Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KLASSISK FANTOMET (12.08.06 )

Det var Lee Falk og Ray Moore som stod bak de aller første Fantomet-historiene. I spesialutgaven Fantomets Jubileum 1936-2006 presenterer Egmont Serieforlaget to tidlige historier med tegneseriefiguren.

Av: Kristian Hellesund

Egmont Serieforlaget har fått mye ut av Fantomets syttiårsjubileum som tegneseriefigur. Blant annet har det vanlige Fantomet-heftet har hatt egne jubileumsutgaver. Utenom dette er det også gitt ut noen spesialutgivelser. En av dem, Fantomets Jubileum 1936-2006, tar tegneseriefiguren tilbake til røttene og de opprinnelige serieskaperne Lee Falk og Ray Moore. Her kan man finne to klassiske Fantomet-historier. Mens den korte ”Fantomet og Sala” opprinnelig ble publisert som dagsstriper i 1939, stammer ”Baron Danton” fra året etter. Historiene gjengis uredigert. ”Fantomet og Sala” har for øvrig aldri tidligere vært publisert på norsk, mens ”Baron Dalton” for første gang gis ut i sin helhet i Norge.

Ray Moore er kjent for sin dynamiske tegnestil. Moore brukte skyggeeffekter og kontraster i sitt arbeid og skapte en mystisk stemning omkring Ånden som går. I de to historiene i dette heftet ser vi flotte eksempler på Moores glimrende tegnearbeid, som utfyller Lee Falks manuskripter på utmerket vis. Falk selv er i godt slag. Han kan selvsagt by på spenning, men vel så viktig er de romantiske elementene. Det er ikke lett å være Fantomet på denne tiden. Han er forelsket i Sala, men gang på gang dukker det opp hendelser og andre beilere som ødelegger for kjærlighetsforholdet. I tillegg er Salas mor lite begeistret for datterens flamme fra Bengal, og hun gjør hva hun kan for å slippe å få ham som svigersønn. I tillegg er dette en tegneserie full av humor. Fantomet lirer av seg den ene sarkastiske bemerkningen etter den andre, og det er vanskelig å ikke humre litt av det som foregår i denne utgivelsen.

Fantomets Jubileum 1936-2006 er en tidskapsel som gir norske serielesere en smak av en glimrende spenningsserie slik den var for nesten 70 år siden. Det er flott at Egmont lar klassisk Fantomet slippe til i uredigert form i norske bladhyller, og det er bare til å håpe på mer. Kanskje burde Fantomet av Falk og Moore i komplett og uredigert form vært neste Fantomet-prosjekt for forlaget? Denne anmelder legger i alle fall frem tanken.

Fantomets Jubileum 1936-2006
64 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)