Tegneseriefest i Stormen

Mindre enn to måneder etter forrige Mosjøen Comix Con blir en ny tegneseriefestival arrangert i Nordland, nærmere bestemt på Stormen bibliotek i Bodø.  Vi har intervjuet fagleder og programansvarlig Roger Johansen om arrangementet.

Hvordan kom dere på dette?

Det var min idé. Jeg er ingen ekspert på tegneserier, leste Donald, Fantomet og Sølvpilen osv. som ung som så mange andre i min generasjon (jeg er født i 1972) og som voksen jazztrommeslager har jeg alltid vært fascinert av Gary Larson og hans Far Side.

Men altså, ideen hadde sitt utspring i at Stormen bibliotek har et eget visningsrom for kunst. I lange perioder henger det profesjonelt kurert kunst der, og jeg har tenkt litt på hvordan vi kan tiltrekke oss litt nye tittere inni galleriet vårt. Tegneserier på toppnivå er visuell kunst av klasse, så min vurdering var at kanskje kunne vi noen trekke nye mennesker inn i kunstrommet om vi hang noen tegneseriestriper der inne? Men jeg hadde ikke egentlig rammeverket på plass til hva dette kunne være på dette tidspunktet. Det var egentlig sånn det begynte. Så var jeg på en inspirasjonsdag hos Berit Petersheim på Serieteket på Grünerløkka og fikk masse gode råd og tips, og lærte mye den dagen. I Oslo fant jeg også ut at finalistene fra Dagbladets tegneseriekonkurranse hadde en vandreutstilling og at andre bibliotek kunne få låne utstillingen. Som sagt så gjort. Den utstillingen er vi nå i ferd med å henge opp, og det var starten. Så er det sånn at Bodø er utrolig sterke på musikkfeltet, og har også et utrolig høyt antall festivaler i alle retninger, til tross for at det «bare» bor 50 000 mennesker her. Men tegneseriefestival, det har ikke Bodø. Så det var selvsagt viktig at det skulle være noe helt nytt som ingen andre gjør i byen.

Roger Johansen (Foto: Brynjar Erdahl. Brukt med tillatelse)

Var det et bevisst valg å ha festivalen i november? Er det et tidspunkt dere har tenkt å satse på også til framtidige festivaler?

Tidsperioden er utelukkende valgt av egne hensyn, og på bakgrunn av de øvrige festivalene på huset. Vi har en ganske stor litteraturfestival i oktober, «Det Vilde Ord». Og i desember er det fullt julekjør, så midt i november tenkte vi det ville være hyggelig å presentere dette.

Hvem er det tiltenkte publikumet for festivalen?

Vi har prøvd å programmere for å nå et så bredt spekter av befolkningen som mulig. Vi har fokus på de aller minste barna gjennom Bjørn Ousland og brødrene Nyhus, så har vi noe til ungdommene gjennom Unge Stormen og fokuset på anime. Så har vi noe for de eldste ungdommene/voksne nerdene eller andre interesserte gjennom Fredrik Rysjedal som skal snakke faglig om skjermbaserte og digitale tegneserier i vår tid, mens Anders Kvammen skal snakke mest om «Ungdomsskolen», den allerede prisbelønnede tegneserieboka han kom med i fjor. Så har vi TegneHanne på besøk, noe vi er veldig stolte av og som bør glede det brede lag av unge voksne og voksne. Så er vi også veldig glade for å kunne presentere Josef Yohannes som både skal snakke om «The Urban Legend», og også holde superheltverksted for oss, slik at man kan lage sin egen superhelt. Til de av de voksne som er historieinteresserte, har vi invitert Knut Eide, som har Norges nest største samling av tegneserier (46 000 blader…!) til å gi oss tegneseriehistorien på 60 minutter.

Fredrik Rysjedal kommer til Bodø for å snakke om skjermbaserte og digitale tegneserier.

Å arrangere en tegneseriefestival i Nord-Norge er forsøkt to ganger før, med Krusedull i Harstad og Mosjøen Comix Con. Har du noe kjennskap til disse, og hvordan vil Bodø skille seg fra dem?

Jeg har dessverre ingen kjennskap til dem. Når jeg flyttet hjem til Bodø i 2014 så var det etter 20 år utenbys, så jeg har ikke kunnskap om lignende satsinger i vår landsdel dessverre.

I følge programmet skal dere ha 1-2 innslag om dagen fra torsdag til søndag. Dette er en litt uvanlig framgangsmåte. Hva håper dere å oppnå med å spre programmet så mye utover?

I Stormen bibliotek skjer det noe hver ettermiddag hele uka hele året. Vi har valgt å spre det over noen dager både for at festivalstemningen skal vare noen dager ekstra, og fordi de tidspunktene vi har valgt de ulike dagene er tidspunkt når Bodø befolkning vet at det skjer hyggelige saker på biblioteket.

Hvordan skal dere markedsføre festivalen?

Redaksjonelle omtaler har vi allerede hatt i samtlige medier i Bodø. I tillegg er våre faste markedsføringskanaler vårt nettsted www.stormen.no, bibliotekets facebook-og instagramsider, samt våre syv infoskjermer internt i biblioteket.

Stormen bibliotek er stolte over å få TegneHanne som gjest til sin første tegneseriefestival

Hva la dere til grunn da dere utformet gjestelista? Det finnes mange serieskapere med tilknytning til Nord-Norge, også flere som er aktuelle akkurat nå. Har dere prøvd å få noen av dem?

Vi har prøvd å tenke både bredde og dybde. Noe skal være veldig smalt og for spesielt interesserte, mens andre programposter er veldig folkelige og bør favne bredt og interessere mange. De som er inviterte denne gangen er valgt ut fordi vi tenker at de har noe viktig og fint å si om tegneserier som fenomen, og ellers er relevante og aktuelle for et bredt nedslagsfelt av interesserte publikummere i alle aldre – Samt at vi har sett flere av dem «i aksjon» overfor de ulike målgruppene, og tenkte det ville være bra for tegneserieinteresserte å presentere dem. Så får vi gjennomføre dette slik vi har tenkt, og høste noen erfaringer etterpå. Det er spennende!

Festivalen, som har fått navnet Tegneseriefest i Stormen bibliotek, blir arrangert 23-26. november. Komplett program finnes her.

1 tanke om “Tegneseriefest i Stormen

  1. Sakset fra programmet:

    «Kl. 13:15 – The Urban Legend: Bli kjent med Norges første superhelt! The Urban Legend er Norges aller første superhelt, skapt av Josef Yohannes.»
    Er det ikke slått nok store hull i denne selvskrytsmyten til at Yohannes kan droppe den nå, konsentrere seg om fakta, og evt. lage serier igjen? Hva mener landets seniorforsker innen tegneserier Kjell Steen om påstanden? Eller Kristian Hellesund?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *