt under turen oppfatter han hva som har skjedd. Han tror det er en eller annen folkefest han ikke hadde hørt om. Ikke før han er hjemme igjen og Inge kommer på besøk, blir han informert.

Forut for dette gir Kellerman han noen herlig smarte og spissete kommentarer om «Game of Thrones», kvotering av minoriteter i media, og naturprogramkanaler. Han har i det hele tatt en av disse gode dagene der han bare ligger og ser tv, og det er nok til at gullkornene renner ut. Deretter reflekterer Rocky over terrorfrykten han har i samband med en planlagt tur til London – Et billig ironisk poeng, ja visst, men en grei overgang.

Når Rocky er blitt motvillig informert, er det tid for refleksjoner. Men fordi han fortsatt insisterer på å være emosjonelt distansert, blir det mye sarkastiske skråblikk og digresjoner. Og det fungerer for ham, selv under de omstendighetene; Rocky leverer noen av sine beste poenger og formuleringer på lenge.

I oversettelsen er handlingen vanligvis flyttet til Oslo, men på grunn av de ekstraordinære omstendighetene er den selvsagt beholdt i Stockholm denne gangen. Den alltid like pliktoppfyllende Dag Gravem forklarer selvsagt dette i en ekstra kommentar, og plusser for sikkerhets skyld på med en tosiders artikkel der han forklarer hvorfor «en bro for mye» er blitt en vanlig referanse i Sverige. Samt en kommentar om Västerbron, som vi kan se på forsida av bladet.

I segment nummer to drar Rocky på landet igjen, og jeg ser en tendens. For andre nummer på rad mister Rocky fokus når han forlater byen. Han snakker (og tenker) seg vekk, og det blir mest nonsens. I noen få tilfeller får Kellerman til et enkelt og godt poeng, men poenget drukner i de fleste stripene.

Tintin «Stilleben» av Lars Fiske (utsnitt)

For øvrig bladet har ingen gjesteserie denne gangen, ikke i vanlig forstand. I stedet får vi et intervju på 13 sider (inkludert alt bildemateriale) om Lars Fiskes forhold til Tintin, samt Fiskes spesiallagde Tintin-forside. Det er et ypperlig journalistisk stykke, forfattet av Bjarne Robberstad, fascinerende og mangefasettert. Og selvfølgelig rikt illustrert med parodier og pastisjer rundt den europeiske ur-tegneserien. Alle tegneserieinteresserte i Norge bør få med seg denne.

Rocky 3/2017
Av Martin Kellerman + Lars Fiske og Bjarne Robberstad
84 sider
Kr. 89,90
Strand Comics/Bestselgerforlaget

Les også:
Anmeldelse av forrige nummer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *