Tegneserietreff – Festspilledition

Bergen er en underlig by. Gjennom alle årets måneder kan været best kategoriseres som en tilfeldig sammenrasket mengde værenheter stablet etter innfallsmetoden og drysset bredbent mellom syv eller så fjell med uvøren hånd. Siden sist vi arrangerte serietreff har vi hatt varmerekord, mens dagen i dag byr på sentralvarmebehov og kaffe i stedet for utepils. Er grogg et varmende alternativ?

Deler av dagens tegneserier
Et utvalg av tegneseriene som deltakerne på serietreff presenterte for hverandre.

En egnere krets samlet seg i alle høve på Barbarista og delte sine serieopplevelser. Undertegnende samlet informasjonen, men hoppet av underveis for å ivareta den fektende arving, noe som, når jeg skriver dette, minner meg på et triks eller tre man kan ha i ermet til eventuelle fremtidige Fantometsprell, men det er en annen historie.
Herved presenteres sesjonens verk:

My favourite thing is Monsters -Emil Ferris Free comic book day edition 2019. Emil lager fantastiske serier ved hjelp av kulepenn og linjeark. Fantastisk stil, godt innhold og i denne teaseren av bind to av hennes verk dukker det også opp en selvbiografisk stubb om hennes rekonvalesens og veien tilbake til tegnebrettet.

Love migration – Elke Renate Steiner. Elke beskriver et kaldere samfunn enn vårt eget, og viser med enkle virkemidler utfordringene ved å ønske en samliv som ikke tillates av et lands politiske elite.

La Muerte De Guernica – skrevet av Paul Preston – tegner av José Pablo Garcia. Knallsterk historie som muligens svekkes av tegningene, men anbefales For sin beskrivelse av hvordan Spania i stor grad ble brukt som aksemaktenes prøveklut for den moderne krigføring som noen år senere skulle prege hele kontinentet.

Auschwitz – Pascal Croci – Denne rakk jeg dessverre ikke få med diskusjonen om, her anbefaler jeg å følge lenke til annen omtale av boken.

Helt uten å planlegge dukket det opp fire ulike Batmanalbum denne gangen: 

Bob Kane – Le Monde De La Bd 17 – et samleverk i drøy pocketbokstørrelse med et variert utvalg tradisjonelle klassikere

Batman & the Justice League vol.1 – Shiiri Teshirogi – moderne mangafremstilling av nattens ridder.

Batman: The Jiro Kuwata Batmanga Volume 2 – tradisjonell femtitalls Batman i mangadrakt. Spennende album som demonstrerer hvordan den klassiske femtitallsstilen passer godt til tradisjonell mangafremstilling.

Batman: The Dark Knight Returns * 30th anniversary edition– Frank Miller, Klaus Janson og Lynn Varley. Dette er en klassiker som er åpen for ny gjennomgang i påvente av filmatisering. Litt skummelt at tredveårsutgaven allerede er rukket bli tre år gammel.

Just So Happens – Fumio Obata. Født i Japan, arbeider i Londons hektiske storbyjungel og ser for seg en fremtid der – helt til en familiehendelse kaller henne tilbake til gamlelandet. En selvbiografisk skildring av kulturforskjeller.

Donald Duck & co – jubileumsblad. Donald fyller 85 år i år, og i ukens vanlige Donaldblad finner vi en spesialskrevet jubileumshistorie hvor flere av Disneys kjente og kjære figurer dukker opp. (Note til Egmont: Bestem dere for hva dere vil gjøre med domenet Donald.no – det peker ut til et tilsynelatende dødt nettsted, spesielt nå når dere bygger opp serie.no til å være salgskanal 🙂 )

How to read Nancy – Paul Karasik – Dette må kunne sies å være tegneseriedekonstruksjonskaffebordsverket du ikke visste du trengte. Paul bruker denne massive boken til å analysere én enkelt dagsstripe fra tegneserien Trulte. En vanvittig prestasjon å klare gjøre dette spennende, underholdende og engasjerende.

Tegneserier og tekstlæsning – Rikke Platz Cortsen og Mette Jørgensen. Danskene ligger litt foran oss fjeldaber på tilgjengelige verk om tegneserieanalyse, og dette er pensumbok i mange danske skoler.

At læse tegneseserier – At Lave tegneserier – Ina Korneliussen læser Persepolis – Ina er også på pensumlisten flere steder, å sammenligne direkte med Karasiks gigantutgivelse er vanskelig, men hennes gjennomgang av tegneserieteori koblet mot gjennomlesing av Marjane Satrapis Persepolis er god.

Tegn Serier! – Tore Strand Olsen – Kan dette være Norges mest tilgjengelige innføringslitteratur i å tegne serier?

Vel blåst, neste tegneserietreff kommer når du minst venter det. Takk til dere som stilte.
De korte tekstene til bøkene er skrevet av meg og er ikke noen nøyaktig presentasjon av hvordan de ble drøftet, still opp neste gang og ta med deg noe du er glad i. Før eller senere tar vi sikkert med oss en mikrofon til en samling, men det ødelegger atmosfæren siden vi da bør trekke oss vekk fra den gemene hop og tappetårnene for å redusere bakgrunnsstøyen.
Jeg vet det er masse lenker til tegneserieverkene oppover i teksten her, og i tilfelle noen lurer så er det INGEN affiliatelenker noen tjener penger på. Alle lenker er søkt opp med Google og kontrollert være i presentabel stand.
Handle tegneserier der du er komfortabel med det, men betal for deg.
Jeg fant minst ett nettsted med tvilsomme hensikter da jeg søkte opp Free Comic Book Day utgaven vi startet med (der var det jo et poeng å kanskje klare finne en online-utgave), så pirattrenden er tilstede også i tegneserieverden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *