Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

I ETTERKANT AV OCX ( 2.06.11 )

Sproing-prisen og OCX var de viktigste temaene som ble tatt opp av panelet under Serietreff nummer to. Et panel der særlig Kim Holm var på hogget.

Av: Trond Sätre

I går var det duket for Serietreff nummer to. Igjen fant arrangementet sted på Vågen Fetevare i Bergen, og igjen var paneldebatten viktigste punkt på programmet. Tilstede var Serienett-redaktør Kristian Hellesund, Tilde-tegner Torhild Mikkelsen, tegner og animatør Are Edvardsen, BT-anmelder Walter Wehus, serietegner Kim Holm og Raptus-general Arild Wærness.


Deler av panelet. Fra venstre: Kristian Hellesund, Torhild Mikkelsen, Are Edvardsen og Walter Wehus.

Med OCX friskt i minne var det naturlig å velge Sproing-prisen som første tema. De fleste av panelmedlemmene ga sitt mer eller mindre entusiastiske bifall til vinnerne, med Kim Holm som et viktig unntak. Innimellom prøvde han å antyde at han er sur bare fordi han selv aldri blir nominert til Sproing, men andre uttalelser tyder på at han mente det litt mer alvorlig enn som så. Kim hadde innvendinger mot det nåværende systemet, fordi han mente at en ”mellomting” mellom folkeavstemning og en jury bestående av fagfolk er ”komplett uinteressant” Are presiserte at Sproing-juryen er en mellomting bare på den måten at en fagjury velger kandidatene – Den påfølgende avstemningen er for folk flest, og avgjørelsen deres er bindende. Arild undret seg over at en nesten helt ukjent utgivelse som Hrmf! kunne vinne, og Kim fortsatte med å foreslå Erik Falk-prisen (til den serien som Erik Falk liker best hvert år) og Delfin-prisen (for beste serieduell). Litt senere forslo han også å opprette ”Beste Serie for Jenter Som Er 12, Men Ønsker De Var 14” – og gi den til Nemi hvert år. Raptus’ Debutantpris ble også foreslått gjenopprettet, ettersom Sproing har strøket debutantprisen sin i år. Kim la til at debutantprisen i så fall vil trenge flere sponsorer, for at vinneren ikke skal ende opp med en pengepremie som kan bli drukket opp i løpet av kvelden.


Fra panelet: Walter Wehus, Kim Holm og Arild Wærness.

Kveldens første anmeldelse var Chester Browns Paying For It, omtalt av Walter. Denne selvbiografiske tegneserier har vært kontroversiell, ikke minst fordi den handler om en mann (Brown selv) som i frustrasjon over kjærlighetens komplikasjoner har valgt å bare pleie intim omgang med prostituerte. Men serien har også fått svært mange gode kritikker, og Walter roste boka for dens portrettering av folk med en ”annerledes emosjonell innpakning”. Med reflektert, profesjonell misunnelse beskrev Kim boka som ”deprimerende, også fordi den er så godt laget”.

Neste tema var naturlig nok OCX. Are var fornøyd med arrangementet, og særlig med albumprosjektet Krüger & Krogh (se egen sak på Serienett). Kim hadde, etter eget utsagn, tilbrakt festivalen med å ”tegne prinsesser, Ole Brumm, romskip, karikaturer, og tegne…ting.” Han gledet seg også over å selge tegneseriehefter til voksne som ikke er interessert i seriene hans, men som kjøpte fordi de hadde dårlig samvittighet når han tegnet gratis til ungene deres. Arild uttrykte tilfredshet med at Tony Millionaire var en av gjestene på årets festival (Etter årets OCX blir Millionaires stripeserie Maakies nå tatt inn i Dagbladet). Walter kalte Fantagraphics’ sterke nærvær på årets OCX for ”noe av det mest spennende de kunne ha gjort.”

Serien som Torhild hadde valgt å anmelde var Eliteserien Nr. 9 – En bok dedikert til Roger, som Torhild innrømte at hun kanskje kan kjenne seg litt igjen i. Walter påpeker at denne boka dekker året da Frode Øverli var på sitt mest produktive, og lagde usedvanlig mange spesialhistorier. Torhild bekreftet at dette er noe hun liker spesielt godt med akkurat denne boka – Den har mye ekstra i tillegg til de vanlige stripene.

Krusedull, den nye norske tegneseriefestivalen som studenter ved høyskolen i Harstad arrangerte i mai, ble selvsagt også nevnt. Kim, som var en av gjestene, sa seg fornøyd med utførelsen, ikke minst med bordplasseringen. Festivalen var et avgangsprosjekt, men det er fortsatt sjanse for at Krusedull skal gjenta seg til neste år. Passende nok hadde panelet med en nordnorsk serieskaper denne kvelden – Torhild er fra Alta. Men både hun og resten av panelet hadde problemer med å navngi særlig mange andre nordnorske serieskapere. Kanskje det bare er ganske få av dem?

Kims anmeldelse for kvelden var spesielt interessant – Det var nemlig Serienetts jubileumsskrift fra tidligere i år. Kim tillot seg i denne forbindelse å komme med konstruktiv (det skal innrømmes) kritikk av Serienetts redaksjonelle linje. I tillegg til å kritisere språket påpekte han også at selv om Serienett presenterer seg som et ”nettbasert tidsskrift om tegneserier”, framstår det som en blanding av en saklig nyhetsbase og en blogg. Etter Kims mening ville nettsiden fungert langt bedre som en ren blogg, med meningsbærende artikler. Trenger Serienett alltid å skrive om pressemeldinger, for eksempel? Kan man ikke bare legge igjen linker? Han nevnte eksempler på ”rare ting” som en artikkel der journalist Arild Wærness skriver om Raptus-general Arild Wærness. Den påfølgende debatten gikk friskt, men ble ført i en god tone.

Siste tema for kvelden (ikke inkludert anmeldelser) var digitale tegneserier. Dette passet bra i samband med Nettseriers femårsjubileum og Scott McClouds opptreden i Bergen. Torhild, som selv har postet seriene sine på nettet, la vekt på nett-etikette, og Kristian påpekte at halvparten av semifinalistene i Dagbladets seriekonkurranse av 2011 hadde vært innom Nettserier. Walter Wehus merket seg for øvrig at Scott McCloud under foredraget sitt i Bergen hadde framhevet en ung, norsk serietegner – Ida Neverdahl – som et eksempel på god utnyttelse av internett som medium for tegneserier.

Kveldens siste anmeldelse var Arilds omtale av Tomtes Anxiety II, og det var først og fremst Tomtes strek han hadde noe positivt å si om (”sterke, harde, kraftige inntrykk”). Selve innholdet ble beskrevet som ”triste greier”. Kim gikk enda lenger i å kritisere Tomtes stil. Han omtalte Horror-tegneren som ”god tusjer, dårlig illustratør” og om innholdet oppsummerte han at ”det er mye som fungerer som horror, dette fungerer bare som horribelt.” Men for å avslutte debatten litt mer positivt framhevet Arild et annet norsk hefte, Üzine av Are Edvardsen, som i alle fall hadde vekket langt mer positiv oppmerksomhet blant gjestene på baren hans.

divider
 1. Noen som var på foredraget til mccloud? Hadde vært kult å høre hva han sa om meg c:


  Pida    3. June 2011, 12:19    #
 2. Er du Ida?

  Spiste middag med McCloud dagen før foredraget, og han nevnte at han skulle snakke om serien din, og ba oss alle innstendig om å hilse deg så mye fra ham!


  Kim Holm    3. June 2011, 21:52    #
 3. Jepp, det er meg c: Så kult! Men vet du om noen som var på foredraget?


  pida    5. June 2011, 13:59    #
 4. Walter Wehus var på foredraget.


  Kristian Hellesund    5. June 2011, 14:32    #
 5. Kommer det en podcast?


  kristoffer    10. June 2011, 01:05    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)