HISTORISK WESTERN (16.05.13 )
«Pionér» er tilbake i norske bladhyller. Holder tegneserien mål også i 2013?
Westerntegneserier er en viktig del av tegneserieutgivelser i Norge historisk sett. Mange har gode minner fra sjekkhefteformattegneserier som «Kaptein Miki», «Allan Kjempe» og «Kaptein Mark», mens «Blueberry», «Tomahawk» og «Caliber» er andre titler som har vært ute på det norske tegneseriemarkedet. I dag er det den italienske tegneserien «Tex Willer» som holder stand som fast westernutgivelse, og akkurat nå har Tex tre ulike utgivelser i bladhyllene.
Det er nok suksessen med «Tex Willer» som gjør at forlaget Egmont kjører frem en ny westerntegneserie i Norge i år. Vel, ny og ny. «Pionér» har vært ute på norsk tidligere på sytti- og åttitallet, og også denne gangen presenteres tegneserien i en pocketbok. Forskjellen fra tidligere utgivelser i Norge, er at man har doblet sideantallet og at en av historiene i følge forlaget er nytegnet.
«Pionér» er laget i Italia, og det er Gino D’Antonio som er forfatter. D’Antonio er også seriens hovedtegner. Utgangspunktet for tegneserien er å skildre nybyggerlivet i USA på 1800-tallet. Vi introduseres for Brett MacDonald og får følge hans første opplevelser på amerikansk jord. På veien møter han banditter, nybyggere, indianere og en romantisk interesse, og Gino D’Antonio prøver å fortelle en historie som både er familiesagaen til MacDonald og en treatise over amerikansk historie. I senere fortellinger involveres nemlig persongalleriet i «Pionér» i viktige historiske hendelser.
Tegneserien er i aller høyeste grad underholdende med sine sidehistorier og doser med action, melodrama og humor. Tegningene viser godt håndverk og sans for å drive historien videre. Et ankepunkt er tekstene. «Pionér» føles overlesset med tekst i både fortellingsruter og snakkebobler. Det er en del beskrivelser av handling og faktaopplysninger som legges inn, og dette gjør her og der tegneserien tung. Samtidig er noe av dette en fordel. «Pionér» fungerer nemlig bra som folkeopplysning.
For mange vil «Pionér» være et kjærkomment innslag, og det er flott at Egmont velger å satse på noe annet enn humortegneserier. Men det finnes da bedre og mer moderne westerntegneserier enn «Pionér». Selv hadde jeg satt pris på den moderne utgaven av «Jonah Hex» fra det amerikanske forlaget DC Comics. Interessant nok er det der også en del dyktige italienske tegnere involvert.
Pionér nr. 1/2013
Av: Gino D’Antonio m.fl.
ISBN 978-82-429-4882-3
212 sider
79 kroner
Egmont Comics Nordic
(Anmeldelsen er tidligere trykt i avisen Lyderhorn 10. mai 2013.)
DEN NYESTE SERIETREFF-PODKASTEN <- Eldre | Nyere -> VERDENS STERKESTE GUOVŽA
Serien holder absolutt mål, den er en fornøelse å lese!
Her er ville vestens hstorie fortalt på en fornuftig, men likevel på en dramatisk måte!
Jostein Hansens forord (artikler) er gull verd, bare dem er nok til utrope disse heftene (utgavene) i en mesterklasse, altså helt unikt!
— Bjoulv 26. August 2013, 23:40 #
Selvsagt holder den mål. At serien er en fornøyelse å lese har vi visst i over 30 år nå. Nå gjenstår det bare at nyere lesere er enige slik at serien står løpet ut gjennom alle episodene. Jeg kunne nok ønsket en litt mer påkostet utgivelse nå for tredje gang, men ny teksting og litt bedre trykk er gjør jo litt.
Dessverre, for min del kunne forordene vært sløyfet. Slike tørre fakta hører ikke hjemme i slike hefter, mener jeg.
— IpComics 27. August 2013, 08:17 #
IP: ville du hellere have blanke sider – eller hvad ville du foretrække?
— Bjarne 27. August 2013, 21:30 #
Blanke sider? Hvorfor det? Hva er galt med tegneserier? Men for all del artiklene er jo ikke i veien for noen, men gjør heller ingen nytte, slik jeg ser det.
— IpComics 28. August 2013, 08:03 #
IP: nu følger den norske udgave jo den italienske version fra forlaget I.F. Indholdet er det samme; to historier + nogle artikler. Så hvis der ikke var artikler i Pionér var der enten blanke sider eller noget andet western-info, der ikke har noget med Pionér at gøre — så foretrækker jeg artiklerne!!
— Bjarne 29. August 2013, 17:27 #
Bjarne, jeg tror neppe opplegget er så bundet til originalen, eller …? Uansett, noen artikler kan jo være greit, at jeg finner stoffet veldig tørt og altfor langt er jo en subjektiv mening. Jeg synes å huske at forrige norske utgave var kun tegneserier mellom permene, fungerte godt.
Uansett, Bjarne, litt mindre fåseri er å foretrekke. Blanke sider, hmm?
— IpComics 29. August 2013, 20:36 #
Her er det ulike valg og ulike løsninger. Pioner står meget godt på egne ben, ingen tvil om det.
Pioner er imidlertid en mer historisk orientert serie enn f.eks. Tex Willer. Har liggende foran meg et Almanacco del Tex fra 2002. Heftet består av 176 sider, mens kun 110 av disse har en avsluttet Tex-story. De øvrige nesten 60 (!) sidene har flere seksjoner med artikkelstoff, viet diverse westernfilmepoker, og en lang artikkel omkring karrieren til James Stewart, hele tiden med sideblikk til epokegjørende tegneserier. Ikke noe av dette blir utgitt på norsk, heller ikke ekstrastoff (ca 15 sider) til Tex Willer spesial. Noen synes det er like greit, andre ikke.
Personlig kunne jeg tenkt meg alt dette materialet, siden det er knapt noen andre enn Bonelli-forlaget som har slik dyptpløyende kunnskap om tegneserier og film, spesielt med western som fortegn.
Og kunnskap om seriemediet er ikke å forakte. En av hovedgrunnene til at Fantomet har gått i så mange år er nok det “tørre” stoffet som har gitt levende og innsiktsfull bakgrunn til serier og historiske begivenheter.
I dag er magasiner med historie omkring ulike tidsepoker veldig populært stoff, noe utvalget hos Narvesen viser til fulle. Levende historie!
— Jostein Hansen 1. September 2013, 11:07 #
“Tørre fakta” er et stort pluss, jeg leser alltid dette først. Han som ikke liker dette kan bare hoppe over disse sidene. Jeg velger JA til mer tørt tegneseriestoff.
— Øyvind B 1. September 2013, 11:28 #
Ja, ein ting eg sakna i forhold til det nyaste norske Tex Willer Spesial var ekstramaterialet som eg hadde sett i den italienske versjonen. Eg synast slikt er gjevt. :)
— knut robert knutsen 1. September 2013, 13:59 #
Ja, Øyvind, selvsagt kan man hoppe over det. Men jeg antar at både JH og andre ønsker det skal bli lest. Det ønsker også jeg, men ikke i Pioner-bladene. Det er mye fakta her, og alt fortjener å bli lest, selvsagt, men blir det det i et hefte av så lite format?? Dette er kun spørsmål fra min side. Det er ingen grunn til at noen her tar det ille opp og blir litt “pydige” med forslag om “tomme sider” og “hoppe” over. Det blir litt dumt når man prøver å få igang en diskusjon.
Men OK, jeg leser sjelden mye av fakta i Fantomet heller. Blandingen tegneserier og tørt stoff blir lit sært for meg. Så får vi håpe det ikke er mange som meg blant Pioners lesere.
— IpComics 1. September 2013, 14:03 #
Nummer 5 av den fortløpende Pioner-sagaen har en særdeles veltegnet historie i andre del av heftet, “Patruljen”.
Hva skyggelegging, atmosfære og komposisjon angår er det knapt noen tegner i den realistiske sjangeren som matcher Renzo Calegari. Hans navn forjener å bli nevnt i samme åndedrag som de aller største (Pratt, Breccia, Giraud, Ticci, Milazzo, Alessandrini, Mastantuono, Moliterni).
Det var et stort tap da Calegari forlot Pioner og tegneseriene allerede i 1969, men heldigvis gjorde han comeback ti år senere, med bl.a. “Welcome to Springville”.
— Jostein Hansen 13. September 2013, 17:25 #
Hvor tar du det fra, Jostein? Har lest Pioner i 30 år uten å ha hørt de navnen! Mystisk! :)
— IpComics 13. September 2013, 18:38 #
Mystikken gir livet en ekstra dimensjon og må hegnes om og bevares…
— Jostein Hansen 14. September 2013, 17:41 #
Mangler noen av de nye utgivelsene av denne serien, men når jeg prøver å finne ut hvor jeg kan bestille disse, havner jeg i et mørkt hull. Har prøvd Egmont, men ved søk er det ingen ting som heter pioner. Kan noen hjelpe??
Mvh Erik
— Erik 2. January 2014, 20:22 #
Har du forsøkt nettsiden til Egmont; univers.no og rubrikken “kontakt oss”?
— Jostein Hansen 5. January 2014, 00:45 #
Det siste året, og litt til, har Egmont ikke hatt lager. Før det var dette lageret på ca. 14 dager i en tid. Kort sagt blir utgivelser gjennom BC ikke å få tak i der. Kun et fåtall legges ut på Univers.
Det er da bare bruktbutikker som kan hjelpe!
— Ipcomics 5. January 2014, 17:58 #
Uffda. Har gått glipp av flere utgaver, med fine serier og Hansens utrolig flotte historiske notater pga utenlandsreiser. Så da får jeg ikke komplettert! Denne serien burde vært tilgjengelig på Univers.
— Arild W. 5. January 2014, 23:59 #