ROCKY NETTOPP NÅ – PÅ TUR

Etter jubileumsnummeret har ikke Martin Kellerman rukket å produsere nok nytt stoff, så vi får en reprise på Rocky i den norske fjellheimen, samt første glimt av Jasons helt nye turskildring.

Rocky sitter for det meste hjemme i leiligheten i de nye stripene –  ja, det er en av de sekvensene. Han har riktignok mye besøk, noe som vanligvis skaper mer dynamikk. Men denne gangen tar det aldri helt av, bortsett fra i et par striper der Inge kommenterer lokalaviser. Nei, det var nok mer grep i Rocky (og Martin) for noen få år siden, da han utforsket den norske fjellheimen. Månedens reprisesekvens er utvidet, og ikke så veldig gammel; den stammer fra den siste utgaven av Egmonts Rocky-blad før, og er basert på en Norgestur som Martin hadde i 2011. Stripene er fra hans basketak med naturen i Jotunheimen og Nordkapptraktene. Her er det atskillig mer spenst og oppfinnsomhet, særlig visuelt, selvfølgelig, men også verbalt. Og den norske fjellheimen er vakkert, men usentimentalt skildret.  Beklager Martin, men «bedre før» må bli konklusjonen akkurat i dette nummeret i alle fall.

Overflødig, men underholdende, å vise hvordan det går når Rocky bruker sin skrudde logikk for ta seg en dukkert ved et nordnorsk ferjeleie.
Overflødig, men underholdende, å vise hvordan det går når Rockys skrudde resonnementer lokker ham til å ta seg en dukkert ved et nordnorsk ferjeleie.

Ellers er Jason kanskje det store trekkplasteret i dette nummeret, som inneholder en forhåndskikk på hans nye tegneserieroman «Santiago de Compostela». Tittelen viser til den stadig mer populære pilegrimsveien i Nord-Spania, som også tiltrekker seg pilegrimer med et mer sekulært sinnelag. John Arne Sæterøy (Jason) gikk den selv, noe som selvsagt var grunnlaget for denne boka. Den er altså mer selvbiografisk enn den typiske Jason-serie, selv om de karakteristiske dyrefigurene fortsatt er med. Jeg skal innrømme at jeg synes Jason har begynt å stivne litt i formen, så en selvbiografisk fortelling virker i seg selv litt forfriskende og annerledes. Samtidig fungerer nyskapingen begge veier: Kombinasjonen av Jasons strenge strukturering og uberørte, pokerfjesete dyrefigurer gir en ny dimensjon til den selvbiografiske serien som sjanger.

De gule pilene som Jason refererer til, er selvsagt de som viser veien til Santiago de Compostela
De gule pilene som Jason refererer til, er selvsagt de som viser veien til Santiago de Compostela

En ny Jason-bok er alltid en begivenhet, særlig nå han denne gangen går litt nye veier. Så redaksjonen har lagt skikkelig arbeid ned i presentasjonen, med både et intervju og en fyldig artikkel, signert Dag Gravem, om fenomenet Santiago de Compostela i historisk og kulturell kontekst. Utmerket arbeid igjen, Dag!

Månedens kandidat til Rockystipendet er «Hverda’n» av arkitekturstudent og seriedebutant Mari Burheim. Serien handler om frustrasjonene til en pengelens student. Som navnet antyder er den forholdsvis uambisiøs, men i helheten kanskje det beste bidraget så langt. Poengene er både smarte og relaterbare, og «Hverda’n» utmerker seg også med en smidig tegnestil og noen kostelige ansiktsuttrykk.  Men Burheim må jobbe litt med fonten, særlig i de mest tekstrike boblene.

Hovedpersonen i "Hverda'n" er, som Mari Burheim selv, arkitekturstudent. Hun bedyrer likevel at serien ikke er særlig selvbiografisk.
Hovedpersonen i «Hverda’n» er, som Mari Burheim selv, arkitekturstudent. Hun bedyrer likevel at serien ikke er særlig selvbiografisk.

I tillegg til nevnte innslag inneholder også bladet fire sider fra Martin Kellermans debutroman «Alt som ikke blir noe», en artikkel av Martin Johansson (Magne i serien) om måten han blir framstilt på i serien, samt de faste quiz-og panelspaltene. Den røffe språkbruken i utdraget bekrefter at boka egner seg for Rocky-fans, og utfører dermed sin oppgave. Jeg sa i forrige Rocky-anmeldelse (av jubileumsnummeret 100) den tilfeldige leser vil få mer ut av en vanlig utgave av bladet, og her har du et godt eksempel på det. Rocky # 101 er rikt og variert.

Inge samler inn materiale til Antonsen/Goldens neste agurknyttbok
Inge samler inn materiale til Antonsen/Goldens neste agurknyttbok

 

Rocky nr. 7/2016
Av Martin Kellerman, med gjesteinnslag av Jason og Mari Burheim
68 sider
Kr. 69,90
Bestselgerforlaget/Strand Comics

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *