Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NY ROLLE FOR JOKKE ( 9.04.06 )

Det usannsynlige er mulig i tegneserier. Nå er Jokke i Pondus-tegneserien blitt far, og historien presenteres som en verdenspremiere i Pondus nr. 4/2006.

Av: Kristian Hellesund

De første årene med Pondus-striper, ga ikke mye håp for Jokke. Den trygdemisbrukende, alkoholiserte damefuten med en forkjærlighet for kjønnets mindre pene representanter, var et viktig, komisk innslag i tegneserien med de usannsynlige situasjonene tegneseriefiguren til stadighet havnet i. Nå er Jokke blitt en noenlunde anstendig kar. Med fast jobb og samboer er mye på plass for Jokke. I det siste har Jokkes samboer vært gravid, og i siste utgave av tegneserieheftet Pondus bærer svangerskapet frukter. Jokke og Camilla blir foreldre til en liten gutt. Omstendighetene omkring er morsomme og selvsagt litt overdrevne – på typisk Frode Øverli-vis. Øverli viser at han er tegneserienorges ener med sin typiske tegnestil, og med de riktige (og vittige) humoristiske elementene er Pondus-serien fortsatt tegneseriegodt.

Pondus-heftet er ikke bare Pondus og Frode Øverli. Lars Lauvik er også representert med Eon. Lauvik har aktuelt innhold i stripene sine. Her tar sotraværingen for seg blant annet fugleinfluensa og Muhammed-tegninger. Lauvik er morsom, sarkastisk og flink til å sette en ironisk snert over nyhetsbildet. At han i tillegg er en glimrende tegner, gjør Eon til en utmerket tegneserie – men selvfølgelig for dem som har sansen for serieskaperens humor.

Ellers er dette Pondus-heftet en humorsamling av noe ymse karakter. Glenn McCoys Duplex suppleres med McCoys vitsetegningsprosjekt, The Flying McCoys, der serieskaperen samarbeider med broren Gary. Vitsetegningene er klart best, men selv de er ikke like gode som Frode Øverlis Rutetid-tegninger. Også Mads Eriksens M er av høy standard, men én side med Rocky blir for lite i dette heftet. Kanskje det fungerer mest som reklame for den svenske tegneseriefigurens eget blad?

Månedsheftet Pondus er helt grei tidtrøyte. Bladet har funnet en fin form, selv om man kunne tenke seg en litt annen presentasjon av seriene i bladet. Sekvensen der Jokke blir far går over ti striper. De tar opp en side hver – i motsetning til andre stripeserier i heftet. Lars Lauviks Eon får for eksempel fire striper på sine sider. Skulle man fulgt trykkingen av Eon som eksempel, hadde Pondus-stripene med Jokke gått over tre sider. De syv andre sidene kunne vært brukt til annet stoff. Hva med for eksempel flere Pondus-striper? Eller reprise på Øverlis Riskhospitalet eller en annen god humorserie? Tør vi foreslå flere smakebiter av Arild Midthuns Sirkus, som leserne fikk se i et Pondus-hefte for halvannet år siden? Et gjensyn ville vært etterlengtet.

Pondus nr. 4/2006
52 sider
28,50 kroner
Schibsted Forlagene

(Teksten er tidligere publisert gjennom syndikasjonstjenesten til Laksevåg forlag.)

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)