Studier i forfall

-Søppel gjorde en mann av meg. Etter et år som søppelkjører gjør du hva som helst for å komme deg vekk, fortalte John «Derf» Backderf sitt publikum i Stockholm denne helgen. Derf var på Stockholm Internationella Seriefestival for å presentere den svenske oversettelsen av serieromanen «Trashed».

Derf begynte med renovasjon da han bestemte seg for å slutte med kunstutdanningen. Et år senere var han tilbake på college for å studere journalistikk – mest fordi han måtte velge noe. Det han egentlig ville, var å lage tegneserie for skoleavisa.  De fikk han lov til, men måtte etter hvert slutt da seriene hans ble for kontroversielle.  – Jeg har alltid hatt en evne til å gjøre folk virkelig forbanna, mener han. Men han kunne ikke peke på noen spesiell serie som fikk begeret til å flyte over. – Det var mest generell smakløshet. Men reaksjonen var ikke så ille som de er nå, med sosiale medier. Før måtte folk ta seg bryet med å sette seg ned og skrive sinte leserbrev.

Derf Backderf på Stockholm Internationella Seriefestival

Men Derf har hatt en god karriere. Stripeserien «The City» gikk i 24 år før han bestemte seg for å satse på tegneserieromaner for fullt. – Det må være instinkt at tre av tre tegneserieromaner har vært gode til nå, tror han, og legger til: – Jeg får nok av inspirasjon fra virkeligheten.

Trashed

Et år som søppelkjører har i alle fall inspirert ham mer enn de fleste kunne forestille seg. På mange måter var det en helvetesuke som strakte seg ut over et helt år, og som er grundig dokumentert i boka «Trashed» (eller «Sopigt» på svensk). Alle hendelsene i boka er tatt fra virkeligheten, inkludert en scene der de er tvunget til å presse et piano ned i søppelbilen. Aller verst var et oppdrag på kennelen, der de var nødt til å behandle en enorm mengde med hundelortposer.  Men «Trashed» er mer enn en farse om søppelkjørerens tragikomiske liv. Noe fikk Derf kanskje ut av journaliststudiet, for boka er også en analyse av hva vi gjør med miljøet når avfallsmengden bare vokser og vokser. Derf sier det så enkelt: – Vi er alle fortapte, er budskapet i boka.

Ramones på scenen i «Punk Rock and Trailer Parks»

Så det kan være et spørsmål om hvordan du forteller det. Men kanskje har Derf også vært litt heldig med de opplevelsene han kan berette om fra eget liv. Mannen tilbrakte ungdomsårene i distriktet rundt Akron, Ohio, den usannsynlige hovedstaden for den amerikanske punk-og new wave-bevegelsen. Akron var blant annet setet til artister og band som Chrissie Hynde, The Cramps , The Waitresses, Rubber City Rebels og Derfs personlige favoritt – Devo. I «Punk Rock & Trailer Parks» skildrer han dette miljøet.

Den unge Dahmer begynner å utvikle en ubehagelig fascinasjon for lik

Et miljø som lang færre kan påberope seg å ha opplevd på nært hold, er vennekretsen til den perverterte massemorderen Jeffrey Dahmer. Men Derf var en av dem som kjente Dahmer personlig da de begge var i tenårene, noen han forteller om tegneserieromanen «My Friend Dahmer». Noe varmt vennskap var det kanskje ikke snakk om. Den unge Dahmer hadde allerede da begynt å utvikle noen eiendommelige personlighetstrekk, og Derf var med i en gjeng som hang sammen med Dahmer fordi han moret dem.  De kalte seg Jeffrey Dahmers Fanklubb, og Derf hadde tittelen «propagandaminister».  – Han var så morbid, minnes Derf, – han fantaserte om lik og drakk sprit på skolen. Han likte også å simulere epileptiske anfall, og en ettermiddag betalte Derf og resten av gjengen ham 35 dollar for å gjøre en slik forestilling på det lokale kjøpesenteret.  Han holdt på i tre timer uten at noen grep inn. Derf er ikke stolt over det han var med på, men samtidig har han alltid spurt: «Hvor var de voksne?». Dahmer var en allerede åpenbart forstyrret tenåring som sank til uante nivåer av fordervelse da han verken fikk hjelp fra foreldre eller lærere.

Jeffrey Dahmers forestilling på kjøpesenteret har blitt en vandrehistorie

Da Derf bestemte seg for å skrive om ungdomstiden med Jeffrey Dahmer hadde han vanskelig for å finne en forlegger – De fleste trodde at det var en tegneserie om drapene hans, men en historie om veien dit ble for uhyggelig. Men Derf ga ikke opp, for han tvilte ikke på at det var en fantastisk historie, som ville bli en minneverdig bok. «My Friend Dahmer» er nå filmet, på autentiske locations (i Dahmers barndomshjem, til og med) med den tidligere Disney Channel-stjernen Ross Lynch i hovedrollen.  Med briller på er Lynch visstnok så lik Dahmer at Derf synes det var ubehagelig å snakke med ham. – Den er veldig tro mot boka, forsikrer Derf. Filmen hadde tre utsolgte forestillinger på Tribeca-festivalen i april, og får ordinær kinopremiere til høsten. Også «Trashed» blir film, men prosjektet er for nytt til at det foreligger noen detaljer ennå. Han jobber også med en oppfølger til «Punk Rock & Trailer Parks», samt et foreløpig hemmelig tegneserieprosjekt.

Les også:
Rocky nå og da

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *