Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ (11.02.12 )

Nok en gang er biserien best!

Av: Arild Wærness

Hovedhistorien denne gang virker merkelig uengasjert og preget av manglende drama. Dette er ikke bra, ettersom mønsteret nå gjentar seg i to hefter på rad tidlig i det nye året. Hva skjer her? Jo, vår helt må kjempe mot en tilsynelatende udødelig (og sterk) romersk legionærvampyr (!) som har invadert heltens private områder. La gå at dette liksom skal foregå i en drøm (selv om håndfaste beviser antyder noe annet etter at Fantomet våkner) – men det er en underlig stiv og kjedelig fortelling, uengasjerende fortalt og flatt tegnet.

Gjennom årene har det dukket opp mange tegn på at Fantomets område (jungel, fjell, innsjøer etc.) huser rester av fortapte sivilisasjoner. Noen har sågar påstått at alle verdens oldtids-sivilisasjoner har hatt sine utposter i Bengals indre. Det er for eksempel ikke så lenge siden vi ble introdusert til lys levende egyptiske levninger i en hule på øya Eden.

Denne gangen gjelder det eldgamle romere, eller rettere sagt, restene av en legionnærtropp, som for flere tusen år siden forvillet seg sydover i Afrikas jungel og endte opp i det som senere ble Bengal. Av forskjellige grunner overlevde bare én; lederen, en ung general, som tilfeldigvis ble til en blodsuger (vampyr), som hviler i sin steinkiste langt inne i Hodeskallens glemte gjemmer.

Allerede her melder jeg pass: klisjeen udødelig/vampyr er virkelig gått ut på dato. Jeg har ingenting imot en overlevende eller udødelig romer i jungelen – det kan både leseren og Fantomet leve med – men å gjøre denne til en vampyr virker unødvendig. Det tilfører ikke historien et eneste viktig moment og virker umotivert.

Kampen som følger er underlig blodfattig og stillestående, og her skorter det både på fortellerdrama og tegning. Det finnes intet ekte drama eller historie her, bare posering og «liksom-drama». Når det er over har ingenting skjedd. Men kanskje dette er et ledd i en større historie? Redaksjonen sår noen frø som sannsynligvis skal høstes senere, så vi har vel ikke sett det siste av denne kistehvilende legionæren, dessverre.

Tegningene er som sagt livløse og stive og virker underlig gammelmodige. Absolutt ikke moderne tegneseriekunst, dette er et «throwback» til tidligere tiders tegnestil. Noen merkelige perspektivløsninger forvirrer i alle fall denne leseren, og de kjempende endret innbyrdes størrelsesforhold hele tiden. Muligens dette var valgt for å understreke at det hele foregikk inne i en drøm, men forvirrende var det uansett.

La oss bevege oss til biserien; del 2 av Kriss fra Valnors opprinnelseshistorie. Dette er hovedfortellingens rake motsetning: det er en historie som skildres, befolket av individer som angår leseren. Det er drama og spenning fra første rute, dramatiske hendelser i en nådeløs verden for den unge, foreldreløse jenta Kriss. Tegningene er meget bra, og vi kan vel si at fenomenet «Thorgals Verden» er i gode hender med disse serieskaperne. Jeg ser virkelig fram til neste møte med den unge Kriss, som sannsynligvis kommer senere i år.

Bortsett fra biserien om Kriss er disse tidlige Fantomet-heftene i 2012 ingen god start på året, og minner lite om de mange gode historiene fra 2011, spesielt da «Sala forsvunnet»-sagaen. Bedre lykke neste gang!

Fantomet nr. 4/2012
«Vampyren i jungelen» av DePaul og Felmang/Ferri
«Kriss fra Valnor: Jeg glemmer ingenting!» del II, av Sentes og DeVita
68 sider
42 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. En kan jo lure på hva poenget er med en tilsynelatende “udødelig” hvis det virkelig finnes mennesker som lever evig i denne seriens univers. (Merk: Undertegnede har ikke lest denne historien ennå, og har strengt tatt ikke noe hastverk med det heller).

    Men generelt synes jeg Fantometbladet har holdt veldig fin kvalitet de siste årene, trass en og annen uinspirert fortelling. Ambisjonene er der fremdeles, og det er godt å se for en blodfan som meg selv.


    Paul Andreas    14. February 2012, 20:26    #
  2. “Uinspirert” var ordet jeg lette etter. Takk, PA!


    Arild    14. February 2012, 21:16    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)