Veiaction i støvlelandet

Veiaction i støvlelandet

Det tredje «Asterix»-albumet til Jean-Yves Ferri og Didier Conrad er i salg. Serieskaperne sender Asterix og Obelix rundt omkring i Italia.

For mange er «Asterix» en kvalitetstegneserie. Det er ikke rart. Mange av de beste «Asterix»-historiene til René Goscinny (manus) og Albert Uderzo regnes som klassikere innen den niende kunstart den dag i dag. De blandet gode og morsomme fortellinger, noen doser samfunnssatire og herlig bruk av ordspill for å lage en helhet som strengt tatt ble veldig gode tegneserier.

Etter at Goscinny døde, overtok Uderzo «Asterix»-tegneserien alene. Det gikk ikke alltid så bra. De fleste av Uderzos soloalbum med «Asterix» er ikke verdt å bruke tid på, så på mange måter var det greit at han ga fra seg «Asterix»-tegneserien til andre serieskapere. De utvalgte var Jean-Yves Ferri (manus) og Didier Conrad (tegninger), som så langt har laget tre album. De arbeider under oppsyn av den pensjonerte «Asterix»-tegneren, og dermed kan man legge seg tett opptil det som fungerte med den klassiske tegneserien.

Det nyeste albumet, «Italia rundt på tvers», har i seg veldig mye av det som er det beste med «Asterix». Her er det mange morsomme gags, en lesverdig historie, godt utførte tegninger og noen doser små stikk til ulike nasjonaliteter og regionale spesialiteter fra Italia.

Plottet er ikke så veldig avansert. Det skal arrangeres et hesteveddeløp Italia rundt. Obelix får med seg Asterix til å delta på vegne av Gallia. Ellers dukker det opp representanter fra andre deler av den antikke verden, og selvsagt stiller det også opp en romersk representant som har en tilknytning til selveste Cæsar. Albumet blir en artig rundtur på den italienske halvøyen.

Didier Conrad er en dyktig tegner, som i stor grad tegner som om det var Uderzo selv som skulle gjort det. Manuset til Jean-Yves Ferri er sprekt, og det kunne like gjerne vært hentet fra et av syttitallets gode manuskripter av René Goscinny. Det er noe nostalgisk og godt ved å lese dette albumet. Man er tilbake til tegneseriens røtter, og det er god og fin lesning.

Det er lett å være skeptisk til nyversjoner av klassiske tegneserier. I dette tilfellet trenger man ikke være det. «Italia rundt på tvers» er et utmerket «Asterix»-album!

 

«Asterix: Italia rundt på tvers»

Av: Jean-Yves Ferri og Didier Conrad

ISBN 978-82-42957-86-3

52 sider

79,90 kroner

Egmont Publishing

 

Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 28. desember 2017.

2 thoughts on “Veiaction i støvlelandet

  1. Joda det minner mye om syttitallet, men det blir litt mange gags og morsomme figurer. De norske navnene på noen av deltagerne er så hysterisk «morsom» at det er idiotisk.
    Men allikevel er dette de beste av de tre nyeste.

  2. Ivan: Egmont har i det siste (innen Duck-universet) hatt en-eller-annen-som-bestemmer at ande-ordspill og hysteriske «morsomme» dragninger på alle navn og betegnelser er det som skal redde Duck-hegemoniet. Fordi det er så «rasende festlig». Fjærdrikstad-kartet er et lysende eksempel; ingen over 4 år mener vel at dette er morsomt? Gode gamle KoNK hadde et uttrykk: «Umorsomt». Det burde tas i bruk igjen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *