Historisk solid satsing

Begjær, intriger, spenning og antikk verdenshistorie – «Romas Ørner» er en serie som har det meste, og er en ny prisverdig albumsatsing på norsk.

Det fransk-belgiske tegneseriemarkedet er fortsatt stort, og det utgis mange nye titler. En rekke serieskapere av ulik nasjonaliteter bidrar til de fransk-belgiske utgivernes tegneseriemangfold. I år satser Egmont på blant annet serieskapere fra Spania, Italia og Sveits innen dette segmentet. Deriblant den sveitsisk- italienske serieskaperen Enrico Marinis albumserie «Romas ørner».

Marini er også tidligere utgitt på norsk; serien «Skorpionen», som han tegner etter manus av Stephen Desberg, gikk i Fantomet fra 2013 til 2017.

«Romas Ørner» er en historisk tegneserie med handling fra keiserdømmets oppstart under Augustus. Vi møter Marcus, som er sønn av en romersk adelsmann. Han vokser opp i en overklassefamilie der alt legges til rette, med jerndisiplin, for at unge Marcus skal bli en vellykket hærfører en gang i fremtiden. Men Marcus er ikke alene i oppveksten. Stesøsteren Lucilla skaper intriger, og Marcus har et ambivalent forhold til fosterbroren Arminius – En germansk barbar oppfostret i den romerske familien, som gissel og garantist for alliansen mellom romerne og hans folk, slik skikken var. Marcus og Arminus utvikler et slags vennskap, men man aner at dette vil bli satt på en hard prøve snart. 

Det får vi nok se mer til senere – «Romas Ørner» er på til sammen fem bind. Første bind. «Født til Strid» er en tegneserie om oppvekst. Selv om historien er satt i Roma, viser den at mennesket og menneskenes følelser og lengsler er allmenngyldige. På mange måter kan man si at første bind er en studie av menneskets vesen med intriger, fiendskap, kjærlighet, lyst og sjalusi som sentrale elementer. Enrico Marini er en fremragende tegner i tradisjonell europeisk realistisk stil. Både bygninger, landskap og karakterer fremstår som historisk troverdige. Marini er også en dyktig forteller i bildesekvenser, der han driver handlingen videre med gode løsninger på sidelayout og oppbygging av situasjoner.

Det er ingen tvil om at det ligger mye arbeid bak researchen til dette tegneseriealbumet, både av omgivelser, samfunn, kultur og politikk på Romas storhetstid. En ting handler om utformingen og gjengivelsen av bygninger og klesdrakter. Videre har Enrico Marini en fortelling som virker historisk ut fra tidsalderen, karakterenes utforming, hendelser og seder, og serieskaperen får persongalleriet til å fremstå som troverdige i manerer og handlinger.

Kombinert med et utsøkt tegnearbeid er ikke første bind av «Romas Ørner» noe mindre enn en formidabel utgivelse, sannsynligvis en av årets viktigste tegneserieutgivelser her til lands.  For andre gang i år ser vi også at en europeisk albumserie har fått stive permer og et utmerket trykk. All ære til Egmont for å få dette albumet ut på norsk. Anbefalt!
Romas ørner – Født til strid
Av Enrico Marini
Oversatt av Jens E. Røsåsen
60 sider
169 kroner
EgmontDenne anmeldelsen sto på trykk i Sydvesten 12. mars 2020, men teksten er bearbeidet for Serienett. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *