Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TOMTE MED EGET ALBUM (26.03.06 )

Et nytt Seriealbum er i salg. Denne gangen er det fokus på trondheimstegneren Tomte med utgivelsen ”Tomtes sorte sider”.

Av: Kristian Hellesund

Gjennom flere Seriealbum har Seriehuset presentert ulike norske tegneserier og serieskapere. Nå er det den trønderske tegneren Tomte som får vise frem sine streker i Seriealbum nummer 5. Tomte, som egentlig heter Tom R. Tokle, har tidligere hatt stoff på trykk i tegneseriehefter som Larsons gale verden, Supernova og Blodige grøss.

Det nye albumet har fått tittelen ”Tomtes Sorte Sider”. Mange får assosiasjoner til Franquins svarte humorserie gjennom navnet, og i likhet med den klassiske tegneserien, som for tiden trykkes i Pondus, er også albumet i svart/hvitt. I tillegg spiller tittelen på Tomtes tegnestil, der han svært aktivt bruker svarte flater. Innholdet er også av det mørke slaget. “Tomtes Sorte Sider” inneholder nemlig grøssertegneserier. Det var derfor naturlig å spørre serietegneren om hva som tiltaler ham ved å lage slike tegneserier.
-Jeg er jo stor fan av skrekkfilmer, og det refereres i tegneseriene mine. Tidligere ambisjoner var å bli filmskaper, men fant ut at det var enklere å formidle med penn og papir, for min del. Og billigere, slår Tomte fast. Han mener også at grøssertegneserier er en spennende sjanger hvor alt er lov, ingenting er hellig, og samvittighet og nåde knapt eksisterer.
-Det er ingen bombe at jeg liker de best i svart/hvitt med mindre man behersker fargebruken like mesterlig som Oliver Ledroit, som lager vampyrserien “Requiem” sammen med Pat Mills. Og nå må den serien komme til Norge snart! legger han til.

Tomte er en dyktig tegner, men han har også prøvd seg som tegneserieforfatter. Blant annet har han laget manus til historien ”Barnevakten” i utgivelsen Blodige grøss fra Kelpie forlag. Tomte slår fast at han har ambisjoner som manusforfatter.
-Men akkurat nå trives jeg godt med å konsentrere meg om å tegne etter andres manus, så lenge historiene appellerer til meg, forklarer han.

Blant samarbeidspartnerne til Tomte er manusforfatteren Tommy Kvarsvik. Sammen laget de historien ”Buktalerens hemmelighet” til Blodige grøss. Historien er også med i ”Tomtes sorte sider”, men her kan man nyte Tomtes tegninger i albumformat i motsetning til digest-formatet til Kelpie. Hovedhistorien i albumet, ”Drapene i Blackchapel”, har Stian Andreassen hatt manusansvar for. Tomte forteller litt om hvordan arbeidsprosessen mellom serieskaperne har vært.
-Det var først Tommy som tok kontakt da han skulle samle tegnere til “Blodige Grøss”. Han hadde lest “Barnevakten”, som var nok til å overbevise ham at jeg var riktig tegner til jobben. Han sendte meg manus på “Buktalerenes Hemmelighet” og jeg satte i gang tegnejobben uten å kunne forutse at historien skulle trykkes i eget album noen måneder senere. Egentlig skulle albumet inneholde tre historier, men det manglet 5 sider til å fylle resten albumet. Ettersom jeg og Stian har snakket om å lage serier sammen før, ga jeg ham muligheten til å skrive manus, og han tok utfordringen på strak arm. Stian har også en forkjærlighet til noir-sjangeren, som historien viser. Derfor var det også en gyllen mulighet å prøve meg på andre ting. Da jeg delte opp manuset i ruter, ble historien utvidet til 19 sider og “Drapene i Blackchapel” ble da hovedhistorien. Både Tommy og Stian fikk se scanninger under prosessen, men det ble ikke det samme som å se det på papiret, fresh fra printern. Samarbeidet med Tommy og Stian var bare positivt, sier Tomte.

Tomte startet opp som stripetegner, men i det siste er det lengre historier han har fått publisert.
-Hvordan har denne utviklingen artet seg?
-Jeg er fornøyd med utviklingen, men har mye å lære. I lengre historier har jeg fått eksperimentere mer med tegnteknikker, skygger og vinkler, ruteoppsett, og det har ikke fristet meg et sekund å tegne striper igjen. Jeg føler meg mer hjemme i dette formatet enn noen gang, konstaterer Tomte.

-Har du noen forbilder av tegneserieskapere? Hvem og hvorfor?
-Jeg finner inspirasjon fra forskjellige type serier og har ingen “helt” eller fast tegner som jeg bøyer meg i støvet til. Men undergrunnstegneren Jhonen Vasquez, mannen bak “Johnny the Homicidal Maniac”, viste meg hvor grensesprengende en tegneserie kan være med den mest morbide fantasi, følelser og raseri, man kan få ned på papiret. En annen tegner jeg oppdaget på Outland i fjor, var Ross Campbell, som er mest kjent med serien “Wet Moon”. Han har også gitt ut en tegneserieroman kalt “Spooked” som jeg anbefaler alle krim og skrekkentusiaster til å lese. Han har også fått meg til å bli bedre til å tegne mennesker i en litt mer naturalistisk form og fått vekk både bolleneser og kuleøyne. Jeg kan også nevne Jeff Smith bak “Bone”-serien og Charles Burns bak “Black Hole” som har påvirket meg ved bruk av svart/hvitt. Av norske tegnere sitter Øyvind Lauvdahl og Mads Eriksen på tronen, forteller trondheimstegneren.

Det er både spennende og en helt ny opplevelse for Tomte å få en slik bred utgivelse.
-Jeg føler meg veldig heldig for at et av de store forlagene som Seriehuset tør å satse. Jeg skal ikke nekte for at det har kriblet i magen i de siste dagene, og er spent på hvordan responsen vil bli, sier en beskjeden tegner.
-Kan vi vente oss flere utgivelser med “Tomtes sorte sider”?
-Ja, men ved en annen tittel. “Tomtes Sorte Sider” var bare en liten smakebit. Oppfølgeralbumet er under skriveprosessen, og mer vil jeg ikke røpe. Følg med, avslutter Tomte.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)