Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

RIKT PROGRAM I PRAHA ( 4.11.12 )

Siste helg i oktober ble tidenes første Serietreff i utlandet arrangert under tegneseriefestivalen Komiksfest i Praha.

Av: Trond Sätre

Komiksfest i Praha er et omfattende prosjekt. Festivalen strekker seg over to helger, og hoveddelen av festivalen foregår på MeetFactory, et slags kulturhus litt utenfor bykjernen. Beliggenheten er ikke slik at du skulle tro dette er et sted hvor en tegneseriefestival kan regne med godt oppmøte, men de innfødte kunne fortelle oss at MeetFactory er et populært sjekkested. Og da de nordiske gjestene hadde sitt programinnslag på lørdag den 27. oktober klokka 17.00, var det godt oppmøte. Folk som så ut til å være i studentalder var i flertall, men her fantes også mange foreldre med barn.

Panelet besto av Terhi Ekebom og Ville Hänninen fra Finland, Knut Larsson fra Sverige, samt Steffen Kverneland og Kristian Hellesund fra Norge. Moderator var den tsjekkiske serieskaperen Tomáš Chlud. De finske gjestene dominerte første halvdel av forestillingen, der ble også snakket mye om de kalde, mørke nordiske vintrene og hvordan det påvirket nordiske serieskaperes sinnelag.. Noe som framsto i et lett ironisk lys med tanke på at i Praha var det ikke bare skumring utenfor, det var også snø og rundt 0 grader.


f.v. Ville Hänninen, Terhi Ekebom, Tomáš Chlud, Knut Larsson, Steffen Kverneland og Kristian Hellesund i det dunkle lyset på MeetFactory.

Den norske delegasjonen var ikke like opptatt av mørket. Steffen Kverneland snakket mest om Edvard Munch og hvorfor han er så fascinert av kunstneren. Kristian Hellesund framsto som mer engasjert enn de andre nordiske gjestene (de norske inkludert) da han snakket om gullalderen som han mener norske tegneserier er inne i. Pondus (som såvidt vites ikke er oversatt til tsjekkisk) sin kommersielle suksess ble særlig framhevet. Steffen støttet ham opp ved å beskrive de norske støtteordningene for tegneserier som et “glimrende system”.

Så var det Knut Larsson sin tur, og han fikk nok inn flest gullkorn (selv om alt ble oversatt fra engelsk til tsjekkisk av en tolk, tydet publikums reaksjoner på at de tok vittighetene som ble servert på engelsk). “En god omtale er aldri god nok, en dårlig omtale gir meg lyst til å ta livet av meg” fortalte han om sitt kunstneriske temperament. Om det angivelig særnordiske sa han “Hvis det fins et nordisk tema i tegneserier så er det et spørsmål for perifere forskere; jeg er for midt opp i det.»

I publikum befant blant annet Karstein Volle og Lene Ask seg, og de fikk også presentere seg og tegneseriene sine for et tsjekkisk publikum under paneldebatten. Karstein Volle fikk publikum til å humre godt av eksempler på selvmordsmetoder fra hans nyeste bok. Ask og Volle hadde også en annen opptreden i Praha samme helg – Riktignok ikke på MeetFactory, men på den mer sentrumsnære kulturkafeen Týnské literární kavárna søndag klokka 14.00. Tilstede i det intime lokalet, som var akkurat stort nok for antallet oppmøtte, var blant annet tilreisende skandinaver og en håndfull tsjekkiske studenter med spesiell interesse for det norske. Karstein Volle fikk åpne med en forholdsvis detaljert, men enkel utredning om boka «Karstein Volles Skjebner» og deretter «Fakta Fra Verden». Han fortalte blant annet om påfunn i «Fakta Fra Verden» som har blitt sanne (det finnes nå flaskevann med kjøttsmak). Lene Ask, som hadde tatt med både tegneseriene og bildebøkene sine, fortalte om gratisutdelingen av «Hitler, Jesus og Farfar» og om de senere arbeidene sine. Hun innrømmer at hun nok er blitt mye bedre til å tegne siden den populære debutboka. Også Steffen Kverneland fikk komme til ordet på dette spesialarrangementet. Han er oversatt til tsjekkisk for første gang i samband med Komiksfest, da et avsnitt fra «Kanon» sto på trykk i årets rikholdige festivalspesial. Igjen benyttet han anledningen til å snakke om Munch, før han fikk anbefale norske serier til de frammøtte tsjekkiske tilhørerne. Også de andre norske gjestene fikk komme med anbefalinger, og det ble etter hvert mange norske titler for tilhørerne å gripe fatt i, selv om dette var gjester som kanskje har mulighet for å finne og lese disse.


f.v. Steffen Kverneland, Lene Ask, Karstein Volle og Kristian Hellesund


Plakater for Serietreff og for selve festivalen

Etter at dette første Serietreff i utlandet var vellykket fullført, måtte Kristian Hellesund og Lene Ask takke for seg og forberede reise til byen Hořovice, hvor de skulle på skolebesøk neste dag i samband med et annet tegneserieprosjekt. For resten av den nordiske delegasjonen ble det pubrunde for å knytte kontakter med en delegasjon fra den polske tegneseriefestivalen i Łódź.

divider
  1. Tusen takk for flott referat! Honnør til de norske delegatene, som tydeligvis gjorde skikkelig innsats.


    Bodil Revhaug    5. November 2012, 05:58    #
  2. Denne bildesekvensen på YouTube gir et inntrykk av hendelsene på MeetFactory under åpningsdagen av Komiksfest 2012:

    http://www.youtube.com/watch?v=q7sMHcNtKuY


    Kristian Hellesund    7. November 2012, 13:48    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)