Rocky nettopp nå – Med høstens nyheter

Mens Rocky og Kellerman spekulerer på hva han skal gjøre med industrilokalet han nylig har kjøpt, er bladet deres satt av til to etterlengtede nyheter fra norsk serieskapere

Da Rocky reduserte antallet utgivelser tidligere i år, ble vi lovet mer Rocky i hvert nummer. Folk er vel innforstått med at det er bare sånt man sier når et blad må redusere antallet årlige utgivelser, men i dette nummeret er Rocky faktisk redusert til ett segment (25 sider).

Til gjengjeld har nr. 4/17 det beste coveret på veldig, veldig lenge – En fantastisk illustrasjon av Rocky og Martins passivitet, gjort med stor visuell oppfinnsomhet og varme farger.

Passivitet er også nøkkelordet i stripesegmentet. I den første halvparten sitter Rocky og prater med kompisene over ei flaske vin, i den andre er han alene med tankene sine mens han ligger i senga eller tar en spasertur. I en av stripene reflekterer han til og med over hvor lite han har tatt seg til denne sommeren. Ikke at slike «tankestriper» nødvendigvis er mindre morsomme, men denne gangen blir det mer tankespinn enn vittigheter. Igjen ser vi at Rocky trenger selskap av Inge (og denne gangen også Magne) for å stimulere hjernevinningene skikkelig.

Selv den kreative oversetter og artikkelskribent Dag Gravem virker litt opprådd når det gjelder å skrive en artikkel tilknyttet det aktuelle segmentet. Så han gjør ikke det. I stedet gjengir han en liten smakebit fra Leif Høghaugs nye oversettelse av Joyces «Finnegan’s Wake» (under utarbeidelse). Interessant vinkling, men hans sliter med å finne relevansen, og artikkelen må kalles et overskuddsprosjekt.

Men til bladets hovedoppslag: To av høstens mest forventede nyheter blir behørig presentert i denne utgaven. Mest plass får Kristin Krohg-Sørensens nye tegneserie om den russiske revolusjonen, som selvsagt sammenfaller med 100 års-markeringen. Initiativet til en norsk tegneserie om Lenins revolusjon kom fra Manifest forlag. Krohg-Sørensen er utdannet som Russland-viter, så hvis en norsk serieskaper skulle lage bok om dette temaet, er han det naturlige valget. Boka blir lansert på Tronsmo den 25. oktober.

 

Rockys presentasjon av boka er det ingen ting å si på. I tillegg til en ni siders smakebit fra boka, har bladet et utmerket tre siders intervju med Krohg-Sørensen og et 12 siders galleri med sovjetrussiske plakater (med fortløpende kommentarer), de fleste fra 20-tallet. Utdraget fra selve serien tyder på at «Den Russiske Revolusjonen» (for Krohg-Sørensens bok heter ganske enkelt det) blir en nøktern, faktabasert historiegjengivelse. Ikke for det, illustrasjonene er varierte, og streken er solid. Du får inntrykk av at serieskaperen har tatt seg god tid med dem. Derimot er tekstingen ujevn og virker som et hastverksarbeid, preget av behovet for å presse mye informasjon inn i hver eneste rute.

De mer observante har for lengst fått med seg at Ida Neverdahl og Øystein Rundes snart er aktuelle med en reiseskildring fra begge serieskaperes opphold i Los Angeles i vinter. Som en kontrast til «Den Russiske Revolusjonen» er «Los Angeles» svært nær og personlig, ja faktisk ganske utleverende, i tillegg til å være drømmende og innfallsbasert. I alle fall er det en passende beskrivelse på de sju sidene signert Ida Neverdahl som du kan finne i Rocky nr. 4/2017 Om dette er typisk for boka som helhet gjenstår å se, men den første smakebiten er fascinerende og gir et sterkt inntrykk. Ikke minst gir det inntrykk av at Ida Neverdahl har modnet både som tegner, forteller og kanskje også som menneske siden «Moskva». Den tiltagende politiske uroen som hun befant seg midt oppe i da, satte sitt preg på henne også personlig.

Siste gjesteinnslaget er noe mer overraskende. Så langt tilbake som i 2012 kom det ut to bøker (dobbeltutgivelse) på det svenske forlaget Orosdi-Back ved navn «Traedmark – The art of spotting a fake». Disse inneholder fotografier av falske merkevarer fra bybildet i Kairo. Utvilsomt en fascinerende ide til en fotobok, og bildene er også av høy kvalitet, men det må igjen sees på som et rent overskuddsprosjekt at Lasse Espe kunne sette av 14 sider (inkludert en side med presentasjon) til dette – i et allerede ganske overfylt nummer. Du får ikke følelsen av at Martin Kellerman bryr seg noe særlig for tida. La oss håpe at han tar det igjen i juleheftet.

Rocky 4/2017
Av Martin Kellerman + Kristian Krohg-Sørensen og Ida Neverdahl
84 sider
Kr. 89,90
Strand Comics/Bestselgerforlaget

Les også:
Anmeldelse av forrige nummer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *