Roy Søbstad tegner terapi

– ­Noe mer personlig har jeg nok aldri laget, sier Roy Søbstad om «Menn som ikke snakker sammen». Serien inngår i RVTS Sørs kampanje som skal få menn til å snakke om selvmordstanker.

I samband med kampanjen gir ressurssentret ut heftet «Tøff i pyjamas». Her bidrar han med en håndfull nye tegneserier.

Hvert år forekommer det rundt 600 selvmord i Norge. I 70 prosent av tilfellene er det menn, og aldersgruppen 40-60 år er aller mest utsatt. Dette er også hovedmålgruppen til folkehelseopplysningskampanjen «Ingen å miste», som RVTS Sør nå har ansvaret for.

Journalist Jan Frantzen satt i redaksjonen som ville teste ut nye måter å nå målgruppen menn på. Én av måtene var tegneserier. Han tok kontakt med en kamerat som er serieskaper. Til Roys egen overraskelse hadde han ingen problemer med å lage noe på temaet «menn som ikke klarer å snakke om vanskelige ting». Roy understreker at selv har han aldri vært suicidal.

Godt å få det ut
– ­Jeg har heldigvis ikke personlig erfaring med selvmord. Men ingen kommer seg gjennom dette livet uten å gå på noen smeller, og før eller siden må vi alle forholde oss til andre menneskers smerte. Alt i disse små tegneseriene er basert på ting jeg selv har sagt og tenkt. Noe mer personlig har jeg nok aldri laget. Men det føles godt å ha fått det ut. Jeg håper de kan inspirere andre til å fortelle om sitt, sier han.

I serien møter vi to molefonkne menn som prater sammen (eller prøver å prate sammen) på en bar. Figurene hadde han fra før. De dukket først opp i «Kristianoia», en håndfull enkle énsidere han laget til fanzinen Oh K-Town for noen år siden (du kan lese disse her). Den gangen hadde ikke Roy egentlig noen videre ambisjoner for dem, men han følte at det falt seg veldig naturlig å bruke dem i denne sammenhengen.

-Om jeg kommer til å lage mer med dem, er i grunnen opp til kunden, RVTS Sør, konkluderer han. Jeg prøver gjerne igjen, jeg. Men i så fall må de kanskje få navn og sånn.

Pyjamasen som metafor
«Tøff i pyjamas» er som kjent en populær deLillos-låt. Den er skrevet og komponert Lars Lillo-Stenberg, som flere ganger har gitt utrykk for psykiske problemer i tekstene sine. I heftet forteller han om den vonde foranledningen til det som ble en klassiker i norsk musikkhistorie. Redaktør og kommunikasjonsansvarlig ved RVTS Sør, Siri Thorkildsen mener tittelen er en god metafor for menn som sliter med vonde ting uten å dele det med noen.

– Vi tror humor kan være et effektivt grep for å ufarliggjøre tematikken og «lure» menn til å lese om noe de vanligvis ikke vil lese om. Vi håper at noen skal kjenne seg igjen, og at dette kan bidra til å ufarliggjøre vonde følelser og tung tematikk., sier hun.


Her kan du lese materiale fra RVTS Sør:
«Tøff i pyjamas» (hele heftet) digitalt
Mer info om kampanjen


Fakta RVTS Sør

  • RVTS står for regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.
  • RVTS Sør er en del av stiftelsen Pilar, og leverer på oppdrag fra Helsedirektoratet.
  • RVTS Sør driver kompetanseheving innenfor fire fagområder: traumer og traumatisk stress, vold og overgrep, selvmord og selvskading, flyktningehelse og tvungen migrasjon.
  • Primærmålgruppen for RVTS Sør er det offentlige tjenesteapparatet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *