Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

JAPANSKE MØTER ( 5.02.14 )

«The Urban Legend» har foreløpig forlatt Capital City. I det nyeste heftet møter helten utfordringer i Japan.

Av: Kristian Hellesund

Mye har skjedd rundt den norskskapte superhelten «The Urban Legend» det siste halve året. Opphavsmann Josef Yohannes har reist verden rundt for å promotere karakteren, og tegneserien er utgitt på japansk. I tillegg til de vanlige heftene, er nå The Urban Legend også tilgjengelig gjennom «USA Today». Den amerikanske storavisen bruker tegneserien som en del av sin digitale satsing med nye avsnitt hver uke.

Men det er i tegneserieheftene «The Urban Legend» egentlig hører hjemme. Her i Norge er hefte nummer 6 det nyeste, og siden sist tegneserien ble omtalt her i Lyderhorn har «The Urban Legend» skiftet drakt, fått seg et symbol, skaffet seg mentor og reist til Asia. Hjemme i Capital City har helten møtt sine første skurker med superkrefter og gjennomført et foreløpig endelig møte med forbryterkongen Djevelens advokat.

I dette heftet er «The Urban Legend»s alter ego Malcolm Madiba på gatene i Tokyo. Mentoren hans er bortført til Japan, og for å få tak i ham møter «The Urban Legend» motstand fra både ninjaer og yakuzaens leder. Innimellom får vi noen sentimentale intermezzoer og noe kampfilosofiske betraktninger fra hovedpersonen selv. Humor er det også plass til, og en sekvens fra Tokyos undergrunn der «The Urban Legend» i full mundur fotograferes av medpassasjerernes mobiltelefoner er bare helt ubetalelig.

The Urban Legend blir bare bedre som konsept, og idéen med å sende karakteren på en reise til Det fjerne østen er god. Ofte fungerer superhelttegneserier best utenfor den vanlige settingen, og det ser vi også her.

Tegner NewTasty gjør fortsatt en glimrende jobb. Her og der virker han inspirert av manga, og i dette bladet fungerer det veldig bra med slike elementer. NewTasty skildrer også kampscener på en flott måte, og enkelte av gatebildene fra Tokyo er veldig godt utført. Fargeleggingen er også utsøkt, og spesielt Tokyos neonskimmer kommer godt frem.

Manusmessig er dette noe av det bedre Josef Yohannes har skrevet om «The Urban Legend». Dette er en god spenningstegneserie med gode actionelementer og handling som driver historien videre. Dessverre havner tegneserien her og der i noen klisjéfeller. Blant annet møter vi en ekte «woman in the refridgerator»-karakter, som i utgangspunktet ser ut til å kunne være et interessant tilskudd til «The Urban Legends» univers. I stedet forsvinner ut av historien med et trist, men helteaktig endelikt. Dialogen til Yohannes er varierende. Her og der er den kjapp og handlingsdrivende, mens andre steder virker den kunstig og anmasende. I tillegg føles en del dialoger både tungleste og til tider litt for lange.

Det er godt å se at andre norskproduserte tegneserier enn humoristiske stripeserier finner sin plass i markedet i Norge, og slik sett er «The Urban Legend» et prosjekt det er interessant å følge videre. Men den ligger ikke i elitedivisjonen blant superhelttegneseriene og gir ved sitt nærvær et ønske om at norske forlag også kan finne plass til kvalitetssuperhelttegneserier i sine porteføljer.

«The Urban Legend» nr. 6
Av: Josef Yohannes og NewTasty
36 sider
55 kroner
Eget forlag

Teksten er tidligere trykt i avisen Lyderhorn 31. januar 2014.

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)