Tøffe tider

Riad Sattouf fortsetter sin selvbiografi i tegneserieform i andre bind av «Fremtidens araber».

«Fremtidens araber» er en bokserie laget av den franske serieskaperen Riad Sattouf. Sattouf vokste opp med en syrisk far og en fransk mor, og han tilbrakte deler av oppveksten i Libya og i Syria. Denne kan man lese om i «Fremtidens araber», som nå er tilgjengelig på norsk i to bind.

Det første bindet av «Fremtidens araber» fikk en sjeldent positiv mottakelse av både kritikere og lesere. I Frankrike ble boken tildelt hovedprisen som beste tegneserieutgivelse på den betydningsfulle tegneseriefestivalen i Angouleme. Også her i Norge har «Fremtidens araber» fått heder og ære. Kritikerne har vært positive, og første bind fikk også tildelt den norske Sproingprisen for beste oversatte tegneserie i 2015.

Andre bind av «Fremtidens araber» har fått undertittelen «Barndom i Midtøsten (Del II: 1984-1985)». Med unntak av ett kapittel, foregår handlingen i Syria. Riad bor sammen med familien sin i et hus i en syrisk landsby. Siden sist er Riad blitt storebror, og dette preger ham. Stadig irriterer lillebroren ham, og statusen hans som midtpunkt i familien trues. Faren arbeider på universitetet i Damaskus og har en viss status i lokalmiljøet på grunn av dette. Moren er hjemmeværende, men hun savner mange av aspektene ved livet i Frankrike. Dette skaper stadig små konflikter og irritasjoner i samlivet, siden faren mener at Syria er et utmerket land der for eksempel legetjenestene er på et særdeles høyt nivå. Dette ser vi flere eksempler på gjennom boken at bare er en forestilling i farens hode.

araber_bind2_innmat

For Riad selv er den største overgangen at han begynner på skolen. Sattouf skildrer et annerledes skolemiljø, der bare gutter blir utdannet. Klassen ledes av en dominerende lærerinne, som bruker fysisk avstraffelse for å få det slik hun vil ha det i klasserommet. Avstraffelsen skremmer barna, og Riad selv får kjenne på den for eksempel en dag han kommer skitten på skolen. Det er også et skille mellom ulike grupper i klasserommet. Bakerst sitter de mindre privilegerte, og de vil lærerinnen ha minst mulig med å gjøre.

«Fremtidens araber» er også en bok der faren til Riad er en viktig karakter. Han har store drømmer og forhåpninger for seg selv og familien. Blant annet ønsker han å bygge en stor villa til familien. I første bind presenterer han tankene, og i andre bind går planleggingen videre. Han er også opptatt av å ha kontakt med viktige mennesker i det syriske samfunnet. Dette har han varierende hell med, og det er flere gode skildringer av møter mellom mennesker i boken. Vi ser også hvordan den syriske storfamilien fungerer i boken, og det er flere situasjoner der kvinneundertrykkelse står i sentrum. Den verste hendelsen handler om et æresdrap, der flere viktige personer i storfamilien er involvert.

Riad Sattouf tegner godt. Han bruker en typisk fransk-belgisk stil der forenkling og karikering er typisk. Tegningene er ekspressive, og han får mye ut av ansiktsuttrykk. Fargebruken må også nevnes. Scenene fra Syria har rosa som gjennomgående bakgrunnsfarge, mens han bruker lyseblått i kapitlet med handling fra Frankrike. Innimellom brukes rødt for å understreke viktige hendelser eller følelser.

Andre bind av «Fremtidens araber» er i likhet med første bind en meget god tegneserie. Riad Sattouf leverer en lesverdig oppvekstskildring som det er vanskelig å legge fra seg. Sattouf blander en interessant setting med spennende karakterer og uforutsigbar handling der det menneskelige står i sentrum. Anbefalt!

 

«Fremtidens araber: Barndom i Midtøsten (Del II: 1984-1986)»

Av: Riad Sattouf

Oversetter: Alexander Leborg

ISBN 978-82-92796-39-9

160 sider

269 kroner

Minuskel forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 15. november 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *