Trivelig gjensyn

Trivelig gjensyn

Hårek er ute med eget sommeralbum. Det er en flott presentasjon fra tegneseriens storhetstid.

Dik Browne var allerede en etablert og rutinert serieskaper da han fikk publisert de første stripene med «Hårek» i 1973. Browne hadde lenge samarbeidet med «Billy»-skaperen Mort Walker om tegneserien «Hi And Lois», som i Norge er bedre kjent som «Trixie» eller «Tønnes og Stine». Med «Hårek» stod Browne på egne bein, og med en tegneserie satt i vikingtiden med flere artige innfall og skråblikk på syttitallets virkelighet ble «Hårek» en stor suksess.

Her i Norge har vi sett Hårek i både aviser, album og blader. Etter hvert valgte man å presentere tegneserien på nynorsk, og den har vært en viktig tegneserie med stor popularitet. Det handler om at Dik Browne skapte interessante karakterer med gode muligheter for gags og humoristisk friksjon seg imellom. Mye handler om familie og familieliv, men Browne hadde også en tendens til å leke seg med både absurditeter og ren slapstick. Tegnestilen er tilsynelatende enkel, men Brownes tegninger er uttrykksfulle og han har veldig god fremdrift i stripene.

«Hårek sommeralbum» kommer fra forlaget Vigmostad & Bjørke, som har overtatt tegneserien fra Egmont. Det er interessant å se, for det kan bære bud om at det tidligere Bladkompaniet (som nå er en del av Vigmostad & Bjørke) ønsker å vise tenner i tegneseriemarkedet. Albumet er en presentasjon av «Hårek»-striper fra 1975-1977 i farger. Her har tegneserien satt seg, og morsomhetene kommer på løpende bånd. Det er mye å le av i albumet, selv om Dik Browne innimellom også kunne servere enkelte blødmer.

Verdt å merke seg er at albumet er håndtekstet, og oversettelsen er gjennomført av Gard Espeland. Det er gode grep av forlaget. Espeland er en dyktig oversetter, og noen sammenligninger med tidligere publisering av dette stoffet i Norge viser at oversettelsene er bedre og mer lesverdige. I tillegg er det en fryd å se håndteksting der det for tiden er vanlig å bruke datateksting.

Et eksempel på en annen oversettelse og presentasjon av stripen over. Denne er hentet fra boken «Stripestreker». (Egmont Serieforlaget, 2005)

For «Hårek»-tilhengere er dette en flott utgivelse, som viser tegneserien i sin storhetstid. «Hårek» var en god, humoristisk tegneserie da Dik Browne laget den.

 

«Hårek sommeralbum 2017»

Av: Dik Browne

Oversetter:  Gard Espeland

44 sider

89 kroner

Vigmostad & Bjørke

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 29. juni 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *