Vil fokusere på nye serier

Vil fokusere på nye serier

I år blir det for først gang arrangert en tegneseriefestival i Bergen på Tegneseriens Dag. Bergtatt går av stabelen den 5. mai.  

Festivalen skal finne sted på kulturkafeen Amalies hage på Bergen Offentlige Bibliotek, en institusjon som allerede er brukt flere ganger til liknende formål. Gjestelisten består av Malin Falch (Nordlys), Ida Neverdahl (Gelé, Jojo), Regine Toften Holst («7»), John Jamtli (Dass, Sabotør) og Øyvind Lauvdahl (Kina Town, Forresten). Vi snakket med festivalsjef Are Edvardsen.

Hva inspirerte deg til å starte Bergtatt?

Det kommer ut en god del nye tegneseriebøker som jeg synes ikke får den oppmerksomheten de fortjener; nye ungdomsbøker og eventyrbøker. Jeg ville lage en festival her i Bergen som fokuserte på akkurat det.

7 av Regine Toften Holst

Du nevnte ungdomsbøker. Ser vi på gjestelista er den dominert av serieskapere som lager serier for barn og ungdom. Er det det som blir satsingsområdet?

Vet ikke. Det utgis ikke så mange tegneseriebøker hvert år, og de er i sprikende sjangrer, men vi vil prøve å fokusere på det. Det kommer an på hva som blir utgitt.

Utenom deg selv, hvem står bak festivalen, og hvem sørger for utformingen?

Det er først og fremst meg, men jeg får god hjelp fra Fredrik Rysjedal og fra Per Vold på Bergen Bibliotek. Vi håper å dra inn flere folk etter hvert, hvis vi arrangerer Bergtatt flere år.

Men dere skal ikke prøve å rekruttere frivillige foreløpig?

Foreløpig holder vi festivalen på et minimum, så det er lett å gjennomføre, og ikke så alt for mye å organisere.

Sabotør av John Jamtli

Dere har også fått støtte til festivalen fra Strand Comics. Hva får Strand ut av dette?

Strand er villige til å støtte norske tegneserier og deri også ideelle formål til diverse ting for å fremme norske tegneserier. Så jeg skrev et brev til Håkon Strand der jeg forklarte hva jeg ville, og om han var villig til å støtte en utstilling.

Vi har jo allerede en tegneseriefestival i Bergen. Hvordan sammenlikner du den nye festivalen med Raptus?

Bergtatt er mye mer fokusert på tegneserier. Raptus har jo mye annet også. De har cosplay, og de har også gjentakende gjester, noe jeg skal prøve å unngå med Bergtatt.

Skal du holde deg til norske gjester, eller vil du prøve å få internasjonale gjester senere?

Hvis vi skal ha internasjonale gjester så trenger jeg mer støtte. Men da vil jeg være ganske målrettet med tanke på hvem jeg inviterer.

Tegneseriemiljøet i Norge er jo forholdsvis lite; kan det bli en utfordring å unngå å invitere de samme gjestene om igjen?

Det er derfor jeg sier at det skal være nye norske tegneserier. En gjest kan ikke komme to år på rad.

Nordlys av Malin Falch

Kommer hele festivalen til å foregå på biblioteket, og kommer dere til å bruke med enn bare Amalies Hage?

Det kommer bare til å være på biblioteket, og foreløpig ser det ut til at vi kommer til å holde oss bare på Amalies Hage, inkludert inngangspartiet.

Hva kommer festivalen til å inneholde, annet enn foredrag?

Vi prøver å få Outland til å komme og ha en stand der de selger de bøkene som gjestene har gitt ut. I år vil vi ellers ikke ha noen andre stands, men ambisjonen er å utvide med et standsområde til neste år, hvis det blir noe av. Vi prøver også å få til noe på bibliotekets eget utstillingsområde, som er det du ser akkurat når du kommer inn. Der vil vi prøve å få til en utstilling av de fem gjestene våre.

Denne festivalen blir arrangert på Tegneseriens Dag, som alltid er den første lørdagen i mai. De siste par årene har Stavanger arrangerte en tegneseriefestival, Comnicon, på nettopp denne dagen. Men ikke i år. Var det tilfeldig at du valgte det samme tidspunktet, eller visste du at Comnicon kom til å utgå?

Egentlig prøvde jeg å få til et samarbeid med Comnicon. Men da jeg begynte å prate med dem så kom det først fram at de var usikre på om festivalen skulle bli avholdt i år, og så til slutt avlyste de faktisk. Da flyttet jeg Bergtatt til Tegneseriens Dag.

Jojo av Ida Neverdahl

Etter et raskt googlesøk finner jeg ikke noen egen hjemmeside for Bergtatt. Er det planer om å opprett noen slik?

Foreløpig vil den være gjennom Bergen Offentlige Bibliotek sin side. Så du vil finne den på bergenbibliotek.no/bergtatt

I tillegg til presentasjonene av de ulike serieskaperne så står også noe som heter «Inn og Utland» og «Hai Sensei» på programmet. Hva handler disse om?

Det er kveldsprogrammet. Da skal vi ha en kort dialog mellom Malin Falch og Ida Neverdahl. Malin kommer jo fra utlandet og gjør nå suksess i Norge, mens Ida har gjort suksess i Norge og drar til utlandet. «Hai Sensei» er John Jamtli og Øyvind Lauvdahl som møtes til debatt. Hva de skal snakke om…vi får se, men det kan bli én igjen til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com