Swarte samler serieskapere

No Comprendo Press står for norsk distribusjon av den nye tegneserieantologien «Scratches», en utgivelse som har som mål å vise det beste av internasjonale tegneserier. Den lever opp til formålet og vel så det.

Tegneserielegenden Joost Swarte er sjefredaktør, og har i denne utgivelsen huket inn bidrag fra over tjue serieskapere. Noen bidrag har man sett før, noen bidragsytere kjenner man kanskje til, og en hel del er nye og ukjente. I hvert fall for meg. Grunnen til at en del av bidragsyterne er ukjente kommer nok av at de tidligere bare er utgitt på nederlandsk. Men her blir de servert i en forståelig språkdrakt, og nettopp dette er en av antologiens største styrker. Kremen av nederlandske serieskapere tilgjengeliggjort for lesere utenfor Nederland.

Syv av bidragsyterne har bøker som er blitt gitt ut på norsk gjennom NCP. Blant annet Brecht Vandenbroucke, Brecht Evens, og Swarte, men selvsagt også Bendik Kaltenborn og Lars Fiske, som også har bidratt til denne utgivelsen. Sistnevnte har bidratt med et kapittel fra sin kommende bok «Grosz». Med tanke på dette er det passende at NCP står for den norske distribusjonen. Det er nok en tittel som føyer seg inn i rekken av utgivelser til det eneste forlaget i Norge som har fokus på europeisk tegneseriekunst.

scratches02

Uttrykkene i serien spenner fra det «hyggelige» og «trygge» til det med eksperimentelle. Guthrie, Hulsing, og Gijsemans har alle en stil som er lett å svelge, og ikke like formutfordrende som f. eks. Meulen, Dumortier og Vanallemeersch. Alle finne noe de liker her, og i så små doser er det bare stas med en veldig bredde i stil og uttrykk.

Ispedd alle seriene er det tre artikler om europeiske kunstnere. En «spalte» som er minst like interessant som de andre bidragene og som igjen presenterer leseren for kunst man kanskje ellers ikke ville møtt. Alle tre skrevet at serieskapere eller folk i bransjen. Noe som igjen lever opp til Swartes intensjon om antologien.

scratches_hank

Med så mange bidrag er det imponerende at kvaliteten er så jevnt over høy som den er. Det er store spenn i uttrykksform og tematikk, men det gjør den selvsagt bare sterkere. Redaktørene har virkelig gjort en solid jobb med å snekre sammen en helstøpt utgivelse, som jeg mistenker vil ha samme betydning for sin samtid som det «RAW» i sin tid hadde.

Scratches 1
Av diverse. Redaktører: Joost Swarte og Hansje Joustra
ISBN 978949211754
114 sider
300 kr.
No Comprendo Press

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *