Serie til film: Thor Ragnarok

Den tredje filmen om Marvels versjon av norrøn mytologi ønsker først og fremst å underholde. Blir det for mye komikk? Nei,  men mye blir det.

Thor: Ragnarok er hovedsakelig inspirert av Greg Paks Planet Hulk fra 2006, der Hulk blir forvist til planeten Sakaar, og ender opp som gladiator og opprørsleder, samt diverse Mighty Thor-historier om jotnen Surt (Surtur) og dennes rolle i ragnarok. I trailerne kunne man få inntrykk av at dette er en «også Hulk- film», men tittelen lyver ikke; filmen handler i første rekke om de norrøne gudene og ragnarok.

Store forventninger er knyttet til denne filmen, så la meg straks gå gjennom de viktigste av dem.

For det første, ja, den er bedre enn de to foregående Thor-filmene. Uten tvil er dette en av Marvels mest underholdende filmer noensinne, spenningskurven er jevnt høy og intens, og tross i den komiske tonen formidler historien en følelse av betydning og alvor. Regissør Taika Waititi har brukt estetikk og tone fra 80-talls actionkomedier, og det er tydelig at han forstår hva som fikk disse filmene til å fungere, og når de fungerte. 80-tallstemningen blir understøttet av filmmusikken til Mark Mothersbaugh, som er en blanding av orkestermusikk og synthpop.

Utsnitt fra Incredible Hulk (vol. 2) # 92, det første heftet i Planet Hulk-føljetongen.

For det andre, ja den er morsom. Selv om jeg synes humoren i forgjengere Thor: The Dark World (2013) er undervurdert, er den mer gjennomført og bedre timet her. Sammenlikningen med Guardians of the Galaxy-filmene virker uunngåelig; kombinasjonen av action, komedie og episk romfantasy er i ferd med å bli noe av en standard for Marvel-filmene, og det skal bli interessant å se hvordan Russo-brødrene balanserer dette i neste års Avengers: Infinity War.  Nesten alle medvirkende får minst et par minneverdige scener, og de fleste får også noen vittige replikker. Tom Hiddleston og Mark Ruffalo og særlig Chris Hemsworth har for lengst bevist at de har komisk talent, noe som Waititi vet å utnytte her. Waititi bidrar selv til noen av de vittigste scenene rollen som den chille gladiatoren Korg, mens Jeff Goldblum i rollen som Sakaars dandy hersker er en mer ambivalent figur.

Hel (Cate Blanchett) invaderer Åsgard

For det tredje, ja Hel fungerer som antagonist. Cate Blanchett hopper ikke akkurat etter Wirkola når hun skal prøve å overgå Malekith (i en sørgelig bortkastet tolkning av Christopher Eccleston) fra den forrige filmen, og jeg skal ikke påstå at hennes Hel har enormt med personlighet, hun kan være litt ensporet, men her gjelder det å se helheten. Poseringen, faktene og måten hun leverer replikkene på oser av innlevelse, og bare måten hun bruker øynene på, spiller med blikket, er ganske unikt i seg selv. Hun ser faktisk truende ut.

Av de øvrige skuespillerne er Tessa Thompson verdt å nevne, ikke minst fordi jeg ikke hadde ventet at hun skulle få så mye ut av rollen sin som en navnløs valkyrje. Men det gjør hun.  Bare Karl Urban har egentlig grunn til å føle seg snytt; rollen hans er overflødig, og han får aldri gjort stort med den.

Thor (Chris Hemsworth) og Hulk (Mark Ruffalo) utveksler noen alvorsord mellom gladiatorslagene

Når det gjelder historien så tar filmen tar seg ikke bare store friheter med den norrøne sagaskatten, men også med Marvels egen Thor, slik at selv den som kjenner sin Kirby eller Simonson vil støte på overraskelser. Såpass store overraskelser at jeg mener Marvel Studios burde holdt kortene tettere til brystet; ved å oppheve anmelderembargoen allerede for ei uke siden og utsette den amerikanske premieren til neste uke, risikerer de at det kommer til å lekke for mange spoilere fra filmen. Ikke at dette er noe som Waititi og filmteamet hans lastes for, og for de som greier å unngå spolere kommer filmen til å være desto mer givende. Trailerne røper ganske mye, men de er også delvis villedende, slik det bør være.

Thor og Odin bekjemper Surt i The Mighty Thor (vol. 1) # 353.

Nesten alt ved filmen henger nøye sammen med tidligere og kommende Marvel-filmer, og det er flere interne referanser, ikke minst til Avengers-filmene. Historien står likevel greit på egen hånd, så lenge du i det minste har en overflatisk kjennskap til superhelter og norrøn mytologi.

Thor: Ragnarok
Basert på tegneseriefigurer av Stan Lee og Jack Kirby
USA 2017
Regi: Taika Waititi
Manus: Eric Pearson, Craig Kyle, Christopher Yost
Skuespillere: Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Bruce Banner/Hulk), Tom Hiddleston (Loke), Kate Blanchett (Hel), Tessa Thompson (valkyrje), Jeff Goldblum (Grandmaster), Anthony Hopkins (Odin), Idris Elba (Heimdall), Karl Urban (Skurge), Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange), Taika Waititi (Korg)
Lengde: 2 t. 10 min.
Aldersgrense: 12 år

Norsk kinopremiere: 27.10.2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *