Gammel Dansk Spenning

Willy på eventyr har en mangfoldig publiseringshistorie på norsk. Nå er tegneserien tilbake i en ny hefteserie.

Femti- og sekstitallet var gode tider for danske tegneserier her til lands. En rekke aviser og ukeblader trykket tegneserier laget sør for Skagerrak, og titler som «Far til fire», «Alfredo», «Tjafs» og «Rasmus Klump» var kjent for mange. Men i tillegg til humoristiske tegneserier kom det også spenningstegneserier fra Danmark. «Eikene» av Willy Nielsen gikk i tegneserieheftet Skippern, men enda viktigere var «Willy på eventyr». Denne serien startet opp i Allers på tyvetallet og gikk der frem til 1936. Etter andre verdenskrig gikk «Willy på eventyr» i Skippern på førti- og femtitallet, før tegneserien var tilbake i Allers fra 1959, der den gikk helt frem til 1973.

Vi snakker egentlig om to utgaver av tegneserien. Opprinnelig var «Willy på eventyr» en britisk actiontegneserie kalt «Rob the Rover». Denne var skapt av Walter Booth i 1920, og det var denne serien som ble trykt i Norge før andre verdenskrig. Tegneserien var så populær i Danmark at forlaget Aller etter hvert valgte å lage en dansk versjon. Det er denne som ble trykket i Norge fra førtitallet og fremover.

Tegneserieentusiasten Kjell Steen har samlet flere klassiske skandinaviske tegneserier i bok-eller hefteform på ny de siste årene. Nå er turen kommet til «Willy på eventyr», og i det første heftet går Steen tilbake til «Skippern» nr. 31/1957 der tegneserien i sin tid startet opp på nytt i Norge. Aage Grauballe har skrevet manus, mens Tage Andersen tegner. Ved første øyekast får man fornemmelser av den samtidige, norske tegneserien «Ingeniør Knut Berg på eventyr». «Willy på eventyr» er laget i klassisk, nordisk format med enkeltstående tegninger i liggende format og tekst under rutene. Tegnearbeidet til Tage Andersen er utsøkt, med livaktige og realistiske tegninger. Både maskineri, bygninger og mennesker er overbevisende fremstilt, og til tross for det statiske formatet er det driv og liv i enkelttegningene.

Historien i akkurat dette heftet dreier seg om tyveriet av SM 4, Willys superfly formet som en flygende tallerken. Jakten på SM 4 fører Willy og hans onkel Hans til Sør-Amerika, der de møter mayaindianere. Det blir en spennende ferd, der Aage Grauballe legger inn en del overraskende vrier underveis i handlingen.

«Willy på eventyr» fremstår som noe datert i dag, men uansett er det artig med et tilbakeblikk til en tegneserie som i sin tid både var populær og banebrytende her i Norden. Kjell Steen gjør et viktig arbeid med å gjenutgi klassiske, nordiske spenningstegneserier som ellers ofte var i ferd med å bli glemt, og gi dem sjansen til å få et nytt publikum.

Willy på Eventyr
Skrevet av Aage Grauballe, tegnet av Tage Andersen
36 sider
120 kroner
Steens forlag

Denne anmeldelsen sto på trykk i Sydvesten 31. januar 2019, men teksten er bearbeidet for Serienett. 

3 tanker om “Gammel Dansk Spenning

  1. Veldig bra gjennomgang dette, takk til Kjell og Kristian.

    Omslaget er topp, hvem er mester for ill og farvelegging?

    Litt nysgjerrig:

    Hva ligger i «fremstår som noe datert i dag», spesifikt?

    1. Opplysninger om tegner og fargelegger til hefte 1, kommer i hefte 2, som akurat nå er under distribusjon, Jostein,
      Nå har ikke jeg skrevet anmeldelsen, men jeg vil anta at med «fremstår som noe datert i dag», menes at serien er noe som tilhører en annen dato, enn dagens, altså noe gammeldags. Nå er jo serien fra 1950-tallet, og således gammel. Men den er artig framtidsskuende og trollbandt sikkert de unge leserne på den tiden, med sine visjoner, som i dag er ganske vanlige, med den gang spennende og ukjente.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *