Varg Veums desember

Det kommer ikke noe julehefte med Varg Veum i år. I stedet kommer det en samlebok med juleheftene som så langt er utgitt.

Gunnar Staalesens detektiv Varg Veum har vært en del av juleheftebunken de siste årene. Som actionfylt tegneserie har «Varg Veum»-juleheftene vært en flott motvekt til alle de humoristiske tegneseriene forlagene satser på i adventstiden. Derfor er det synd at vi ikke får et julehefte med den bergenske detektiven denne julen. Havfruo forlag gir oss i stedet en tegneseriebok med juleheftene som så langt er utgitt, en nyhistorie og diverse bonusmateriale.

I alt har det blitt fire julehefter med «Varg Veum». Gunnar Staalesen har samarbeidet med Arild Wærness og den britiske tegneren Mike Collins om utgivelsene, og de har vært både lesverdige og kritikerroste. Ved gjennomlesning av samleboken opprettholdes dette inntrykket. Leserne serveres fire gode actionfortellinger, der vi blant annet opplever Veum som kjøpesenternisse, på jakt etter en forsvunnet ungdom og på rundtur i det bergenske musikkmiljøet. I tillegg har forfatterteamet Staalesen og Wærness lagt inn både små humoristiske innslag og en og annen dose melodrama. Replikkene er spesielt utsøkte, og den rappkjeftede detektiven piffer opp historiene med sine utsagn.

Formatet på boken er noe mindre enn juleheftene, og det kler faktisk tegningene til Mike Collins. Collins valgte en røff fremstilling av Bergen og detektivens opplevelser, og det fungerte veldig godt. I dette mindre formatet er tegningene til Collins enda mer slagkraftige, og historiene fungerer faktisk enda bedre.

«Varg Veums vinterhistorier» er en utmerket samlebok med gode krimtegneserier og interessant bakgrunnsmateriale. Den er et flott tilskudd til Gunnar Staalesens romaner og noveller med detektiven og er vel verdt å se nærmere på.

Varg Veums vinterhistorier
Av: Gunnar Staalesen, Arild Wærness og Mike Collins
ISBN 978-82-93536-03-1
164 sider
299 kroner
Havfruo forlag

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 14. desember 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *