Universelt blurb: Batman Earth One

Det finnes mange ulike beretninger om Bruce Waynes lange reise til å bli Batman, også da han tok på seg drakten for første gang. Skjønt det ligger et noenlunde fast mønster, som de også klarte å gjenskape på en formidabel måte i «Batman Begins» (Christopher Nolan, 2005). Men DC er kjent for å lage mange alternative historier; vil denne tegneserieboken holde mål?

Earth One er en pågående serie grafiske romaner fra DC som gjenforteller debuten til kjente karakterer fra DC, blant annet Batman, Supermann og Wonder Woman. Dette året har flere av heftene i denne serien blitt oversatt til norsk, og er å finne i butikkene. Dette er en anmeldelse av den norske oversettelsen.

Earth One-serien finner sted i en fase som frigjør seg fra kontinuiteten i DC. Dette blant annet for å forenkle, og å gjøre en lang og avansert bakgrunnshistorie enda kortere og forenklet –  for de som ikke kjenner DCs univers så godt. Men det er like mye myntet på barn og ungdom som ble født på 2000-tallet, og som ikke levde under superheltenes gamle glansdager. Noen vil si at Earth One-serien ikke er forenklet, og det finnes også motstandere av slike gjenfortellinger og endringer i DCs univers.

Fortellingen åpner med at Bruce Wayne har tatt på seg Batmandrakten for første gang. Men han er fullt ut et vanlig menneske, og feiler. Hans entrehake-pistol, som han skal bruke å klatre opp bygninger, slår seg fullstendig vrang, og da må han hoppe over tak på den vanskelige måten; dette var ikke lurt. Da er det godt at det finnes folk som Lucius Fox, teknikergeniet som senere kommer til å lage alle Batmans utstyr. Bruce Waynes foreldre blir som vanlig drept i hans barndom, men i denne versjonen er ikke raneren Joe Chill alene om det; drapet har nemlig forgreninger helt opp til det korrupte byrådet. Der Pingvinen er borgermester.

Og unge Bruce står ovenfor en enda større fallgruve enn før; han er i fare for å havne på et hvilket som helst barnehjem, hvis ikke noen ønsker å være fosterforeldre. Og her kommer Alfred Pennyworth inn i bildet. For i denne fortellingen finnes det ingen overdådig og pedagogisk butler som bodde med familien før Bruce ble født. Alfred Pennyworth banket på døren til familien den skjebnesvangre kvelden som en tidligere venn av Bruces far. Da foreldrene døde, måtte barnevernet overtale Alfred til å ta hånd om unge Bruce. Alfred følte det som en plikt til å ta på seg dette ansvaret. Ikke fordi han var familiens lojale butler, for denne Alfred er ingen butler i det hele tatt, men en tidligere kommandosoldat. En tøffing med skjegg, som virkelig slår hardt fra seg. Han trener Bruce mye mer enn det den tradisjonelle Alfred gjorde. Til tross for Alfreds tøffe væremåte, klarer han allikevel å bestå rollen som fosterfar.

En annen interessant karakter de har snudd på hodet, er Harvey Bullock. Fra tegneseriene, men like mye TV-serien «Gotham» (2014-), er han en godt erfaren, men lurvete politimann, som må overse flere kriminelle handlinger for å få en vanskelig kabal til å gå opp. Allikevel er han en lovlydig politimann som er på Gordons side. Mens i denne Earth One-beretningen, er han skildret som en ung, pen og sjarmerende gentleman, som er utrolig naiv. Han tror at kriminaliteten i Gotham er utryddet i en håndvending, noe som han smertelig må erfare at overhodet ikke er tilfelle. Han er den nye makkeren til Gordon, og deres samarbeid er preget av mange irritasjonsmomenter, der Bullock ikke klarer å innse hvor farlig byen egentlig er. For Gotham er en by gjennomsyret av korrupsjon, vold og galskap.

Forfatter Geoff Johns har skrevet manus til en rekke superheltfortellinger fra DC. Og han er blitt Chief Creative Officer i DC, samt at han er medprodusent for DC Extended Universe-filmatiseringene. Han har med andre ord stor innflytelse. Tegner Gary Frank har også god erfaring, og har tegnet for både Marvel og DC.

Som tidligere nevnt, er det gjort drastiske grep, med forvandlingene av både Alfred og Harvey Bullock. Man kan kalle det å snu deler av persongalleriet på hodet, men det er ikke overraskende at DC gjør dette, siden de er kjent for å ha mange ulike versjoner av personene. Men en stor styrke i manuset er at Johns har gjort det til et virkelighetsnært og rått Gotham. Et uhyggelig innslag er den grusomme skurken Ray Salinger, «Bursdagsgutten», som kidnapper barn. Og at Pingvinen, i kraft av å være borgermester, organiserer slike folk – det er nifst. At Batman i sin unge alder har mye å lære, og at det er en tøff jobb å være vigilante, er også skildret godt av Johns.

Dette er en alternativ gjenfortelling av Batmans unge debut, og selv om det er snakk om markante endringer av Alfred og Harvey Bullock, er det en god og kortfattet versjon av opprinnelseshistorien til en superhelt, der det heller ikke kreves så mye forkunnskaper om Batman. Den tar ca. 40 minutter å lese, men er faktisk såpass detaljert at den trenger flere gjennomlesninger. Den er som en kinesisk eske, der selv den tredje gangen man leser den, vil leseren legge merke til enda nye detaljer.

Batman: Earth One
Skrevet av Geoff Johns, tegnet av Gary Frank
Oversatt av Tom-Erik Fure.
144 sider
Kr. 129,90
Egmont

1 tanke om “Universelt blurb: Batman Earth One

  1. Takk for god dybdeinnsikt og oppklarende sammenligninger.
    For meg virker ikke historien å være SÅ fjern fra tidligere versjoner.
    Det ene pleier ikke alltid å utelukke det andre.
    Anmeldelsen ble nevnt å være basert på den norske oversettelsen.
    Derfor savner jeg ros/ris til selve oversettelsen og tekstingen, noe som jo har mye å si for helhetsinntrykket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *