Polens viktigste tegneserieskaper

I begynnelsen av oktober åpnet tegneseriesenteret i Łódź, med eget utstillingslokale. Passende nok er den første utstillingen viet Grzegorz Rosiński. Den står fremme et stykke ut på vårparten i 2024

Alle fotografier av Kristian Hellesund

Polske tegneserier har ikke fått den største utbredelsen i Norge, men en polsk tegneserieskaper er spesielt godt kjent. Da snakker vi om Grzegorz Rosiński, som har fått et publikum i Norge gjennom tegneserien Thorgal. Alle Thorgal-tegneseriene til Rosiński er utgitt i norsk språkdrakt i albumserien “Sagaen om Thorgal”, der de nyeste bøkene også inneholder historier tegnet av andre. Ellers er det meste av Thorgal allerede utgitt som biserie i Fantomet-bladet, og det kom også to album under tittelen Torgeir Ægirsson på begynnelsen av åttitallet.

Ulike tegneserier og forsider som Grzegorz Rosiński laget i Polen på 1970-tallet.

I Polen er det ingen tvil om at Grzegorz Rosiński er landets største tegneserieskaper. Arbeidet med Thorgal slo godt an på hjemmebane, og tegneseriene er utgitt i en rekke utgaver. I tillegg har Rosiński vært involvert i andre tegneserier, som vi ikke har sett her til lands. Disse er godt dekket inn av den nye Rosiński-utstillingen, som åpnet i forbindelse med tegneseriefestivalen i Łódź i oktober.

Utstillingen fører oss gjennom åttitoåringens karriere så langt. Her er det skisser, malte forsider, ferdige tegneseriesider, vitsetegninger og illustrasjoner til en faktabok om Polen – bare for å nevne noen få eksempler. Variasjonen er stor, og førsteinntrykket er at stilarten tegneserieskaperen har valgt for Thorgal bare gir en smakebit av hva Grzegorz Rosiński kan by på.

En av flere illustrasjonsoppdrag Rosiński hadde på 1970-tallet i forbindelse med en grafisk presentasjon av Polen.

Utstillingen er satt opp som en slags labyrintisk løype der vi beveger oss gjennom karrieren til tegneserieskaperen. Det er mange utstillingsobjekter, og alle lar seg identifisere med årstall, tittel og utgivelse. De aller fleste objektene er lyssatt, og en rekke av dem er i tillegg lagt i glass og ramme. Ved flere anledninger slår det meg at det her og der virker litt trangt. Det er mye å se på, og kanskje enkelte tegneseriesider og forsider kunne fått mer luft rundt seg? Hver del av utstillingen har fått sin egen tittel, der kuratorene har lagt inn en kort tekst på polsk med oversettelse til engelsk. Det hele er informativt og godt lagt opp, og føles som en flott innføring inn i Rosińskis verden uansett om man kjenner Thorgal eller ikke.

Ulike originalsider fra Thorgal.

For de som liker Thorgal, er utstillingen en godbit. Her er det mye materiale som viser flere sider ved tegneserien. Noen av albumforsidene er lekre malerier, og det er en fryd å se penselarbeidet på nært hold. Jeg kjenner materialet godt fra før, men det er alltid noe annet å få originaler fremfor seg enn å se det ferdig trykte arbeidet.

Historien om kunstneren Grzegorz Rosiński begynner i det kommunistiske Polen, der han tidlig fikk et navn som illustratør i hjemlandet. Selv om det var lite tegneserier i Polen på 1960-tallet, var han godt kjent med tegneseriemediet. Han hadde laget tegneserier for en skoleavis, og han hadde som barn lest det franskproduserte kommunistiske barnebladet Vaillant.

Rosinski hadde flere bidrag til det polske tegneseriebladet Relax. Noen originalsider kan sees på utstillingen. En av tegneseriene heter i engelsk oversettelse «The Defeat of the Viking» og var på trykk i 1976. Manus er av Moczulski.

Tegneseriebladet Alfa startet opp i 1968. Der ble Grzegorz Rosiński involvert i tegneserien Kapitan Spik. Rosiński var også bidragsyter til tegneseriebladet Relax, som kom med sine første utgivelser i Polen i 1976. På samme tid laget Rosiński tegneserier basert på slaviske legender. Det ga ham en unik mulighet, og belgiske forlag inviterte Grzegorz Rosiński til å bidra til ulike hefter og album.

Den store suksessen skulle etter hvert vise seg å være Thorgal. Rosiński satt bak jernteppet og laget tegninger for den belgiske forleggeren Le Lombard, etter Jean Van Hammes manuskripter. En hovedperson med vikingbakgrunn passet godt. Det stod greit til den offisielle linjen til de polske kommunistmyndighetene, og da slapp Rosiński konflikter med makthaverne.

Karakterstudie av Rosiński.

Mens Thorgal var Grzegorz Rosiński s største suksess, fikk science fiction-tegneserien «Hans» også en viss oppmerksomhet. Rosiński tegnet de første fem albumene etter manus av André-Paul Duchateau. Han var også involvert i flere fantasytegneserier. Sammen med van Hamme laget han «Le Grand pouvoir du Chninkel», mens han sammen med Jean Dufaux stod bak «Complainte des landes perdues». Denne er utgitt på dansk under tittelen «Den forsvundne hedes sang».

Rosiński har ved flere anledninger gjestet ulike tegneseriefestivaler, og han er nærmest som stamgjest å regne på tegneseriefestivalen i Łódź. Også Norge har hatt besøk av Grzegorz Rosiński, og sammen med Thierry Capezzone målbandt han et bergensk tegneseriepublikum i forbindelse med tegneseriefestivalen Raptus i 2017. Den gang satte Rosiński også spor av seg utenfor festivalen. Under et opphold på nå nedlagte BarBarista i Øvregaten laget tegneserieskaperen skisser til fans, og ett av kultstedets bord ble utsmykket av ham.

Utstillingen bærer preg av ulikheten i de mange arbeidene Rosiński har vært involvert i. Samtidig viser den dyktigheten til den polske tegneserieskaperen. Har man muligheten til å besøke Łódź er utstillingen et must for kunst-og tegneserieinteresserte. Grzegorz Rosiński er en bauta innen moderne, europeisk tegneseriekunst.

Les også:
For gamal for revolusjonen
Et polsk gjennombrudd

1 tanke om “Polens viktigste tegneserieskaper

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *