Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORHEKSEDE DAGBØKER (10.11.06 )

Abadazad er i salg i norsk språkdrakt. Så langt er det kommet to bøker, og her ser Frank Flæsland nærmere på hybridserien.

Av: Frank Flæsland

Jeg nevnte disse bøkene i min tidligere artikkel om Hybridserier (krysninger mellom bøker og tegneserier), og nå foreligger de to første på norsk.

Bøkene handler om 14 årige Kate Jameson og er laget som hennes (forheksede) dagbøker. Faren forlot familien da hun var liten, og da hun som 9-åring mister broren Matt på en merkelig måte går livet hennes i knas. Hun liker ikke moren, og har ingen venner på skolen.

Men en dag trekker naboen, den gamle Mrs. Vaughan henne inn i leiligheten hennes og forteller at hun er den egentlige hovedpersonen i bøkene om Abadazad, en slags blanding av Trollmannen fra OZ og Alice i Eventyrland. I løpet av bøkene dukker enkelte sider og illustrasjoner fra disse opp, og da Kate litt senere faktisk befinner seg i Abadazad, finner hun ut at de ikke alltid er korrekte.
Hun får vite at Matt ikke bare er i live, men han er fange hos Stankelbeinet i Abadazad, og hun vil straks dra av sted for å redde ham.

Bøkene er utformet som om det er bøker inne i boken, og fra tid til annen kommer det en serieside eller to. DeMatteis har skrevet i en muntlig form, med spesielle ord og vendinger som Kate bruker, og av og til har hun strøket ut ord og setninger som ikke passet. Den norske oversettelsen av Cecilie Winger er god og har fått frem stemningene på en bra måte. De fantastiske tegningene til Mike Ploog får fram magien i historien og ulikhetene mellom de gamle bøkene og Kates opplevelser gjør det hele mer virkelig.

Den største svakheten med den bok 1, er at det tar over halve boken før Kate når Abadazad, og dette kan være litt i lengste laget for utålmodige lesere. Ellers kan boken anbefales for barn fra 9 til 90.

Abadazad bok 1: Veien til Ubegripelig
Abadazad bok 2: Drømmetyven.

Skrevet av J.M.DeMatteis
Tegnet av Mike Ploog
Utgitt av Damm/Egmont Eventyr
Fra 9 år og oppover.

Les mer om hybridserier hos Serienett:
Anmeldelse av Taynikma/Stall Nordlys/Abadazad – amerikansk utgave
Anmeldelse av Taynikma nr. 1

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)