Troll mot mobbing

«Bakketoppen barneskole» er et av prosjektene til Trond J. Stavås. Egenutgivelsen «Fjodor troller skolen» er ute nå.

Trond J. Stavås er en serieskaper på vei oppover i det norske tegneseriemiljøet. Han har vært aktiv i miljøet rundt tegneserieportalen nettserier.no, og han har også hatt en synlig profilering av tegneseriene sine på internett gjennom blant annet egen nettside.

Serieskaperen fra Trøndelag har hele veien vært aktiv med å få tegneseriene sine på trykk. Det har gitt resultater, og Stavås har hatt faste oppdrag for flere lokalaviser samt at han har hatt gjestespill i større tegneserieblader. Ved siden av dette har Trond J. Stavås også satset på egenpublisering. Den nå nedlagte stripeserien «Walk of Life» er kommet i flere egne blader, og Stavås våget seg også ut på en egen tegneseriealbumutgivelse i form av «Floppy Fish».  Et av de nyeste prosjektene til Trond J. Stavås er stripetegneserien «Bakketoppen barneskole». Tegneserien går allerede fast i flere lokalaviser i Trøndelag, og den tar for seg dagliglivet på en norsk grunnskole.

Stavås har laget et godt og variert persongalleri, der selvsagt både tilsatte og elever skaper utgangspunkt for humoristiske muligheter. Det er så langt ingen karakter som skiller seg ut som hovedperson, men både den mannlige rektoren og den førtiårskriserammede læreren Rolf trer frem som spesielt viktige i tegneserien.

Spesialutgivelsen «Fjodor troller skolen» er en avsluttet historie med striper fra «Bakketoppen barneskole». Det er en historie der skolelyset og mobbeofferet Fjodor stikker av fra skolen etter å ha vært utsatt for ulike krenkelser. Ute i skogen møter han på et troll, og etter å ha hjulpet trollet dukker det opp muligheter for Fjodor til å slå tilbake mot mobberne.

Trond J. Stavås kjører en blanding av crazykomikk og viktige samfunnsspørsmål i denne utgivelsen. Mens historien i seg selv går etter en tradisjonell mal om den undertrykte som skal bekjempe sine undertrykkere, bruker Stavås ulike humoristiske elementer for å holde historien mest mulig morsom. Underveis tar han også opp menneskelige relasjoner, og selv om han blander inn overnaturlige fenomener holdes det hele temmelig jordnært.

Det har vært en veldig positiv utvikling i tegnearbeidet til Trond J. Stavås fra den første «Walk of Life»-utgivelsen til «Fjodor troller skolen». Han har en effektiv karikaturstil som fungerer veldig godt på ansiktsuttrykk og bevegelser, og han er flink til å bygge opp gags. I tillegg er Stavås en dyktig fargelegger.

Temaet mobbing er sårt, men det er nødvendig å drøfte det også i at humoristisk format. Slik sett er «Fjodor troller skolen» en vellykket treatise der alvorlig tematikk og humor blandes. Utgivelsen er med sine 16 sider ganske kort, og det hadde nok vært en fordel å ta med enda mer stoff fra «Bakketoppen barneskole» for å fylle ut heftet. Det hadde også gavnet Stavås, som har laget enda mer og bedre stoff med nettopp denne tegneserien.

 

Fjodor troller skolen
Av: Trond J. Stavås
16 sider
69 kroner
Eget forlag (stavaastegneserier.com)

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 23. november 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *