Hedrer Sydsæters Vazelina

I oktober åpner Rockheim åpner utstillingen «En fyr med tusj. 40 år med Tommy Sydsæter og Vazelina Bilopphøggers».

Rockheim nasjonale senter for rockemusikk i Trondheim har valgt å markere 40-årsjubileet for tegneserien om Vazelina Bilopphøggers høsten 2023. Da er det 40 år siden de første tegneseriene om Totenbandet begynte å ta form. Sammen med manusforfatter Dag E. Kolstad skapte Tommy Sydsæter tegneserieversjonene av Høgger’n, Eldar, Viggo, Hottie og Rune.

Serien debuterte i Norsk MAD 1/1984. Samme år kom det første tegneseriealbumet, «Fem fyrer med ved/Eventyret om eksospott» av Kolstad og Sydsæter. Forsiden ble også brukt som cover på Vazelina-albumet «Fem fyrer med ved» samme år.

Resten av 80-tallet jobbet Sydsæter mer eller mindre fast med tegneserien, i oppfølgeralbumet «Den forsunne Høggilack», Dag Endals jubileumsbok «Fem fyrer», og serieblader som Norsk MAD, Humor og Kanari og Pyton. Manusene ble skrevet av Kolstad, Rolf Håndstad og Robert Wood. Siden ble det mer stille, men i samband med suksessen til «Vazelina Hjulkalender» i 2000 tegnet Sydsæter noen nye forsider og ekstra seriesider til juleheftene. Seriene hans fra 80-tallet ble samlet i tre bøker fra 2020 til 2021, utgitt av forlaget Toppspinn.

Dette blir første offentlige framvisning av Sydsæters Vazelina-originaltegninger. Det nærmeste Rockheim har vært et tegneseriearragement før, er utstillingen av Øystein Dolmens Knutsen & Ludvigsen-originaler i 2011.

Vazelina -utstillingen pner 5.oktober 2023 i Rockheim galleri og kan besøkes til og med 1. oktober 2024. På utstillingsåpningen blir det scenesnakk med Tommy Sydsæter og Dag E. Kolstad.

Les mer om Vazelina-tegneseriene her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *