Guttormsens ukjente verker

William Guttormsen laget tegneserien «Ola Kanin» i 1927. Nå viser det seg at tegneren var involvert i enda flere tegneserier.

For noen år siden var det mulig å dokumentere at William Guttormsen laget en tidlig, norsk funny animal-tegneserie for Aftenposten. «Ola Kanin» var på trykk i avisen helgetillegg A-Magasinet en periode i 1927, og dette ble blant annet nevnt i en egen artikkel i Sydvesten i 2015.

«Ola Kanin» er eldre enn både Mikke Mus og Donald Duck, så Guttormsen er en pioner innen funny animal-tegneserier. Samtidig var han med «Ola Kanin» progressiv for sin tid. Tegneserien brukte snakkebobler. Det var ikke vanlig i Norge på denne tiden, de fleste norske tegneseriene hadde tekst under rutene i flere tiår etter dette. På 1930-tallet var Guttormsen involvert i tegneserien «Tommelise og Tommeliten» i A-Magasinet. Her samarbeidet han med manusforfatter Victor Schlytter om en tegneserie med et mer gammelmodig formspråk.

William Guttormsen ble født i Stavanger i 1892. Han arbeidet som tegner og illustratør, og han var fast ansatt i Aftenposten fra 1920. Før den tid hadde han et opphold i USA, der han blant annet arbeidet som tegneassistent for avisen San Fransisco Chronicle. Sannsynligvis er det perioden i USA som har inspirert ham til formspråket i «Ola Kanin». Guttormsen var tett på tegneserierevolusjonen i amerikanske aviser, og vi skal ikke se bort fra at han gjorde tegneseriearbeid i California.

Nå viser det seg at William Guttormsen har laget flere tegneserier i Norge. For Aftenposten laget han flere reklametegneserier, noen av dem for tobakksmerker. Han var også involvert i bladet Vor Tid. I 1925 og 1926 laget Guttormsen «Ambrosius oplevelser» for ukemagasinet. Dette er en tegneserie som ikke tidligere er dokumentert i litteratur om norsk tegneseriehistorie.

Hovedpersonen Ambrosius er en kortvokst, middelaldrende mann, som prøver å stå opp for seg selv i ulike settinger. I likhet med «Ola Kanin» er «Ambrosius oplevelser» moderne i sin fortellerstil i forhold til andre norske tegneserier fra samme tid. I tillegg til snakkebobler brukte Guttormsen blant annet onomatopoetika, symboler for å uttrykke smerte og overraskelse, og bevegelseslinjer. Tegneserien har ikke vært på trykk siden den opprinnelige publiseringen i Vor Tid på 1920-tallet.

Som tegner i Aftenposten, illustrerte William Guttormsen artikler og noveller. Han laget også illustrasjoner til bøker og julehefter. Guttormsen stod også bak flere illustrerte reisebrev til Aftenposten fra inn- og utland. Noen av reisebrevene ble samlet i boken «Streiftog i Danmark», som ble gitt ut av Turistforeningen for Danmark i 1961.

Guttormsen døde i 1963. Han gikk av med pensjon året før. Da var han bildesjef og leder for fotografene i Aftenposten.


Denne artikkelen sto på trykk i Sydvesten 2. mars 2023, men teksten er bearbeidet for Serienett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *