Til minne om Per G. Hvidsten

Av Jan P. Krogh, president  i Norsk Tegneserieforum

Per G. (Godtfred) Hvidsten ble født i Oslo i 1944. Han var elev ved Majorstuen skole, siden Elisenberg realskole og Frogner gymnas. Tok realartium i 1964 og dro på selfangst. Så et år på Treiders Handelsskole og to års utdannelse/praksis i Forsvaret, bl.a. kokk (han ble kjøkkensjef), velferdsassistent og telegrafist. Ligningsfullmektig og ligningssekretær ved Oslo Ligningskontor 1968-76.

Men PG var mere kjent som filmentusiast og utdannet seg til filmarkitekt og kinomaskinist i Stockholm og München 1976-77. Han var filmkonsulent for Oslo Kinematografer og aktiv bl.a. som styremedlem i Oslo Filmklubb, Fri Film, Drammen Filmklubb og Norsk Filmsamlerforening. Han var en av grunnleggerne av tidsskriftet «Filmforum». Arbeidet også en tid som antikvarbokhandlerassistent ved Nordstedts Antikvariat i Stockholm.

I en periode ble det laget mye norsk materiale til Pink Panther-bladet, som Per G. Hvidsten også bidro til
I en periode ble det laget mye norsk materiale til Pink Panther-bladet, som PG også bidro til

Men aller viktigst har arbeidet som forlagskonsulent, oversetter, brevspalteredaktør og forfatter vært. PG har arbeidet for en rekke forlag fra 1960 til 1990; Williams, Semic, Stowa , Aventura, Dreyer, Gyldendal og Gevion. PG skrev bl. a. manus til Pink Panter og Fantomet. Han var redaksjonsmedarbeider og redaktør i science fiction-magasinet NOVA sammen med Johannes Berg jr. PG var «Sjefen» i Fantometklubben Norge store deler av 1980-tallet. PG er også prisbelønnet novelle- og romanforfatter, delvis under pseudonymet P. G. Olsen, med radiokåserier, hørespill og radionoveller på NRK bak seg. Forfatter av bøkene «Død og ved godt mot i New York», «Nazna» sammen med Roar O. Ringdahl og «Nattjegere» sammen med Peter Haars.

"Død og ved godt mot i New York" fra 1979 av Per G. Olsen.
Science fiction-romanen «Død og ved godt mot i New York» (Gyldendal, 1979) av Per G. Olsen.

PG har også arbeidet som reklamekonsulent. Han var æresmedlem i Aniara.

PG var med blant stifterne av Tegneserieakademiet i 1970 sammen med Bing og Bringsværd, Jo Lie, Jon Gisle, Hans Normann Dahl m. fl. Han deltok i arbeidet med den første store norske tegneserieutstillingen på Henie-Onstad – Høvikodden i 1971-72 og NRK-produksjonene «Tegneserienes verden» på 1970-tallet. Han laget selv endel tegneserier på 1980-tallet. Ble 1991-2001 president i Norsk Tegneserieforum (NTF), 1994-2001 styremedlem i landsforeningen Tegneserievennen, 1995- 2001 styreformann i Tegneseriehuset A/L, 2000-2004 styremedlem i stiftelsen Tegneseriemuseet i Norge. Fra 2012 medarbeider i Norsk tegneseriesenter – Tegneseriemuseet og styremedlem og SPROING-ansvarlig i Norsk Tegneserieforum.
Han var følgelig en nestor innen film, science fiction og tegneserier i Norge.

Hvidsten skrev serien "Blå mandag" i antologien "Kåmiks" (Cappelen, 1988), med tegninger av Bjørn Ousland
PG skrev serien «Blå mandag» i antologien «Kåmiks» (Cappelen, 1988), med tegninger av Bjørn Ousland

 

Øverst: PG skrev manus til «Tiggerkongen» i Fantomet nr. 12/1992

1 tanke om “Til minne om Per G. Hvidsten

  1. Jeg samarbeidet med Per G på 1980-tallet i Semic. Han var en herlig kar, kunnskapsrik og raus. En kveld – jeg antar -det var på begynnelsen av 1990-tallet hadde vi Norgesmesterskap i fantomologi pr. telefon og radio. Jeg mener stasjonen het Radio Norge og lytterne skulle ringe inn svarene til oss, hvor vi begge opptrådde som Sjefen i hver sin telefon. Det var en travel kveld, det var før mobiltelefon og Internett-tiden. Norgesmester ble kåret – ja, det var en fin tid, spesielt fordi Per G var den han var. Fred over hans minne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *