Universelt blurb: Fantomet kronologisk

Da det ble kjent at Egmont skulle utgi enda en omtrykksbok med Fantomet var det ikke bare jeg som stønnet og sukket – Krønikebøkene er ikke gamle! Men da boken dukket opp ble jeg mildere stemt.

De fire første heftene fra 1964 gjengis, mer eller mindre i sin helhet. Det eneste som mangler er biseriene «Texas Jim» og «Sheriffen». En arg leser fortalte meg hvor irritert han var over dette, for han ville ha bladene komplett, altså med biseriene også. Jeg har ingen problemer i så måte, fire Fantomethistorier, noen annonser, litt fakta og repro av gamle filmhelter gir oss en pen bok på 130 sider.

Prisen er det heller ikke noe å si på. Dette er formatet vi etter hvert er blitt vant med fra Egmont når det gjelder omtrykk; softcover, 130-150 sider til priser mellom 100 og 150.

Jeg husker godt da jeg kjøpte # 1 i 1964. Bak en spennende forside fikk jeg en litt rar og uvant Fantomet, tegnet av svensken Bertil Wilhelmsson. Og det gjentar seg i hefte 2 og 3, først i hefte 4/1964 fikk kom den Fantomet jeg kjente fra midtsidene i Vi Menn, utført av Wilson McCoy, som var min tegner.

BW har en pussig og enkel, nesten barnslig stil, men likevel – det fungerer på ett eller annen sett. Nå skal det sies at Fantomet – Ånden som går – er en så bra karakter at den tåler mange slags tolkninger, også disse litt keitete tegningene. I tillegg må det også nevnes at BWs strek og (mangel på) dynamikk er ganske representativ for actionserier på 60-tallet. Det finnes mange eksempler på litt keitete serier både fra DC, Marvel, Charlton og ikke minst Red Circle/Archie Comics fra denne epoken. Sammenlignet med mye av dette fremtrer f.eks. seriene fra EC (Iskalde Grøss på norsk) som rene mesterverk.

Selve seriene er altså rimelig bra underholdning, og koblet med nostalgifaktoren er dette et riktig bra produkt. Fantomet anno 1964 er et helt annet dyr enn det Fantomet som tok landet med storm en del år senere; det var vel ikke før 70-tallet, da Sy Barry for alvor kom på trykk, at bladet ble «allemannseie». Da jeg var i militæret i 1972 var det uansett etablert og fantes på alle mannskapsrom. Historie # 4 av Wilson McCoy skulle det uansett gå mange, mange år før jeg fikk lese igjen, da i de små Semic-seriepocketene.

Boka er forsynt med en del originaloppslag om TV-helter og filmer fra den gang. Samt artikler om Wilhelmsson, Fantomets ankomst til Norge (som avisserie) og første del av en kronologisk oversikt over avisseriene. Ikke minst må jeg nevne de særdeles flotte forsidene som er med. På mange måter er dette norsk tegneseriehistorie, og boka burde vært tilgjengelig på skolebiblioteker for å gi ungdommen innsikt i en forgangen, men spennende tid.

Fantomet Kronologisk – 1964 (bok 1)
132 sider
120 kr
Egmont Publishing

2 tanker om “Universelt blurb: Fantomet kronologisk

  1. Men hvorfor er ikke biseriene med? Rettighetsproblemer? For meg virker det litt poengløst å lage en slik faksimilebokserie når bladene altså IKKE er gjengitt hundre prosent som de var allikevel.

  2. Det kan man jo lure på, Jeg har ikke lest historiene fra 2-4,så for meg spiller biseriene mindre rolle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *