Mer enn bare litteratur

Det er ikke noe tvil om at tegneserier skaper leselyst, uttalte kulturministeren, som også kom inn på konkrete støtteordninger da hun åpnet Bergen Tekst & Tegning.

Lubna Jaffery er minister for kultur og likestilling, og tidligere byråd i Bergen kommune. Hun er født og oppvokst i Bergensområdet, av foreldre med pakistansk bakgrunn. På fredag var hun på hovedbiblioteket i Bergen for offisielt å åpne festivalen Bergen Tekst & Tegning klokka 12.50

Der sa hun følgende:

Tegneseriene er ikke bare en del av litteraturen, det er også en stor betydning for det offentlige ordskiftet, og har en egen evne til å beskrive tidsånden.

Jeg synes også at det er ekstra hyggelig å møtes her på biblioteket. Bibliotekene er en del av ryggraden i det norske kulturlivet og det norske demokratiet. Her kan vi møtes på lik linje, i hele landet. Det er ikke lenger slik at biblioteket er et sted for å være musestille. Det er også en møteplass for å samtale og ha debatt, det er stedet hvor flere av oss får øynene opp for litteraturen. Selv så er jeg veldig glad i biblioteket, og det har vært en viktig del av livet mitt helt siden jeg var liten. Jeg husker veldig godt når bokbussen kom til Flaktveit i Åsane der vi bodde, og den åpnet en helt ny verden for meg.

Gjennom litteraturen har jeg fått tatt del i fellesskap jeg ellers aldri ville hatt tilgang til. Den har tatt meg inn i historien om ulike mennesker som lever ulike liv, vist hva de drømmer om, hva de strever med, og hva som kan være mulig. Selv kommer jeg ikke fra en familie, der Donald kom hjem i posten en gang i uken. Jeg kan huske at jeg var litt misunnelig på de andre barna som fikk blader. Og når jeg ble eldre og fikk mine egne penger, begynte jeg å lese Pondus, Nemi, TegneHanne og selvsagt Pusur. Det blir ikke jul uten Pusur, så det har ikke vært jul siden 2021. (latter i salen)

Årets BTT-festivalplakat, laget av Anders N. Kvammen

Det er ikke noe tvil om at tegneserier skaper leselyst. I det vi åpner dem så åpner historien sitt univers seg umiddelbart for oss og ofte med både fart og spenning. De kan appellere til de som leser ofte, de som leser innimellom, og de som leser sjeldent. Tegneserier treffer bredt. Jeg er opptatt av at vi skal få flere barn og unge til å lese mer. Jeg ønsker at flere skal oppdage den verden som kom til meg på bokbussen på Flaktveit. Det er fordi litteratur og lesing er viktig for den enkelte, det beriker livet. Men det er også viktig for samfunnet, demokrati, demokratiet og ytringsfrihet.

Evnen til å lese avgjørende for at vi skal kunne lære å delta i samfunnsdebatten. For det er mye å glede seg over for lesere her i landet. Den norske litteraturen har en kvalitet og et mangfold og en flora, titler og forfatterskap, som få andre land kan måle seg med. Vi er et lite land med et lite språk, og det kan vi kanskje av og til glemme. Samtidig forteller barn og unge oss at de leser mindre enn før, og de forteller om en mindre leseglede. Jeg tror svaret på det og vise frem bredden i litteraturen og sørge for at den er tilgjengelig for flere. 1. januar trer den nye bokloven i kraft. Den er vi veldig stolte av, og vi er godt i gang med arbeidet med en ny leselyst-strategi, og dette er viktig arbeid.

Så har vi også gjort en annen ting. I årets budsjett styrker vi litteraturstøtteordningene, blant annet to millioner kroner til innkjøp av produksjon av tegneserier. Jeg vet at dette spiller en viktig rolle for at flere skal finne glede i både lesing og tegneserier, og det er veldig, veldig stas med å få lov å kunne komme her og offisielt ønske dere velkommen. Lykke til med resten av festivalen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *