Rocky nettopp nå – Større, men bedre?

Rocky nettopp nå – Større, men bedre?

Forandringer er på gang, både med bladet og internt i hans univers. 

Det begynner bra, med en spesiallaget forside (jeg har savnet dem). Seksjonene med nye striper begynner også ganske bra: Etter månedsvis med å slå i hjel tid skjer det noe i Rockys (og Martin Kellermans) verden – Nemlig den tidligere omtalte Rocky-utstillingen på Spritmuseum i Stockholm, som serien langt fra er ferdig med ennå. I tillegg til at bladet presenterer flere fotos fra utstillingen.

Og i serien er det en av Rockys ute-av-fokus venner, frosken Smacks (populærkulturell Kellogs-referanse), som vender tilbake for å gi Rocky snekkerhjelp til utstillingen. Det kunstneriske arbeidet med utstillingen, ikke minst frustrasjonene som dukker opp i alle ledd, har tydelig inspirert Kellerman både med historieoppbygging, konflikt og spissformulert vidd. Små visuelle detaljer som krydrer en overveiende verbal serie er det også blitt plass til: mens Rocky diskuterer snekreplaner med Smacks, skjeler han av en aller grunn stadig til et middelaldrende par som sitter ved siden av. Og i en kuriøs bihandling rapporterer Rocky en råkjører til politiet, noe som uunngåelig fører til høytravende betraktninger om forbrytelse og straff.

Klart at Rocky trenger ferie etter alt dette, så i neste segment er han tilbake på hytta med Magne. Samtalene mellom Inge og Rocky er en formel som pleier å by på mye god komikk: bare la dem prate skit om alle mulige meningsløsheter i dagevis, så kommer poengene av seg selv, på løpende bånd. Men denne gangen tar det liksom aldri av; strømmen av konversasjoner er bare en strøm. Samtalene er for så vidt underholdende, men stort sett på en rent surrealistisk måte. De treffsikre poengene uteblir. Det vil si, ikke helt: Når Rocky prøver å ringe agenten sin fra hytta blir han møtte med en unnvikende spøk om at avis-og bladmarkedet har gått dukken, og seriene hans med det. Typisk for Rocky og Inge reagerer de på meldingen med umiddelbart å gå inn i et rollespill der de begge later som om de trodde at agenten mente alvor, i alle fall kanskje. Det greier Kellerman å få et par morsomme striper ut av, før inspirasjonen forsvinner.

For seriens skyld er det nok best om Rocky kommer seg tilbake til byen.

Strand Comics kan ellers melde at de gjerne vil sende utstillingen til Norge etterpå, så stafettpinne er sendt videre til kulturhus og gallerier.

Bladet benytter, som lovet, det utvidete sidetallet til å fordoble antallet Rocky-striper, og sitter da igjen med omtrent det samme antall sider til overs til «annet» som før. Gjesten denne gangen Robert Sikoryak, en serieskaper som er mest kjent for sine pastisjer. Hans tegneserieadapsjon av brukeravtalen for iTunes høres ærlig talt ut som det mest interessante han har laget. Men med dagens politiske klima var det naturlig at Rocky-bladet i stedet satte av plass til Sikoryaks «The Unquotable Trump»-galleri. Her har Sikoryak plassert Donald Trump inn i klassiske tegneserieforsider, alt fra Archie til Marvel og DC, akkompagnert av autentiske sitater. Når det gjelder satire over Trump er konkurransen hard, og faren for at ideene skal bli brukt opp er stor. Men Sikoryaks evner som pastisjekunstner (og kjennskapen hans til tegneseriehistorie) kommer til sin rett her. Han har et betydelig talent for å sette Trump-sitatene inn i en kontekst som framhever det tragikomiske.

Fra utstillingen på Spritmuseum

Ellers er selvfølgelig mye plass satt av til omsider å presentere det endelige resultatet av Rockys jubileumsstipend. Om du var det minste interessert så har du vel fått det med deg, men vinneren av Rockystipendet ble Maren Uthaug for «Ting Jeg Gjorde». På plassene rett under kom «Puma» av Ida Neverdahl (med bare ett poeng mindre) og «Værbitt» av Ida Larmo. Interessant nok de samme to seriene som fikk pallplasseringer i Dagbladets tegneseriekonkurranse, bortsett fra at i Dagbladet gikk sølvet til «Værbitt». Dermed er det et åpent spørsmål hvilken kvinnelig stripetegner som vil gjøre mest av seg i de nærmeste årene, basert på priseksponering.

Rocky 2/2017
Av Martin Kellerman + Robert Sikoryak og Maren Uthaug
84 sider
Kr. 89,90
Strand Comics/Bestselgerforlaget

Forrige nummer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *