Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

PANGSTART ( 3.06.06 )

Egmont Serieforlaget gir nå ut en bokserie med Blueberry. Første bok, ”Ungdom og borgerkrig”, er et praktverk som gir en god innledning til en av verdens beste westerntegneserier.

Av: Kristian Hellesund

Det er bare til å ta av seg hatten for den nye bokserien ”Legenden om Blueberry”. Her skal Egmont Serieforlaget samle tegneseriene om Blueberry i 12 bind. Tanken er å presentere alle Blueberry-historiene der Jean Giraud er involvert som serieskaper. Med andre ord betyr dette at nesten alt som er produsert med Blueberry vil komme i bokserien, og det er bare historier fra spinoffserien ”Den unge Blueberry” som ikke kommer på trykk.

Den første historien om Blueberry, ”Fort Navajo” av hovedfortellerne Jean Charlier og Jean Giraud, kom på trykk i Frankrike i 1963. Til Norge kom serien først i antologien Tempo i 1969, mens den norske albumserien dukket opp åtte år senere. Etter dette er det gitt ut mye Blueberry på norsk, og historier er trykt i flere albumserier og som biserier i blader som Fantomet og Caliber. ”Ungdom og borgerkrig” inneholder historier med hendelser fra før ”Fort Navajo”. Historiene ble først gitt ut i Frankrike i svart/hvitt på slutten av sekstitallet. De er tegnet for et mindre format enn albumformatet, men dukket etter hvert opp som fargealbum i opphavslandet og gjengis på samme måte i dette bindet. Vi møter Blueberry i full aktivitet under den amerikanske borgerkrigen. Mannen fra Sørstatene ender opp på Nordstatenes side, og vi følger ham i ulike sekvenser bak, foran og i frontlinjen. Det er spennende og godt fortalt, men Blueberrys evne til hele tiden å ende opp uten å miste livet uansett hvilke farlige hendelser han kommer ut for, blir overdrevet i lengden. Like fullt er ”Ungdom og borgerkrig” meget god westernunderholdning, som faller litt gjennom hvis man skal sammenligne med andre Blueberry-historier. Allerede i neste bind vil ”Fort Navajo” dukke opp, og det er få westernhistorier som holder samme kvalitetsnivå som den. Til tross for det er dette en bok som er meget underholdende, og den fungerer en glimrende inngangsport til Blueberrys verden. Egmont skal også ha ros for en utmerket og innbydende bok med mye interessant bakgrunnsstoff om både Blueberry, serieskaperne Charlier og Giraud og den amerikanske borgerkrigen. Dette blir en bokserie det er verdt å følge videre. Egmont er tross alt ikke kommet til høydepunktene med Blueberry så langt, og allerede denne boken er verdt å anbefale.

Legenden om Blueberry 1: Ungdom og borgerkrig
ISBN 82-429-2866-5
164 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

(Teksten er tidligere publisert gjennom Laksevåg forlags syndikasjonstjeneste.)

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)