Supert fra Østerrike

Østerrikske serieskapere har laget en interessant, tyskspråklig superhelttegneserie med handling fra Wien.

Når Wien trues av forbrytelser, er Captain Austria på vakt. Selv om det gjerne bare er småkriminelle, stiller den østerrikske superhelten opp og sørger for ro og orden. Egentlig er Captain Austria studenten Kurt Kogler. Oppdragene som superhelt tar han utenom studiene, og han sier heller ikke nei til en fest selv om det går ut over nattpatruljene han har i Wien. Men Kogler er ikke alene, og han er heller ikke den første. Faren var nemlig den første Captain Austria, og egentlig heter den rødkledde superhelten Captain Austria jr.

Captain Austria har alliert seg med tre andre superhelter, og sammen med Donauweibchen, Lady Heumarkt og Der Bürocrat utgjør han Østerrikes bolverk mot superskurker.

I det aller første heftet blir vi kjent med disse superheltene, og det presenteres ulike drypp om et østerriksk superheltmiljø som en gang eksisterte. Lady Heumarkt er tanten til Captain Austria, og hun er en erfaren dame med oppdrag som fribryter og superhelt bak seg.

Første hefte av «ASH: Austrian Superheroes» er en forfriskende historie med superhelter i hovedrollene. Captain Austria og hans forbundsfeller må stoppe skurken Der Basilisk. Handlingen foregår i Wien, og serieskaperne har brukt byen som en viktig del av bladet. Kjente steder og landemerker inngår i historien, og serieskaperne har laget en lokal stemning med flere typiske, østerrikske referanser som blir viktig i handlingen. I tillegg brukes lokal dialekt i tegneserien, og spesielt Lady Heumarkt utpreger seg med sitt muntlige språk.

Samtidig har man lagt seg på et ironisk plan. «ASH: Austrian Superheroes» fungerer veldig godt på grunn av gode og interessante karakterer, gode vekslinger i handlingen og solide doser humor. Konseptet er gjennomført godt, og den lokale forankringen gir utgivelsen noe som skiller den fra andre superhelttegneserier.

Det er Harald Havas som er mannen bak de østerrikske superheltene. Han står for manuskriptene, mens han i hovedhistorien samarbeider med tegnerne Andi Paar og Thomas Aigelsreither. I tillegg er det tatt med en solohistorie med Lady Heumarkt, som viser noe av den kvinnelige superheltens forhistorie. Denne er tegnet av Lenny Grosskopf, som har en mangainspirert stil. Paar og Aigelsreither ligger tettere opp til en tradisjonell, amerikansk superheltstil, selv om enkeltsekvenser kan få et mer statisk preg.

Starten på «ASH: Austrian Superheroes» lover veldig godt, og det blir spennende å se om serieskaperne klarer å følge opp denne tegneserien med tilsvarende interessante blader i fortsettelsen.

 

«ASH: Austrian Superheroes» nr. 1

Av: Harald Havas, Andi Paar, Thomas Aigelsreither m. fl.

ISBN  978-3-9504027-3-5

36 sider

4,90 Euro

ASH Comics

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 12. april 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *