Syk julekos

Ser du etter et alternativt julehefte er alternativene få i år, men «Arild og Kjøpesenternisse» er dristigere enn det meste.

I år blir det jul, men det har ikke vært jul siden 2013, sa Eirik Andreas Vik på årets Raptus Tegneseriefestival. Så lenge hadde han nemlig prøvd å lage en lenger juletegneserie, noe han syntes var mangelvare i alle fall da. I de senere år har det blitt litt bedre, mener han, og viste da særlig til de tre siste Kollektivet-juleheftene.

Vi snakker om et gjensyn med den norske Svampebob Firkant, Arild, en troskyldig ung mann som for så vidt skjønner at han befinner seg i en gal verden, men som likevel beholder sin optimisme og sin barnslige begeistring for egentlig det meste. I «Kjøpesenternissen» leter han etter en julegave til sin venn Tommen. Etter å ha smittet kjøpesenternissen med forkjølelsen sin, får Tommen jobb som ny senternisse og Arild får jobb som alven hans. Så langt høres det ikke for sært ut, men fra det øyeblikket Tommen setter seg i Julenissens sete, tar historien noen ganske spesielle vendinger.


-Jeg tror jeg har gått lengst over streken i denne historien, nevnte Vik også på Raptus. Og i alle fall på et ganske viktig punkt i historien går han synlig langt over streken. Jeg skal ikke røpe for mye, men det involverer ei jente ved navn Agnes, og hadde kanskje ikke passert dersom dette var en film eller en tv-produksjon. Det er likevel et element følger Arild-seriens egen absurde logikk, og slett ikke virker malplassert i seriens kontekst.  Serien har definitivt en syk humor, men den er også sykt kreativ.

«Arild» er ikke en serie for alle – stripeserien hans «Noia» var atskillig mer folkelig, tross i noen sære vitser – men seriens konsekvent uforutsigbare og skruppelløse humor gjør serien vanskelig å legge fra seg; man blir så nysgjerrig hvor dette bærer hen.

Hvor det bærer hen, har Vik også prøvd å fortelle oss på forhånd: «Arild og Kjøpesenternissen» har mye oppbygging mot en dum punchline. Men før vi er kommet så langt har historien også fått en ordentlig konklusjon med en slags lykkelig slutt for de fleste involverte.  Som før antydet så har serien en slags egen logikk, og selv om handlingsforløpet kan virke som en rekke med innfall, er det en metode i galskapen, for å parafrasere Shakespeare.  Vik er svært profesjonell, både på tegninger på manussiden. Streken hans er pen, solid og veldig sikker, og fargene er en nytelse. Kort sagt er dette en på overflaten vellaget, søt og koselig tegneserie med en mørk slagside.

160 kr. er mye for en 48 siders julehistorie, skjønt boka også inneholder rikelig med ekstramateriale: en fire siders avhandling om «Hvordan lage din egen Arild-julehistorie», diverse gjestetegninger og en to siders tegneserie om den voksne Arild. Sammenlagt er det ikke så verst, men for å investere i boka er den en fordel om du er litt inne i Arilds (og/eller Eirik Andreas Viks) univers på forhånd.

Arild og Kjøpesenternissen
Av Eirik Andreas Vik
68 sider
160 kr.
Überpress

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *