Russ Manning – jungeloperettens mester

Egmont gir oss nå flere bøker med Tarzan-tegneren Russ Manning, og disse er et velkomment syn for eldre lesere.

Vi som var unge, hvite gutter på 60-tallet elsket den pene og rene Tarzan, tegnet av mester-stilisten Manning. Tarzan-bladet var fast lesning hos mange som hadde vokst videre fra Donald. For oss som vokste opp i «tegneserienes gullalder» (1960-1970) var Manning selve tegneren. Senere fikk vi Jesse Marsh, som jeg intenst mislikte, men som jeg senere har blitt mer og mer glad i (litt Alex Toth er ikke så verst, det!). Kongen sjøl; Burne Hogarth, leste jeg i Hjemmet hver uke, og den voldsballetten gjorde stort inntrykk. Men et blad er et blad og passer godt ned i ranselen, og ser mye tøffere ut enn mammas Hjemmet. Så Manning var vår tegner!

Seriene i denne boka er bygget på Burroughs mesterlige fortelling som har inspirert så mange tegnere. Men det er langt mellom det rå og intense miljøet i Burroughs opprinnelige bok – og denne serien. Vi får servert opprinnelsen til myten, fra «Tarzan, Apene Konge», der han til slutt møter sin Jane. Så oppfølgeren, «Tarzan vender tilbake». Så avsluttes boka med «Opars Juveler» – hele eventyret komplett.
Mannings seriesider er flotte, men så veldig mye jungel er det ikke snakk om. Vi får savanner som minner om golfbaner eller vegg-til-vegg-tepper, det regner aldri, ingen er skitne eller særlig oppklort, jentene er ualminnelig vakre, mennene (bortsett fra skurkene) er flotte og høyreiste. Drap skjer uten innslag av blod og gørr. Det blir som eventyr i et parklignende landskap.

Intet galt med dette, sjølsagt. Historiene er enkle og greie, og tegningene er smekre og elegante, som sagt. Russ Manning er akseptert som en fremragende illustratør. Det blir bare for snilt, «så hvitt at du ikke merker det selv».

Trenger vi denne boka? Så klart, Tarzan må finnes på norsk, og Egmont skal ha stor skryt for utgivelsen. Hvis man googler etter «Tarzan/images» finner man omtrent 100 Disney-bilder først, så det er på tide at de klassiske tegneseriene blir satt (litt) i fokus igjen. Det finnes alt for lite farge-action i tegneserier i Norge. Men – jeg hadde heller sett John Buscemas fantastiske Marvel-versjon fra 70-tallet; den er for det meste glemt. Og så har jeg ikke nevnt Kuberts mesterversjon!

Bakerst i boka finner du en eminent oversikt over Tarzans liv og historie i bøker, filmer og tegneserier, notert av orakelet Jostein Hansen. Og de opprinnelige Gold Key-forsidene er gjengitt, de er fabelaktige.

Tarzan Bok 1
Skrevet av Edgar Rice Burroughs, tilrettelagt for tegneserie av Gaylord DuBois
Tegnet av Russ Manning
Etterord av Jostein Hansen
136 sider
Kr. 169,90
Egmont Publishing

6 tanker om “Russ Manning – jungeloperettens mester

 1. Russ Manning tok steget videre og skrev egne fremragende manus i en enda bedre versjon da han overtok avisserien med Tarzan i slutten av 1967.
  I bladformatet var John Buscema konge, og hans Tarzan versjon er FENOMENAL.
  I juni/juli 2017 utgir Dynamite
  Tarzan: The Buscema Years Omnibus, en mektig samling på over 600 sider.
  Lesere som kjenner sin besøkelsestid må skrive, trygle og be om at Egmont oversetter denne samlingen til norsk: Det ypperste som er laget av serier, og sterkt undervurdert.

 2. Oi, visste ikke at noen faktisk skulle omtrykke Buscema Tarzan. Jeg kjøpte alle da de kom ut, sammen med Gil Kanes John Carter, men var dum og bytta dem bort etter noen år. Ei samlebok høres forlokkende ut. Må ha! Har møtt John B., og han var bare helt fantastisk. Ein av de største! Men… tror ikke denne kommer på norsk – den er ikke nostalgisk, dessverre.

 3. Siden Kuberts Tarzan har vært på norks, får vi muligens et gjensyn med denne? Ellers husker jeg Mannings serier fra avisene som også kom på norsk, mye av dette foregikk så vidt jeg husker i dinosaurenes irike.

 4. Boken Tarzan – The Buscema Years Omnibus er ennå ikke utgitt, den er blitt utsatt flere ganger, ny utgivelsesdato er satt til 10. juli 2018.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *