Selvsentrert pilegrim

Jason har gått pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Det har det blitt tegneseriebok av.

Det er liten tvil om at Jason er den norske serieskaperen som har satt størst spor etter seg utenlands. Han er oversatt til flest språk, og han har også vunnet den amerikanske Eisnerprisen to ganger for beste oversatte tegneserie. Her hjemme vant han Brageprisen for «La meg vise deg noe» i 2003 og han har også fått flere Sproingpriser for beste norske tegneserie.

Jason er kjent for å bruke dyr som karakterer i historiene sine, og tegnestilen hans er preget av en klar og tydelig strek. Et annet typisk kjennetegn er en rigid sidelay-out, og han tegner karakterenes øyne uten pupiller. Ofte er det populærkulturelle henvisninger i tegneseriene til Jason, og han har flere ganger brukt kjente personer som karakterer.

Den nyeste boken til Jason heter «På veien til Santiago». Ved første øyekast ser den ut som en typisk Jason-bok med antropomorfe karakterer og Jasons typiske stiltrekk. Men der stopper det. Jason har valgt å lage en selvbiografisk tegneserie, og den skildrer hans ferd langs pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Spania.

Tegneserieboken er lagt opp som en dagbok. Jason skildrer opplevelsen fra dag til dag og vi følger ham gjennom 31 dager hele veien fra St. Jean Pied de Port og til havet i det vestre Spania. Underveis deler Jason sine betraktninger om stedene han besøker, menneskene han møter, maten han spiser og herbergene der han overnatter. Her og der legger han inn noen filosoferende øyeblikk, og innimellom leker han seg også med leseren og trekker inn noen absurde elementer som helt klart tilhører fiksjonens verden. Tegningene er som vanlig av ypperste klasse, og Jason bruker i denne boken et oppsett med fire ruter i svart/hvitt.santiago_innmat

Jason er en selvsentrert forteller. Siden dette er en dagbok i tegneserieform, så blir det selvsagt helt naturlig. Han utleverer seg selv her og der gjennom tanker og handlinger, og han har møter med de andre pilegrimene han treffer på. Dessverre blir dette heller overfladisk, siden de fleste andre pilegrimene bare blir bifigurer vi ser i korte øyeblikk.

«På veien til Santiago» er en flott reisedagbok, som viser Jason fra en annen side. Den oppleves først og fremst som en overgangsfase i serieskaperens karriere, der han gjør noe annerledes men like fullt interessant.

 

«På veien til Santiago»

Av: Jason

ISBN 978-82-92863-72-5

190 sider

289 kroner

Magikon forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 6. desember 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *